detector.media
23.09.2010 17:41
«Тріолан» звинуватили в демпінгу та заниженні кількості абонентів у звітах

Провайдери кабельного телебачення звинуватили свого конкурента - групу «Тріолан» - у встановленні економічно необґрунтованих тарифів на свої послуги та наданні недостовірної звітності дистрибуторам про кількість своїх абонентів. Про це провайдери і дистрибутори говорили на зустрічі, яка відбулася 22 вересня, повідомляє асоціація «Укртелемережа».

 

Провайдери закликали дистрибуторів провести незалежний аудит «Тріолану» і у випадку виявлення фактів порушень звернутися до правоохоронних органів. Крім цього учасники зустрічі надіслали листи до Антимонопольного комітету України, Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, Служби безпеки України та інших органів, у яких виклали ситуацію на ринку платного телебачення і вимагають відреагувати.

 

Лист зі звинуваченнями в демпінгу та порушенні прав правовласників телепрограм з боку «Тріолану» був надісланий і до телеканалів, про що повідомляє «КоммерсантЪ». У ньому стверджується, що «Тріолан» надає абонентам доступ до 75-80 каналів за ціною 1,9 долара. «Це навіть нижче собівартості», - каже гендиректор «Укртелемережі» Наталія Клітна.

 

На думку авторів листа, надання таких цін можливе лише у випадку заниження числа абонентів, від якого залежить плата операторів телеканалам. «Вони самі заявляли, що мають близько 200 тис. абонентів, а у звітах дистрибуторів вказано менше 50 тисяч - правовласники недоотримують гроші», - каже гендиректор Спілки кабельного телебачення України Олександр Швець. На його думку, така ситуація загрожує всьому ринку.

 

У «Тріолані» відкидають звинувачення. За словами гендиректора компанії Вадима Сидоренка, більшість абонентів компанії користуються економпакетом, який справді коштує 15 гривень. «Але в нього входять лише 40 безкоштовних українських каналів, платного телебачення там немає, - пояснює він. - Це не демпінг, це вибір користувачів». Ця інформація підтверджується на сайті компанії. Але Наталія Клітна її заперечує: «У пакеті за 15 гривень провайдер насправді надає близько 80 каналів, це підтверджується заявами абонентів. Причому, оператор транслює частину каналів без угод з ними».

 

У «Тріолані» вважають, що за листом до правовласників стоїть компанія «Воля». За словами Вадима Сидоренка, влітку «Воля» посилила тиск на дистрибуторів телепрограм, погрожуючи їм розірвати відносини у випадку, якщо ті продовжать співпрацю з «Тріоланом». Цю інформацію анонімно підтвердив один з дистрибуторів. Угоди з «Тріоланом» 2 серпня вже розірвав «Віасат-Україна». Директор цієї компанії Андрій Буренок це підтвердив, не називаючи причину, але уточнив, що не пов'язує таке рішення з тиском «Волі».

 

У «Волі» стверджують, що не причетні до листа. «Але ми засуджуємо будь-які протизаконні і згубні для ринку кроки, - каже президент «Волі» Сергій Бойко. - Через те, що дистрибутори телепрограм внаслідок подібних дій провайдера стали отримувати менше доходів, погіршилася якість самих каналів, а це вже відображається і на наших абонентах».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY