detector.media
Наталія Данькова
21.09.2010 13:46
Олена Дурманова: «Ми не могли змусити бумівців, гордість нації, падати в бруд»
Олена Дурманова: «Ми не могли змусити бумівців, гордість нації, падати в бруд»
Керівник служби досліджень та комунікацій розповіла, чому «Інтер» розпочинає телесезон із запізненням

У коментарях ТК Олена Дурманова, керівник служби досліджень та комунікацій телеканалу «Інтер», розповіла про новий сезон, глядачів каналу, підготовку проектів і про те, як легко і водночас складно працювати для сімейної аудиторії.

 

Розмова з Оленою Дурмановою відбулася під час презентації нового сезону «Інтера». А вже за деякий час стало відомо про те, що з телеканалу іде голова акціонерного товариства закритого типу «Українська незалежна ТВ-корпорація» Сергій Созановський. Зокрема, за інформацією джерел у керівництві «Інтера», незадоволення акціонерів викликав і пізній запуск сезону.

 

 

- Олено, скажіть, чому цього року «Інтер» розпочинає сезон пізніше за своїх конкурентів?

- Є декілька причин. Насамперед це пов'язано з нашими проектами «БУМ» та «Сімейний розмір». Їх можна знімати лише в Аргентині. І це такі формати, основою яких є саме декорації. А в Аргентині влітку зима і дуже холодно. Розумієте, ми не могли змусити бумівців, гордість нації, падати в бруд. Тому знімати можна було лише у вересні. Зараз там більш-менш нормальна погода, це ще не спекотний місяць, але прийнятний для змагань. Ці проекти для нас принципово важливі, вони є уособленням нашого сезону. Так само, як і «Свати», зйомки яких завершуються лише тепер. Саме тому ми вирішили, що починати без них сезон немає сенсу. Все, чим ми пишаємося, розпочнеться 2 жовтня, тому і сезон стартує цього дня.

 

- Оскільки ви, на відміну від решти каналів, зробили ставку на змагальні формати, чи буде у вашому сезоні місце зірковим чи концертним проектам, як це було раніше?

- Я би не називала наші проекти змагальними. Просто так збіглося, що у нас є «БУМ», де змагаються звичайні люди, і є великий спорт, де змагаються найкращі у світі. Але ми шукали проекти зі справжніми, сильними, яскравими емоціями. Наш фільм «Червоні вітрила» став символом нового сезону. До того ж наш «Сімейний розмір» - не спортивний проект. Він більше розповідає про пригоди у сім'ї, там люди потрапляють у пригоди, в казку. Коли дитина дивиться на батька, який повзе по величезній колонці, і так переживає, що починає плакати... Це дивовижно. Ну що може бути більш зворушливим?

 

Також у нас лишаються й інші проекти: це й інформаційне мовлення, й наші серіали. Ми підібрали новий праймовий серіал про сучасних жінок «Таке звичайне життя» (виробництво російського продакшну RWS. - ТК). Для нас це теж важлива складова нового сезону.

 

- Він вийде замість «Обручки»?

- Я поки не можу сказати, в який слот зайде цей серіал, але це буде прайм.

 

 

 

 

 

- Чи замовлятимете зйомку продовження «Обручки»?

- Серіал ще триває. І немає остаточного рішення з приводу продовження.

 

- Якого глядача бракує каналу «Інтер»?

- У нас усе просто і складно водночас. Тому що коли мене запитують: «Хто ваша аудиторія?», я кажу: «Подивіться на цифри». Ми лідери по будь-якій загальній аудиторії: і 4+, і 18+. Причому й у великих містах, і по панелі «вся Україна». Це та аудиторія, яка відображає сімейний перегляд. У «Інтера» частка 20% по 18+, і тут решта каналів за тривалий період (наприклад, за 2009 рік), мають частку, майже удвічі нижчу. Наш канал - для сімейного перегляду. З одного боку, це просто, але з іншого - складно. Тому що ми не можемо, приміром, поставити молодіжний серіал. Адже маємо враховувати те, що продукт має бути цікавий усій сім'ї. І саме це зумовлює і коливання, адже ми не можемо піти в нішу й мати певну свою аудиторію, а решту забути. Ми маємо забезпечувати і чоловіків новинами та спортом, і жінок серіалами, і молодих, і літніх. І ми пишаємося тим, що не вибираємо собі аудиторію.

 

- Але при цьому саме за результатами минулого року «Інтер» поступився Новому каналу за аудиторією 14-49, «50 тис.+», за якою ви раніше були лідерами. Як ви плануєте це виправляти?

- Боротися за конкретних людей легше, ніж казати «ми для всіх». Так, у нас справді є проблеми з тим, що з'являється велика кількість продуктів і каналів, але ця проблема є в усьому світі. І розвиток телебачення сприяє тому, що активніша молода аудиторія починає шукати свою нішу. Новий канал підібрав продукт для молодої аудиторії, і глядачі, зрозумівши, що це канал для них, на якийсь час ідуть туди й дивляться. У нас бувають періоди, коли ця аудиторія (14-49, «50 тис.+». - ТК) дивиться Новий краще. Але вона все одно залишається на «Інтері», ми її не втрачаємо, вони так само дивляться наші праймові серіали. Не можна сказати, що в нас немає якоїсь аудиторії, вона є, вона десь приблизно така ж, як і на каналах, орієнтованих спеціально на неї. Це різниця на рівні коливання: випередив на два пункти сьогодні, а завтра на два пункти програв. А якщо говорити про тенденцію, то ми просто займаємось іншим телебаченням - і все.

 

- Олено, за останній рік усі великі канали розійшлися по своїх специфічних аудиторіях: у «Плюсів» є 18-54, СТБ, ICTV та Новий - 14-49, К1 та НТН - 18-45. Як ви оцінюєте цей процес?

- Канали починають обирати собі свої аудиторії, і це нормальний процес для тих, хто не є лідером. «Інтер» не може собі такого дозволити: щоб лідирувати, потрібно бути для всіх. А ті канали, які вибрали аудиторії, працюють для них, аналізують перегляд і враховують смаки лише цієї аудиторії, вивчають, що їй подобається чи ні. Це зручно для глядача, і це свідчить про розвиток. Тепер є два підходи визначення лідерів. Перший - це обирати одну аудиторію, порівнювати по ній канали і визначати хто, успішніший, хто більш орієнтований на цю аудиторію. А другий - брати цільові аудиторії каналів і порівнювати їх за різними аудиторіями, кажучи, хто успішніший в його особистій конкретній аудиторії. Тепер аналітикам доведеться вдвічі більше працювати.

 

- Чи змінили ви ставлення до панелі «вся Україна» і чи переходити на продажі за нею?

- Плани, безумовно, є, ми навіть частково перейшли на ці продажі. Панель працює, і наш сейлз-хаус продає «Інтер» у тому числі і за панеллю «вся Україна». І якщо рекламодавцю цікава аудиторія маленьких міст і сіл (а я сподіваюся, що нашим рекламодавцям цікаві 60% населення нашої країни), то ми продаємо їх за загальнонаціональною панеллю.

 

- У зв'язку з такою орієнтацію на маленькі міста та села, чи є зміни в контенті каналу?

- Я не можу сказати, що це сильно вплинуло, бо тенденції приблизно однакові. Звісно, є певні відмінності, але до кардинальних кроків, щоби спеціально вдовольнити мешканців сіл, ми поки не вдаємось. І я не думаю, що в нас буде така потреба. Оскільки сім'я всюди однакова, в неї загальні інтереси: віра, любов, змагання, перемоги, новини, гордість.

 

- Раніше «Інтер» купував формат політичного проекту The Next Great Leader, який передбачав пошук лідерів. Чому ви його так і не реалізували і чи плануєте зробити це згодом?

- Це було напередодні президентської компанії. І мені здається, що цей формат має виходити на піці політичної активності. Чому ми його не зняли тоді, пригадати не можу. Але можливо, коли знову країні доведеться вибирати президента, ми тоді ним і скористаємось?

 

- До речі, щодо форматів - у цьому сезоні «1+1» запускає шоу «Зірка+зірка» за форматом Stars On Stage, який свого часу було реалізовано на «Інтері». Як ви до цього ставитесь?

- Я вважаю, що продукт треба оцінювати з огляду на цифри. Якщо глядачам подобається, то, напевно, треба знімати. Тут є багато моментів... Хтось робить краще, хтось гірше. Хтось додає нові елементи, і формат виходить зовсім іншим. Але піком популярності таких форматів був минулий рік. Тепер треба шукати щось нове.

 

Фото Максима Поліщука

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY