detector.media
09.09.2010 12:15
Автор карикатури на Магомета отримав премію M100 Media Prize

75-річний данський  художник Курт Вестергаард, автор карикатури на пророка Магомета,  отримав нагороду в Німеччині, повідомляє Reuters. 8 вересня під час наради з питань свободи слова йому вручили M100 Media Prize, відзначивши, що мужність Вестергаарда стоїть в одному ряду  з демократичними цінностостями, які потрібно захищати, незважаючи на погрози насильства і смерті. Церемонія на честь нагородження карикатуриста відбулася в замку Сансусі в Потсдамі за участі канцлера Німеччини Анґели Меркель.

 

Факт вшанування художника викликав протести серед мусульман, у тому числі у Німеччині. Зокрема Айман Мазєк (Aiman Mazyek ) від імені Центральної ради мусульман у Німеччині заявив: «Меркель відзначила карикатуриста, який потоптався по  нашому пророку і поправ мусульман».

 

У репортажі щодо події газета Frankfurter Allgemeine Zeitung написала: «Фотографуватися поруч з Куртом Вестергаардом було для Меркель дуже ризикованим вчинком».

 

 

 

 

Вперше карикатури Вестергаарда було надруковано  в данській газеті Jyllands-Posten в 2005 році. Зокрема, серед цих робіт було зображення пророка Магомета в тюрбані у вигляді бомби. Роботи художника передрукували ряд видань, викликали хвилю протестів в мусульманських країнах. Учасники акцій палили прапори Данії і чинили напади на її посольства.

 

Як повідомляла ТК, у січні 2010 року у Данії було вчинено спробу нападу на будинок художника. Після цього понад десять данських газет на знак підтримки художника ще раз передрукували його скандальні карикатури.

 

«Детектор медіа»

 

Фото - Reuters

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY