detector.media
02.09.2010 14:52
10 вересня Києво-Могилянська академія відкриває меморіальний кабінет Джеймса Мейса

Національний університет «Києво-Могилянська академія» запрошує взяти участь у відкритті меморіального кабінету Джеймса Мейса, що відбудеться 10 вересня о 16:00 за адресою: Київ, вул. Сковороди, 2, Староакадемічний корпус НаУКМА, 1 поверх, Дослідницька бібліотека.

 

У відкритті візьмуть участь викладачі та студенти академії, учні та колеги Джеймса Мейса, а також громадські та культурні діячі країни.

 

Довідки за тел. (044) 425 60 55 / е-поштою: yaroshenko@ukma.kiev.ua, Тетяна Ярошенко, віце-президент з інформаційного забезпечення, директор наукової бібліотеки НаУКМА.

 

Джеймс Ернест Мейс (18.02.1952-03.05.2004) - історик, політолог, науковець, дослідник, журналіст, викладач. Досліджував Голодомор 1932-1933 років: є автором п'яти книжок, біля 300 наукових публікацій в енциклопедіях, американських, англійських, ізраїльських та українських часописах, щотижневих колонок в газеті «День»,  редактором англомовних перекладів «Політичної думки». Саме Джеймс Мейс запропонував вшановувати пам'ять жертв Голодомору в Україні, запаливши свічу.

 

З 1995 року й до останнього дня свого життя Джеймс Мейс був професором кафедри  політології НаУКМА, викладаючи етнополітику, політику США та Канади,  Центральної та Східної Європи.

 

У 2005 році Наталя Дзюбенко-Мейс, виконуючи заповіт свого чоловіка, передала до НаУКМА величезний науковий архів та книжкову колекцію, яка зараз зберігається  в науковій бібліотеці НаУКМА і відкрита для дослідників з усього світу. Вся колекція опрацьована та відтепер доступна дослідникам в окремій спеціальній меморіальній кімнаті (бібліотеці-архіві-музеї) Джеймса Мейса, що розміщена на першому поверсі Староакадемічного (Мазепинського) корпусу Могилянки. З 2010 року в НаУКМА започатковано також спеціальний пропам'ятний Фонд імені Джеймса Мейса (коштом спадщини Євгена Теслюка з Канади), що уможливлює подальше наукове опрацювання колекції та численні студії на її базі.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY