detector.media
26.08.2010 11:46
Могильов: редактора «Нового стилю» могли вбити через критику «значимих людей»

Міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов припускає, що засновник і головний редактор харківської газети «Новий стиль» Василь Климентьєв міг стати жертвою людей, яких він критикував у своїх публікаціях. Про це він сказав в інтерв'ю агенції «ЛігаБізнесІнформ».

 

«Сьогодні (25 серпня. - ред.) зранку Зима (заступник міністра, начальник кримінальної міліції. - ред.) повернувся з Харкова - привіз матеріали... Чесно кажучи, ця справа викликає в мене особливе занепокоєння. Ми вивчили публікації зниклого журналіста, з яких випливає, що він досить гостро критикував, скажімо так, значимих людей у цьому регіоні. Можна з великою імовірністю припустити, що він став жертвою протизаконних дій... Він міг стати жертвою через свою професійну діяльність», - заявив міністр.

 

Анатолій Могильов повідомив, що були знайдені особисті речі журналіста - його ключі від квартири і мобільний телефон. «Їх знайшли в човні на озері. Але, чесно кажучи, я не можу сказати, як вони туди потрапили - версій багато. Але, враховуючи те, що такі предмети люди постійно носять при собі, то виявлення цих речей на озері викликає тривогу», - сказав він.

 

За його словами, справа пошуку Василя Климентьєва перебуває під його особистим контролем і про неї він доповідає президенту України. «Створена спеціальна оперативна група, яка займається цим питанням. Тому робота йде в повному обсязі. Вже напрацьовано декілька томів матеріалів у цій справі. Опитані люди, які могли бути причетними», - відзначив пан Могильов.

 

Разом з тим, міністр додав, що говорити про остаточну причину зникнення журналіста рано. «Відпрацьовується дуже багато версій. Але говорити конкретно, яка версія буде кінцевою, поки рано», - сказав він.

 

Раніше народний депутат (НУНС), генерал-лейтенант міліції Геннадій Москаль заявив, що до зникнення і вбивства Василя Климентьєва причетні колишні та чинні працівники міліції. «Насправді цей злочин був скоєний у міліцейському середовищі, і скоєний у боротьбі за владу, а саме - за посаду керівника Харківського обласного управлінні внутрішніх справ», - сказав він.

 

Нагадаємо, що про зникнення засновника і головного редактора газети «Новий стиль» Василя Климентьєва стало відомо 12 серпня. Із заявою про те, що пан Климентьєв напередодні пішов з дому та не повернувся, до міліції звернулись його близькі родичі.

 

У ході перевірки співробітники міліції встановили, що 11 серпня пан Климентьєв виїхав з дому з невідомим чоловіком на автомобілі BMW сріблястого кольору в невідомому напрямі. 15 серпня слідчий відділ Дзержинського районного відділення Харківського міського управління ГУ МВС у Харківській області порушив кримінальну справу за статтею про умисне вбивство зниклого журналіста.

 

17 серпня о 18.00 у човні, який плавав на Печенізькому водосховищі, виявили мобільний телефон Василя Климентьєва.

 

За словами колег журналіста, у червні йому пропонували 10 тисяч доларів за відмову від публікації.

 

Як повідомляла ТК, стурбованість щодо зникненням головного редактора «Нового стилю» висловили Комітет із захисту журналістів, а також представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дунья Міятович. А «Репортери без кордонів» закликали провести ретельне і прозоре розслідування.

 

Президент України Віктор Янукович узяв розслідування справи під особистий контроль і доручив міністру внутрішніх справ і генеральному прокурору зробити «все можливе і неможливе» для того, щоб знайти Василя Климентьєва.

 

Газета «Новий стиль» висвітлює теми корупції в силових органах, у друк виходить нерегулярно. Василь Климентєв цілеспрямовано шукає та публікує компромат на окремих керівників міліції, прокуратури та податкової адміністрації. За словами засновника інформаційного агентства «Медіапорт» Зураба Аласанії, Василь Климентьєв підтримує контакти з небагатьма журналістами.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY