detector.media
05.08.2010 16:12
Журналістів видавництва Мінкульту залишать без зарплат?

Журналісти державного підприємства «Газетно-журнальне видавництво Міністерства культури і туризму України» востаннє отримували зарплати у травні. 9 серпня їм пропонують піти у відпустку, але щодо її тривалості не інформують. Про це ТК дізналася з власних джерел.

 

Нагадаємо, газета «Культура і життя», журнали «Український театр», «Пам'ятки України», «Театрально-концертний Київ», «Музика», «Українська культура» призупинили вихід у квітні 2010 року, газета «Кримська світлиця» - у липні.

 

Інформацію про затримку коштів  «Детектор медіа» підтвердив директор видавництва Віталій Сатаренко. Він розповів, що з травня випуск видань не припинявся: матеріали готували до друку і верстали, але до типографії вони не надходили - за відсутністю коштів.

 

Сам пан Сатаренко вже близько місяця перебуває у відпустці, виконувачем обов'язків директора є Володимир Оніщенко, з яким на час написання новини «Детектор медіа» зв'язатися не вдалося.

 

За інформацією джерел ТК, чиновники Мінкульту переадресовують запитання щодо зарплат один одному. Остання інформація, яку надали редакціям: для отримання коштів треба дочекатися, поки необхідні для цього папери завізує Мінкульт.

 

Як уточнив у коментарях «Детектор медіа» головний редактор газети «Культура і життя» Анатолій Сєріков, у видавництві працюють понад 30 людей, які виконують обов'язки редакторів та журналістів: за принципом американського пулу. У кожного видання є головний редактор, відповідальний секретар, іноді - заступник. Над матеріалами працюють також видавничо-моніторинговий, науково-довідковий, видавничий та інші відділи.

 

Раніше фінансування видань здійснювалося нерівномірно. За словами заступника головного редактора «Культури і життя» Анни Пароваткіної, до травня 2010 року газета виходила на 32 шпальтах і в кольорі, хоча кошти з минулорічного бюджету було передбачено на видання з 16 чорно-білих шпальт.

 

Творчий колектив редакції підготував звернення до президента України Віктора Януковича, прем'єр-міністра України Миколи Азарова та національних спілок України - журналістів, письменників, театральних діячів, композиторів, до Національної музичної спілки України, Федерації профспілок України, ЦК профспілок працівників культури України.

 

«Реалізується небачений у світовій практиці акт знищення національної культурологічної преси. Упродовж тривалого часу не виходять у світ журнали "Українська культура", "Український театр", "Музика", "Пам'ятки України", "Театрально-концертний Київ", газети "Культура і життя" та "Кримська світлиця"», - заявляють автори листа, з повним текстом якого можна ознайомитися тут.

 

Найактивніше обговорюється ситуація довкола центрального видання Мінкульту - газети «Культура і життя». Ще минулого року редактор відділу культури тижневика «Дзеркало тижня» Олег Вергеліс опублікував статтю про складну ситуацію у видавництві Мінкульту. «Десятки людей, котрі колись тримали на плечах ці ЗМІ, уже звільнили або примушують до звільнення. На "бойові" пости приходять загадкові "менеджери" - щоправда, не відомо звідки. Вихід ряду видань - питання туманного майбутнього», - писав тоді пан Вергеліс.

 

Щодо нинішньої ситуації, пан Вергеліс у коментарях ТК зазначив:

 

«Моя версія така. Мінкульт до цієї пори не встиг розібратися та навести лад у напівкримінальній ситуації, яка склалася за попереднього складу керівників Мінкульту. Там є питання декількох мільйонів, про це міністр говорив неодноразово в інтерв'ю, у тому числі і "Дзеркалу тижня". Там відкриті питання до керівництва холдингу видавництва: можливо, ті люди мають піти, а хтось має лишитися.

 

Кошти на виробництво цих видань, очевидно, передбачено, ніхто їх не відмінив. Але час все це зрушити з мертвої точки, не треба затягувати... В нас є чимало гідних журналістів, науковців, яких варто залучати як авторів, як колумністів. Проблема в цинічному вичікуванні. Час іде і нічого не змінюється, а "промедление смерти подобно". І ця смерть же на підході, тому що чим більше видання запускають, тим важче його буде відновити. Я думаю, Міністерству культури треба оперативно вирішувати це питання вже на початок нового творчого сезону, щоб з вересня вже почався циклічний вихід».

 

З повним текстом коментарів Олега Вергеліса можна ознайомитися тут.

 

Песимістично оцінює перспективи «Культури і життя» головний редактор Анатолій Сєріков: «Я не маю зв'язку з небесною канцелярією, але мені відомі  два варіанти вибору для журналістів, які не потрібні новому міністру: або на панель або під церкву».

 

ТК звернулася за коментарем до Мінікульту. Прес-секретар Олена Чередніченко пообіцяла надіслати відповіді на поставлені запитання.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY