detector.media
Наталія Данькова
05.08.2010 15:40
Випробувані каналом «Сіті»
Випробувані каналом «Сіті»
«1+1» та «Україна» до нового сезону створять власні проекти за форматами, які вже рік транслює регіональний канал

Цього року як ніколи в центрі уваги глядачів нового сезону опиниться контент телеканалу «Сіті»: вже не лише «1+1», а й «Україна» створюють проекти за форматами, які вже рік транслює цей регіональний канал.

 

Показово, що всі ці формати, несподівано обрані загальнонаціональними мовниками, не нові і на британських каналах транслюються вже не перший рік: зокрема, Wife Swap («Міняю жінку», «1+1») виходить на Channel 4 з 2003 року, Ladette to Lady («Від босячки до леді», «1+1») на ITV з 2005 року, а How to look good naked («Оголена красуня», «Україна») знову на Channel 4 з 2006 року. Тобто побачити ці всі формати в ексклюзиві можна було як мінімум ще чотири роки тому. Тож виходить, що ці проекти досить довго залишалися не поміченими нашими каналами, поки їх не почав транслювати «Сіті».

 

І ще один цікавий факт - усі ці формати не було адаптовано в Росії. Тому український глядач не мав змоги подивитися найближчу до свого життя версію цих реаліті на російських каналах, а це, у свою чергу, додає ефекту новизни таким проектам. Як неодноразово зазначали в коментарях ТК медіаменеджери, канали здебільшого не ризикують купувати зовсім неперевірений продукт і, зокрема, формати, не перевірені російським ринком. Звісно, деякі адаптації з'являються в Україні раніше, ніж у Росії, але таких прикладів меншість.

 

Реаліті проти талант-шоу. «1+1»

 

Тест на рейтинговість і життєздатність в ефірі великих каналів минулого сезону на відмінно здав формат Wife Swap (виробник - RDF USA), який із британського «Обміну дружинами» перетворився на український «Міняю жінку». Цей проект став вирішальним у виборі нового формату «1+1», і вже в осінньому сезоні «Плюси» відмовилися від продовження «Суперзірки», до того ж планують не лише запуск міжнародної «Міняю жінку - 2», а й інших конфліктних реаліті-шоу («Без мандата», «Сусідські війни»). Повернення в ефір реаліті має стати альтернативою активному розповсюдженню по всіх каналах талант-шоу, адже і СТБ («Україна має талант, «Х-фактор», «Танцюють всі!»), і Новий («Україна сльозам не вірить»), і «Україна» («Народна зірка - 3»), а тепер ще й Перший національний (відбір учасника для «Євробачення») продовжать шукати танцювальні, пісенні й акторські таланти.

 

Таким чином, орієнтація на подібні формати для «1+1», у першу чергу, дає змогу розвести ніші з СТБ (принаймні, на цю осінь).

 

Окрім згаданих форматів, канал знайшов ще одну цікавинку у свого «міського партнера по холдингу» і вже розпочав кастинги на проект From Ladette to Lady - «Від пацанки до панянки». Це реалаті-шоу ще за часів президентства НТКУ Віталія Докаленка частково виходило на Першому національному (виробник - RDF Television, RDF USA/Trump Productions LLC), однак із січня 2010 року з'явилось в ефірі «Сіті». За перші півроку ефіру проект закріпився у п'ятірці найрейтинговіших зарубіжних шоу на каналі.

 

«Від пацанки до панянки» - черговий проект із серії перетворення з попелюшки на принцесу, спрямований на молоду жіночу аудиторію «1+1». За умовами формату, 10 дівчат віком від 18 до 30 років потрапляють у так звану школу вишуканості, де намагатимуться перетворитися на світську леді.

 

Така кількість нових реаліті дозволить «1+1» повернути в прайм вертикальне програмування. Хоча, звісно ж, успіх усіх проектів залежатиме не стільки від самих форматів, як від якості їх виробництва.

 

Перевтілення у красуню для ТРК «Україна»

 

Пошук ідей у проектах, віднайдених «Сіті» для «1+1», - цілком природній процес, канали входять в один холдинг і координують власні закупки та виробництво. І основний канал може обирати продукт для власного виробництва з огляду на результати виходу оригінальної версії на регіональному каналі. До того ж, нещодавно гендиректор «Сіті» Віталій Докаленко очолив власне виробництво всієї групи.

 

Однак окрім «1+1» до процесу певною мірою долучилась і ТРК «Україна», яка підшукала собі формат, що з березня 2009 року виходить на «Сіті», - How to look good naked (виробник - Maverick Television) - «Оголена красуня». Взагалі, канал уже не перший рік намагається знайти для своєї аудиторії проект у форматі Makeover. Два роки тому були спроби запустити проект «На 10 років молодше» компанії Target Entertainment, однак тоді він не мав високих показників, тому й спроб його продовжити не передбачалось. За словами провідного продюсера проекту «Оголена красуня» Оксани Тараненко, ідея How to look good naked в першу чергу зацікавила канал «психотерапевтичним аспектом шоу, адже героїні не пропонують худнути чи робити пластику, а допомагають змінити ставлення до себе та свого тіла».

 

З проектів, у яких «звичайним жінкам» намагаються створити новий образ чи змінити імідж без хірургічного втручання, в українському ефірі з'являлися переважно російські шоу: наприклад, «Модний вирок» (українську версію кілька років назад намагався робити канал «Інтер») або «Зніміть це негайно» (на сьогодні цей проект виходить на каналі ТЕТ). Також Оксана Тараненко наголошує: на сьогодні каналу в цьому форматі цікавий «аспект реаліті», який дозволить побачити «справжні емоції учасниць на кожному з етапів перевтілення».

 

Окрім цього формату на регіональному каналі «Україна» - ТРК «Донбас» - з 5 квітня виходить дитяча програма «Телепазлики», дуже схожа за ідеєю на проект «Містер Мейкер» (з 2007 року транслюється на ВВС). Програма в оригінальній версії також виходить на «Сіті». Британське інтерактивне шоу розповідає про те, як діти роблять своїми руками різні цікавинки з будь-яких матеріалів, а в кінці програми - інтерактивна частина у вигляді пазла.

 

Банк ідей на «Сіті»

 

З огляду на тенденцію уваги до зарубіжних програм, що виходять на «Сіті», спробуймо простежити, який продукт є нині найрейтинговішим на каналі і які формати потенційно також можуть стати кандидатами на створення української версії.

 

 

Як бачимо, перші позиції посідають саме ті проекти, формати яких нещодавно придбали «1+1» і ТРК «Україна». Попри це, найрейтинговішим на сьогодні є «Таємне життя жінок» (формат Secret Lives of Women, виробник Kaos Entertaiment), яке з березня минулого року транслюється на «Сіті». Це нічне реаліті-шоу, у якому виходять відверті інтерв'ю з жінками «екзотичних професій» (крадійки, шахрайки, медіуми та ін.).

 

Окрім цього в безпосередній близькості до проектів, якими вже зацікавилися великі канали, перебувають ще три програми. По-перше, це кулінарне шоу «Школа кулінарії Розмарі Шрейгер» (Rosemary Schrager's School For Cooks, виробник RDF Television), на «Сіті» проект виходить уже більше року. За форматом - це також реаліті, в якому шеф-кухар одного з провідних ресторанів проводить змагання у приготування вишуканих страв серед аматорів за річний контракт на практику у ресторані. Програми «Модельна агенція Дженіс Джексон» (Janice Dickinson Modeling Agency, виробник - Little Pond Television, Inc. та FremantleMedia North America) та «Суперняня» (Supernanny, виробник- Ricochet) - також реаліті-шоу: в першому супермодель відкриває власне агентство, куди запрошує дівчат, навчає їх та влаштовує на роботу, а в другому колоритна няня приходить наводити лад у родинах, де діти «повністю вийшли з-під контролю».

 

Звісно, наразі до кінця не відомо, яке майбутнє підготувала група «1+1» більшості своїх каналів, але принаймні однією з місій «Сіті» вже стала перевірка на міцність нових, ще не вподобаних навіть російськими мовниками форматів - для подальшої адаптації найбільш успішних уже на «Плюсах», а може - й на інших каналах.

 

Фото - devicegadget.ru

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY