detector.media
23.07.2010 18:49
Бондаренко: «Репортерам без кордонів» не варто надто довіряти

Візит представників організації «Репортери без кордонів» в Україну викликає дуже багато запитань. Таку думку в коментарі «ІнтерМедіа Консалтинг» висловила народний депутат від Партії регіонів, голова підкомітету з питань телебачення і радіомовлення Комітету з питань свободи слова та інформації Олена Бондаренко.

 

На її думку, організація візиту «виглядала якоюсь пожмаканою, непідготовленою», тому що візит відбувся, коли президент у відпустці і коли скінчилася чергова парламентська сесія. «І приїжджати сюди для того, щоб зустрічатися під час парламентських канікул з тимчасовою слідчою парламентською комісією з розслідування фактів цензури - це виглядає трохи дивно, це по-дитячому, це несерйозно», - додала Бондаренко.

 

За її словами, виникають питання, чому настільки непідготовленим виявився цей візит і чому «Репортери без кордонів» зустрічалися тільки з опозицією, але не з представниками влади.

 

«Так, вони приїхали і заявили про те, що готові з усіма зустрітися, але знову таки, чудово усвідомлюючи, що і президент, і парламент у відпустці. Тому, звичайно, ставитися до звіту "Репортерів без кордонів" щодо ситуації в Україні зі свободою слова, який буде ґрунтуватися лише на спілкуванні з опозицією, об'єктивно не можна, тому що він буде носити однобокий характер - вони використовують для звіту інформацію з одних рук, з одного джерела», - зазначає Олена Бондаренко.

 

Вона також вважає, що ставитися до такої організації як до головного судді з приводу ситуації зі свободою слова не варто. «Якщо врахувати інформацію про те, що "Репортерів без кордонів" фінансують різні американські державні інституції та фонди (такі, наприклад, як Конгрес, Фонд Сороса, USAID, Міжнародний республіканський інститут), то про яку довіру до них ми можемо говорити?! Про яку об'єктивність, знаючи, як критично ставиться американська влада до регіоналів, Януковича, нашого зовнішньополітичного курсу? Природно, що "Репортери" будуть озвучувати ту точку зору, яку, може бути, офіційно і не наважиться озвучити обамівська адміністрація», - зазначила О.Бондаренко.

 

Нагадаємо, візит французької неурядової організації «Репортери без кордонів» тривав з 19 по 21 липня. Правозахисники їхали до України з метою всебічно вивчити ситуацію зі свободою слова, в тому числі - зустрітися з українською владою, однак Ганна Герман заявила їм, що президент Віктор Янукович і його адміністрація у відпустці, і запропонувала «Репортерам» перенести свій візит на час після 24 серпня.

 

В Україні «Репортери без кордонів» зустрічалися з громадськими організаціями та журналістами, а також з парламентською тимчасовою слідчою комісією з питань розслідування випадків цензури у ЗМІ, тиску на свободу слова в Україні та перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, у тому числі з її членом від Партії регіонів Володимиром Зубановим.

 

«Репортери без кордонів» за результатами візиту зробили висновок, що Україні слід приділяти більше уваги захисту свободи слова. Також вони мають намір повернутися, щоб зустрітися з владою.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY