detector.media
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
14.07.2010 11:40
Футбол під гумор сватів
Футбол під гумор сватів
... перекроїв частки каналів. «Інтер» за аудиторією 14-49 гепнувся на п’яте місце. Телеперегляд, 28-й тиждень 2010 року

Минулого тижня топовими були дві події: трансляція серіалу «Свати» на «1+1» і фінальні матчі Чемпіонату світу з футболу на ICTV та Першому.

 

Як «1+1» отримав право на інтерівський серіал? Однією з гіпотез може бути обопільна необхідність заробити грошенят: «1+1» отримав бонуси за рахунок рейтингів, «Інтер» - за рахунок продажу прав показу. Але якщо «Плюси» того тижня наростили свої показники на 1,5-2% по молодих аудиторіях, то «Інтер» і СТБ зазнали втрат глядацької уваги. У свою чергу, невисоке зростання частки «1+1» за аудиторією 18+ (на 0,6%, тоді як за аудиторією 18-50 ми маємо 1,7%) свідчить, що старша аудиторія доволі консервативна як у плані програм, так і в плані вибору улюбленого каналу.

 

Від футболу та сватів не постраждали лише «Україна» та Новий канал. Вочевидь, лише їхніх глядачів не цікавлять сімейні проблеми і спорт. Новий розважав сталим набором серіалів та фільмів. «Україна» знайшла в коморах старі концерти радянських та російських співаків і подарувала насолоду людям похилого віку, що ностальгують за радянською естрадою.

 

Продовження серіалу «Свати» на цьому тижні і відсутність футболу відобразяться на частках багатьох каналів. А хороша погода призведе до загального падіння телеперегляду. 

 

Частки телевізійних каналів

 

Судячи з показників часток каналів, можна зробити висновок, що попереду нас очікує цікава осінь. Останній тиждень показав, що тільки за аудиторією 18+ канал «Інтер» може почуватися спокійно, дістатися до нього майже неможливо. Однак за іншими аудиторіями спокій каналові може тільки снитися.

 

Так, за 14-49 Новий канал уже давно з ним конкурує, і доволі успішно. На останньому ж тижні конкуренцію «Інтеру» склали вже й «Плюси», й СТБ, й ICTV. Також «Інтер» втратив лідерство за 18-54: СТБ наздогнав. Та й інші канали дихають у потилицю. Модно казати, що зараз літо і канал просто відпочиває, готується до нового сезону. Але ж готуються ВСІ!

 

Як з'ясувалося, аудиторія «України» є більш стабільною і лояльною до програмування каналу - схавають усе. Глядачі з «Інтера» виявилися більш вибагливими і стрибають з каналу на канал.

 

Та принаймні наступного тижня «Інтер» все ж може покращити свої показники. Сприятимуть погода (сховатися від спеки вдома), відсутність футболу (вільний пульт), тригодинний концерт Повалій (хтось же ж витримає) і драма «Пітерські канікули» в неділю. Натомість частки ICTV та Першого національного із завершенням футболу трохи впадуть, а сезон відпусток може підрізати показники й іншим каналам. 

 

 

Частки топових каналів по днях тижня

 

На каналі «Україна» тиждень пройшов як завжди, невеликі коливання частки ніяк не були пов'язані з футболом та «Сватами». Тільки в п'ятницю політика й кіно дали можливість підняти частку на 30% порівняно з попередніми тижнями.

 

Новий канал зажди показує високий загальний результат, але по окремих днях не все так стабільно. Минулий тиждень вирізнявся як провалами (маленькими), так і зростанням частки. Хоча успіхів було більше.

 

ICTV піднявся на футболі: все-таки останні чотири матчі на Чемпіонаті світу. А що далі? На цьому тижні канал спробує не впасти завдяки трьом програмам: серіалам «Вулиці розбитих ліхтарів» та «Клан Сопрано» і шоу Comedy Club.

 

Про наступні три канали можна сказати все одним реченням: частина аудиторії «Інтера» й СТБ побігла на «Плюси» дивитися «Сватів» по третьому-четвертому разу. Далі буде...

 

 

Програмування топ-6 телеканалів: будні дні

 

На 28-му тижні року програмування більшості топових телеканалів повернулося до норми після попереднього святкового тижня. Лише ТРК «Україна» залишилася стабільною, бо перед цим, на свято, взагалі не змінювала своєї сітки мовлення.

 

«Інтер»: велике пограбування плюсівськими «Сватами»

На каналі «Інтер» минулий тиждень видався не досить вдалим, і головною причиною цього стало зниження перегляду серіалів у проміжку після 20:30. Вочевидь, левову частку глядачів вкрали «Плюси» зі своїми/інтерівськими «Сватами» (детальніше - далі):

 

 

При цьому навіть новий, запущений попереднього тижня, т/с «Бумеранг з минулого» не тільки не додав, а навіть втратив понад 3% частки...

 

Окрім пізніх серіалів, решта програмування залишилася незмінною, збільшивши свої показники.

 

«1+1»: «Свати» поспішають на допомогу

На «1+1» головною подією тижня став показ циклу фільмів «Свати», завдяки якому канал відчутно збільшив свою частку та переманив до себе значну частину інтерівської аудиторії, зіпсувавши партнеру-супернику всі показники:

 

 

 

 

Щодо інших програм, то зміни, внесені попереднього святкового тижня, переважно залишилися в силі, за винятком пізнього слоту в понеділок. Частки програм також не зазнали відчутних змін. Помітно зросли тільки фільми у слоті після 21:20, зробивши свій внесок у загальну справу.  

 

СТБ: мило проти радянської класики

Програмування СТБ протягом минулого тижня повернулося до норми після свят (у понеділок) та розжилося на новий серіал (у п'ятницю) - замість старих добрих радянських фільмів у слоті раннього прайму:

 

 

 

Як можна побачити, в цьому протистоянні одразу перемогло мило...

 

Показники більшості тематичних програм каналу традиційно коливалися залежно від їхнього змісту. Талановиті спогади й «Вусолапохвіст» подовжили падати, а от «Вікна-новини» додали частки. 

 

Новий: швидко всі по місцях!

На Новому каналі 28-й тиждень пройшов під знаком повернення програмування до звичної схеми після святкового понеділка попереднього тижня. Жодних інших змін помічено не було:

 

 

 

Натомість показники більшості програм будніх днів змінилися, і переважно не в кращий бік: впали всі починаючи зі слоту о 19:20. Єдиним винятком стала «Інтуїція» пізно ввечері в п'ятницю. У свою чергу, від стрімкого падіння сукупної частки врятував ранній слот - перший показ т/с «Вороніни» та інформаційний блок каналу.   

 

ICTV: останній тиждень cвята футболу

На ICTV минулий тиждень став завершальним для футбольної епопеї, що тривала на каналі майже протягом місяця. І хоча показники фінальних трансляцій були очікувано високими, загалом бажаного ефекту Великий футбол так і не приніс:  

 

 

Окрім змін програмування у зв'язку з футболом та завершенням свят, решта програм залишилися без змін. При цьому зростання показників було досягнуто лише у ранньому слоті прайм-тайму.

 

«Україна»: «дела идут, контора пишет»

ТРК «Україна» черговий тиждень провела без жодних змін програмної сітки, ставши з цієї точки зору найстабільнішим каналом за останні декілька тижнів поточного року:

 

 

І така політика продовжила давати свої результати: хоча частки окремих програм і надалі коливалися, загальний показник за підсумками тижня зріс, на відміну від більшості інших ключових телеканалів. Особливих успіхів при цьому досягли п'ятничне політичне ток-шоу та вечірній фільм у понеділок.

 

Андрій Колесник, дослідницька компанія Cortex

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY