detector.media
03.07.2010 18:54
Слідча комісія щодо цензури в ЗМІ обрала секретарем Олену Кондратюк і починає збирати фактаж

2 липня вібулося перше організаційне засідання парламентської тимчасової слідчої комісії з питань розслідування випадків цензури у засобах масової інформації, тиску на свободу слова в Україні та перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, у якому взяли участь представники всіх фракцій. Про це ТК повідомила голова ТСК Ірина Геращенко.

 

За словами пані Геращенко, на засіданні секератарем комісії обрано Олену Кондратюк (БЮТ). Загалом до складу ТСК входять 11 народних депутатів: від Партії регіонів - Володимир Ландік (заступник голови комісії), Володимир Зубанов, Орест Муц і Вадим Колесніченко, від БЮТ - Олена Кондратюк (секретар комісії), Олена Бондаренко і Степан Курпіль, від НУНС - Ірина Геращенко (голова комісії) та Микола Катеринчук, від КПУ - Олександр Голуб і від Блоку Литвина - Віктор Сінченко.

 

На першому засіданні члени ТСК обговорили план роботи. «Комісія створена на рік, але згідно з постановою перший звіт має бути вже у вересні. І враховуючи, що зараз парламент вступає в пору відпусток, дуже важливо, щоб ми встигли плідно попрацювати. Тому наступного тижня ми проведемо друге засідання комісії, на якому хочемо ознайомитися з матеріалами і розписати роботу за напрямками, за дорученнями і відповідальністю членів комісії, а також створити секретаріат», - розповіла Ірина Геращенко.

 

Вона наголосила, що ТСК створена у відповідь на сигнали журналістської спільноти про згортання прав і свобод. «Тому ми надіслали листи до Національної спілки журналістів, профспілки, 5-го каналу, ТВі, СТБ, "1+1" - тих організацій, які стали першими каталізаторами цієї теми, щоб зібрати більше інформації, вивчити і згодом надіслати відповідні запити в органи влади», - пояснила голова комісії в коментарі ТК.

 

Ірина Геращенко розраховує, що до початку відпусток комісія ознайомиться з матеріалами, які стали причиною для її створення, зокрема, із заявами 5-го каналу та ТВі про утиски їхніх прав щодо можливості розвитку та позбавлення ліцензій. «Так само ми хочемо зустрітися з усіма журналістами, які заявили про тиск на них. На жаль, щодня приходить нова інформація. На вихідних - від журналіста Нового каналу, проти якого намагається порушити кримінальну справу "Беркут". Також ми хочемо взяти масив матеріалів щодо роботи регіональних ЗМІ», - описала плани комісії пані Геращенко.

 

ТСК планує запровадити постійно діючу телефонну лінію, куди журналісти могли б звертатися і повідомляти про факти утисків свободи слова, щоб комісія до вересня мала інформацію для аналізу і змогла згодом  вийти на парламентські слухання.

 

Друге засідання ТСК заплановане на четвер, 8 липня.

 

Як повідомляла ТК, Верховна Рада проголосувала за створення парламентської комісії щодо цензури 1 липня.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY