detector.media
30.06.2010 13:57
УДО приховує ім’я охоронця, який застосував силу до Сергія Андрушка

Управління державної охорони України відмовилося називати прізвище, ім'я та по-батькові військовослужбовця управління, який 15 червня застосував силовий прийом до журналіста СТБ Сергія Андрушка. Про це йдеться у відповіді УДО на інформаційний запит інтернет-видання «Українська правда», копія якого є в розпорядженні «Детектор медіа».

 

Нагадаємо, оприлюднити прізвище співробітника УДО, який застосував силу до Сергія Андрушка, вимагав також рух «Стоп цензурі!».

 

У своїй відмові УДО посилається на статтю 32 Конституції України, яка встановлює, що не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди. А військовослужбовець не надав такої згоди. «Окрім того, персональні дані про військовослужбовців Управління відповідно до норм Переліку відомостей УДО України є конфіденційною інформацією», - йдеться у відповіді на запит.

 

УДО повідомляє, що стосовно інциденту призначено та проводиться службове розслідування. Військовослужбовця, який застосував силовий прийом до Сергія Андрушка, усунено від виконання службових обов'язків на період проведення розслідування.

 

Як повідомляла ТК, 15 червня під час відвідування президентом Віктором Януковичем виставки «Агро-2010» президентський охоронець застосував силовий прийом до журналіста СТБ Сергія Андрушка, який зі штативом і мікрофоном наздоганяв оператора, який пішов знімати Віктора Януковича.

 

Того ж дня УДО на своєму сайті опублікувало вибачення перед Сергієм Андрушком.

 

Рух «Стоп цензурі!» виступив з вимогами оприлюднити прізвище співробітника УДО, що застосував силу до Сергія Андрушка, звільнити цього співробітника з УДО, порушити щодо нього кримінальну справу за перешкоджання законній професійній діяльності журналіста, а також провести перевірку законності відмови у порушенні кримінальної справи за всіма попередніми заявами журналістів про перешкоджання їм у виконанні професійній діяльності.

 

З депутатським запитом з вимогою звільнити охоронця президента до УДО звернулися також народні депутати Ірина Геращенко й Ольга Герасим'юк.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY