detector.media
22.06.2010 15:43
У ПАРЄ стурбовані станом свободи слова в Україні та роллю Хорошковського

Доповідачі Парламентської асамблеї Ради Європи Ренате Вольвенд і Майліс Репс

22 червня оприлюднили на сесії ПАРЄ інформаційну записку по візиту до Києва, в якій висловили стурбованість послабленням демократичних свобод в Україні. Про це ТК повідомила заступник голови Постійної делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи народний депутат Ольга Герасим'юк.

 

Ольга Герасим'юк зазначила, що у розділі про послаблення демократичних свобод і волевиявлення йдеться про занепокоєння доповідачів ситуацією зі свободою слова, свободою зібрань і зростаючим політичним тиском. «Вони говорять, що на своїх зустрічах з представниками преси низка журналістів інформувала їх про зростання тиску власників на редакційну політику новин і програм. В результаті цього зростає самоцензура, яка дуже турбує доповідачок. На їхню думку, це свідчить про ерозію права на інформацію в Україні. Це ж відзначали і «Репортери без кордонів», які також посилаються на заяви українських журналістів», - сказала пані Ольга.

 

За словами пані Герасим'юк, доповідачі відзначали, що президент публічно декларує підтримку і захист свободи слова і плюралізму в медіа, тим не менш їх турбує роль Хорошковського.

 

«Вони говорять, що їх дуже турбує фактор і роль голови СБУ пана Хорошковського, який є близьким до президента і власником телеканалу «Інтер», і на сьогодні його менеджерський вплив поширився і на державний телеканал Перший національний», - переповіла доповідь Герасим'юк.

 

Доповідачів турбує, що голова СБУ пан Хорошковський призначений до Вищої ради юстиції, незважаючи на потенційний конфлікт інтересів. На їх погляд, в Україні є спроби запровадити білоруську схему щодо заборони зібрань, цензури і заборону на свободу думок.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY