detector.media
10.06.2010 11:18
«Репортери без кордонів» пропонують Хорошковському піти з Вищої ради юстиції

Міжнародна журналістська організація «Репортери без кордонів» застерігає, що позиції України у рейтингу свободи преси можуть різко погіршитись. Це станеться, якщо влада негайно не піде на діалог із журналістами, повідомляє інформаційне агентство УНІАН.

 

Міжнародна журналістська спільнота стурбована ознаками обмеження свободи слова в Україні, сказав в інтерв'ю Deutsche Welle представник «Репортерів» Жіль Лордет. Президент Янукович має негайно по суті відреагувати на вимоги журналістів, які проводять акцію «Стоп цензурі», а також на звернення співробітників 5 каналу та ТВі, які протестують проти втрати ліцензій на мовлення.

 

Лордет називає неприйнятною ситуацію, коли керівництво Службою безпеки України доручене Валерію Хорошковському, якого пов´язують з медіа-групою «Інтер». «Це абсолютно несумісно зі свободою слова. Тут очевидний конфлікт інтересів. Не можна бути власником медіа-групи і суміщати це з таким відповідальним мандатом як керівництво спецслужбою та членством у Вищій раді юстиції»,- наголошує Лордет.

 

Представник журналістської організації переконаний, що призначення на ці посади впливового представника медіа-бізнесу є помилковим. Мовляв, будь-який власник зацікавлений у розвитку свого бізнесу і утвердженні позицій на ринку, що створює ризики зловживання службовим становищем.

 

На думку Лордета, Хорошковський має піти принаймні з Вищої ради юстиції, а президент Янукович має у нинішній ситуації дати сигнал суспільству про неприпустимість економічного і політичного тиску на ЗМІ.

 

Жіль Лордет повідомив, що у другій половині липня делегація «Репортерів без кордонів» відвідає Україну для зустрічей з журналістами та з президентом Януковичем.

 

Натомість глава СБУ Валерiй Хорошковський вважає неправдивими звинувачення 5-го каналу у тиску на суд i вимагає оприлюднити докази. Напередодні редакцiя 5-го каналу у вiдкритому листi до президента України Вiктора Януковича заявила про загрозу з боку глави СБУ. Журналiсти зазначають: «За вашою спиною вiдбуваються спроби чинного глави СБУ, члена Вищої ради юстицiї та вiдомого бiзнесмена Валерiя Хорошковського, якого пов`язують з телеканалами групи "Iнтер", знищити 5 канал».

 

«Детектор медіа»

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY