detector.media
09.06.2010 22:12
Помер Олександр Зінченко (+ інформація про похорон)
Помер Олександр Зінченко (+ інформація про похорон)

На 54 році пішов з життя депутат Київради від БЮТ, колишній власник телеканалу «Інтер», академік Телевізійної академії України, заслужений журналіст України Олександр Зінченко.

 

Смерть настала 9 червня. Раніше пан Зінченко тяжко хворів.

 

Похорон відбудеться 11 червня. Прощання в колонному залі київської мерії (Хрещатик, 36) з 11.00 до 12.30.

 

Олександр Зінченко народився 16 квітня 1957 року у місті Славута Хмельницької області. У 1979 році закінчив фізичний факультет Чернівецького державного університету. Після того працював інженером науково-дослідного сектору кафедри теоретичної фізики, був аспірантом, молодшим науковим співробітником університету.

 

У 1990 році був одним із засновників Руху демократичних реформ у Москві. У часи ДКНС виступив співавтором публічної заяви ЦК ВЛКСМ про рішуче засудження путчу як спроби державного перевороту. Пізніше очолив ліквідаційну комісію ВЛКСМ.

 

Був куратором молодіжних телепрограм, підтримував стосунки з  Владом Лістьєвим, Артемом Боровиком, Анатолієм Лисенком.

 

 

 

 Фото Валерія Мілосердова

 

У 1995 році Олександр Зінченко став генеральним директором АТЗТ ІА «Україна-Експрес». Того ж року призначений генеральним директором АТЗТ «Українська незалежна ТВ-корпорація» (телеканал «Інтер»). Протягом 1998-2002 років був почесним президентом телеканалу. У 2003 році був позбавлений можливостей впливу на «Інтер».

 

У 1998 і 2002 роках Олександр Зінченко обирався народним депутатом (3-го та 4-го скликань відповідно) за партійним списком СДПУ(о). Очолював спершу підкомітет з питань електронних засобів масової інформації Комітету з питань свободи слова та інформації, а після «оксамитової революції» - Комітет з питань ЗМІ. У 1999-2002 роках був лідером фракції об'єднаних соціал-демократів. В травні 2002 року його було обрано віце-спікером парламенту за квотою СДПУ(о).

 

У 2003 році пан Зінченко вийшов зі складу партії  Віктора Медведчука, а у липні 2004 року отримав посаду керівника виборчого штабу Віктора Ющенка. 25 вересня того ж року очолив штаб коаліції «Сила народу». У листопаді 2004 року був обраний головою виконкому Комітету національного порятунку.

 

24 січня 2005 року призначений на посаду Державного секретаря України при Президенті Вікторі Ющенку. Був серед засновників партії Народний союз «Наша Україна». Звільнений з Секретаріату Президента у вересні 2005 року за власним бажанням - на знак протесту проти «відродження корупційних схем у вищих ешелонах влади». Одначасно залишив НСНУ.

 

Напередодні виборів 2006 року очолив Партію партіотичних сил, яка здобула менше 1% голосів виборців.

 

На виборах до Київської міської ради 2008 року балотувався за списком Блоку Юлії Тимошенко (4-е місце), очолив фракцію БЮТ у Київраді.

 

У парламенті IV скликання пан Зінченко був віце-спікером Верховної Ради, у 2005 році  -  державним секретарем України.

 

У лютому 2009 став директором Національного космічного агентства України і обіймав цю посаду до березня 2010 року.

 

Як відзначає в некролозі колектив телеканалу «Інтер», Олександр Зінченко був безперечним лідером, що зумів створити команду однодумців, а ще - неперевершеним мрійником, який змушував усіх навколо вірити й жити мрією - і вона завдяки саме його вмінню переконувати ставала реальністю.

 

Найголовнішою його рисою колеги вважають уміння поставити завдання і швидко знайти єдино правильне рішення. «Його енергія  заряджала й підтримувала всіх навколо: друзів, колег, партнерів. Сам Олександр Олексійович був людиною чесною, порядною і вимогливою, постійно вчився, прагнув розвиватися, йти вперед якомога швидше, ніби знав, що життя таке коротке», - згадують «інтерівці».

 

«Детектор медіа» висловлює співчуття рідним, друзям та колегам пана Олександра.

 

«Детектор медіа»

 

Фото - conf.oboz.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY