detector.media
04.06.2010 12:19
ПАРЄ закликає Україну серйозно поставитися до звинувачень в порушенні прав і свобод

Співдоповідачі Парламентської Асамблеї Ради Європи почули багато критики з боку представників громадських організацій щодо порушення прав і свобод громадян України. Про це вони повідомили на прес-конференції у Києві.

 

«Ми почули про те, що збільшується кількість порушень прав на вільні зібрання, свободи слова, свободи ЗМІ та особистих свобод. Ми чули дуже серйозні звинувачення щодо порушень таких прав з боку міліції», - сказала співдоповідач ПАРЄ Майліс Репс (Естонія).

 

«Якщо ці звинувачення правдиві, ми наголошуємо, що Рада Європи ніколи не змириться з такими серйозними порушеннями прав і свобод людини. Особливо тому, що в очах ПАРЄ Україна домоглася значних успіхів у справі захисту прав та свобод громадян», - додала вона.

 

Однією з можливих реакцій Ради Європи на порушення є написання звіту, а згодом оприлюднення рекомендацій. «Кожна країна, як правило, дуже уважно реагує на те, що має обговорюватися в Раді Європи, що об'єднує 47 країн. І так завжди поводила себе й Україна, навіть у найважчі часи», - відзначила співдоповідача ПАРЄ Ренате Вольвенд (Ліхтенштейн).

 

За словами пані Вольвенд, представники ПАРЄ говорили про порушення свободи слова та ЗМІ в Україні з усіма представниками влади. «І отримали від усіх запевнення в тому, що такі звинувачення не мають підстави. Нас також запевнили, що свобода слова і свобода преси не будуть жодним чином обмежуватися новою владою», - розповіла вона.

 

Майліс Репс нагадала, що це питання обговорювалося, зокрема, під час зустрічі з прем'єр-міністром. «Прем'єр-міністр, наприклад, сказав нам, що інколи його критикують більше, аніж критикують опозицію. Представники інших органів влади також запевняли нас в тому, що на пресу і журналістів органи влади не тиснуть. І що насправді це є кампанією, піднятою опозицією, яка, зрештою, на це має право», - уточнила вона.

 

Співдоповідачі ПАРЄ закликають усі зацікавлені сторони і органи влади ставитися до таких звинувачень дуже серйозно. «Ми сподіваємося, що державні органи проводитимуть політику належного захисту прав і свобод, і, якщо підтвердиться правдивість звинувачень, всі винні в порушеннях будуть належним чином покарані», - наголосила Майліс Репс.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY