detector.media
03.06.2010 16:02
IMS та «Артикль 19» закликають Януковича переглянути підхід до медіа

З кінця лютого 2010 року ситуація зі свободою слова в Україні помітно погіршилася. Про це заявили «Артикль 19» та «Міжнародна підтримка медіа» (IMS)

 

«Цензура  знову з'явилася у різних формах, включаючи заборону сюжетів, у яких присутня критика чинної влади, обмеження редакційних повноважень, та видання інструкцій щодо включення або ігнорування певних політичних тем», - ідеться в заяві організацій з нагоди 100 днів перебування Віктора Януковича на посаді Президента України.

 

У своєму зверненні вони закликають Президента України Віктора Януковича та його адміністрацію гарантувати виконання Україною зобов'язань щодо свободи висловлення поглядів та свободи преси згідно з Європейською Конвенцією з прав людини та Міжнародного пакту про громадянські і політичні права.

 

«Артикль 19» та IMS наголошують: влада має переглянути свій підхід до медіа.

 

Коментуючи ситуацію у розмові із представником «Артиклю 19», шеф-редактор Детектор медіа Наталія Лигачова зазначила: «Телевізійні новини стали практично стерильними: про владу -  або добре, або ніяк. Телевізійні новини замовчують не лише незручні для влади погляди, але й навіть факти».

 

Також автори заяви акцентують на небезпечних умовах роботи журналістів в Україні:

 

«Кількість фізичних нападів на  журналістів збільшилася протягом останніх трьох місяців; у той же час реакція влади на такий розвиток подій була неадекватною: винних у скоєнні правопорушень не було притягнуто до відповідальності. Зокрема, 23 березня невідомі жорстоко побили Василя Дем'яніва, головного редактора газети «Коломийський вісник». Напад на Дем'яніва пов'язується з його журналістською діяльністю. Правоохоронні органи натомість розглядають атаки проти журналістів за статтею «хуліганство», не вбачаючи в цих випадках перешкоджання професійній діяльності журналістів. Також викликає занепокоєння зростання  неповаги до журналістів з боку державних службовців та посадових осіб органів влади. 4 квітня чиновник Київської державної адміністрації агресивно відреагував на запитання журналіста СТБ та викинув у смітник його мікрофон».

 

Раніше, з нагоди президентської інавгурації 25 лютого 2010 року «Артикль 19» та IMS закликали пана Януковича негайно вжити заходів щодо подолання недоліків законодавчого регулювання та політики у сфері свободи вираження поглядів та свободи медіа в Україні. «Проте, замість того, щоб зробити дієві кроки у цьому напрямку, 2 квітня новообраний Президент скасував Національну комісію з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі. Національна комісія, що складалася з українських медіа експертів, діяла як дорадчий орган при Президентові, а також мала на меті спостерігати за виконанням Європейських та міжнародних медійних стандартів та сприяти процесу створення в Україні системи суспільного мовлення», - зазначено в заяві.

 

«Незважаючи на те, що комісія продовжує діяльність як незалежна організація, той факт, що вона була скасована Президентом Віктором Януковичем, є  серйозним ударом по громадянському суспільству та його здатності ефективно співпрацювати з президентською адміністрацією для вирішення нагальних проблем у сфері медіа,» - сказала виконавчий директор «Артиклю 19» Агнес Калламард.

 

«Скасування цієї комісії у такий критичний момент, коли цензура та фізичні атаки на медіа збільшуються, свідчить про те, що вільні від цензури медіа не є пріоритетом для Президента,» -  зазначила пані Калламард.

 

Також занепокоєння представників «Артиклю 19» та IMS викликає зростання адміністративного тиску на незалежні медіа, зокрема на телевізійні канали

 

«У квітні через нібито технічну помилку у написанні назви телеканалу ТВi Служба безпеки України розпочала розслідування аби позбавити канал нещодавно отриманих частот. В Україні, де більше 80% відсотків суспільства отримує новини через телебачення, український уряд зобов'язаний гарантувати плюралізм думок та політичних поглядів у телевізійних програмах», - сказав Джеспер Хойберг, виконавчий директор Міжнародної підтримки медіа (IMS). «Цього неможливо досягти без проведення негайних законодавчих реформ у сферах забезпечення прозорості медіа власності, свободи інформації та суспільного мовлення,» продовжив пан Хойберг.

 

З повним текстом заяви можна ознайомитися тут.

 

«Детектор медіа»

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY