detector.media
29.05.2010 10:42
Герман: На ЗМІ тисне не влада, а медіавласники

Заступник голови Адміністрації президента Ганна Герман не знає жодного факту про тиск влади на ЗМІ. Про це вона сказала під час програми «Велика політика з Євгеном Кисельовим» 28 травня на каналі «Інтер».

 

На запитання про ставлення до журналістської громадської кампанії «Стоп цензурі!», вона відповіла:  «Мені тяжко відповідати на такі запитання, бо я справді не знаю таких прикладів».

 

Однак, за словами Ганни Герман, часто буває, що власники приватних каналів використовують свій вплив для залагодження інших бізнесових інтересів чи з владою, чи з опозицією.

 

«Ви знаєте, власники каналів - це їх бізнес, і вони пробують за допомогою цього бізнесу про щось там домовлятися з владою, давайте будемо контролювати це», - закликала пані Герман.

 

Заступник глави Адміністрації президента назвала провінційністю української журналістики появу публікації на УП про її неофіційну зустріч з іноземними журналістами, під час якої вона висловлювала свою ставлення до українських журналістів та окремих телеканалів, а також скаржилася на недемократичність ЗМІ у період 2005 - 2010 років.

 

«Хтось щось підслухав і написав. Є таке правило, що треба завжди пам'ятати, що ти говориш з журналістом, і що він може інколи переступити етичні норми і написати все, що ти йому кажеш», - нарікала вона.

 

На її думку, журналісти мають давати суспільству високоякісну інформацію, а Україна ще не має високих стандартів журналістики.

 

Герман фактично не пояснила причини появи журналістського руху. Вона сказала, що серед підписантів заяви є багато людей, які справді відчули на собі тиск з боку власників чи менеджерів ЗМІ. За її словами, вони потрактували це як цензуру, тому й об'єдналися в рух. З боку ж влади цензури немає. «Є інші види тиску. У списку є журналісти, яких використовує опозиція, якій вигідно створити такий ситуацію, що в країні чиниться тиск на пресу, бо цим дуже легко маніпулювати», - сказала Герман.

 

Від відповіді на уточнююче запитання щодо «використання опозицією» Герман ухилилася.  

 

На закид, що позиція власників ЗМІ змінилася саме з приходом до влади Януковича, Герман сказала, що коли звільнили «журналіста з Нового каналу» за ролик «Пропало всьо», то не тільки ніхто не об'єднався в рух, журналіста не захистили ні колеги, ні медіапрофспілка.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY