detector.media
23.05.2010 23:55
Золото Канн дісталося тайському режисеру

Представники журі 63-го Каннського фестивалю назвали імена переможців.

 

Золота пальмова гілка у тайського режисера Апічатпонга Вірасетакули за фільм «Дядечко Бунмі, який пам`ятає свої минулі життя». Гран-прі отримав Ксав`є Бовуа за картину «Про богів і людей».

 

Приз журі здобув режиссер із республіки Чад - Махамат-Салех Харун за фільм «Людина, що кричить».

 

Найращим короткометражним фільмом за версією фестивалю стала стрічка «Собача історія» французького  режиссера Сержа Аведікяна.

 

Першість з-поміж режисерів здобув Матьє Амальрік з фільмом «Турне». Приз за найкращий сценарій у корейського фільму «Поезія» Лі Чардена.

 

Як і прогнозували ЗМІ,  іспанський актор Хав`єр Бардем отримав нагороду за найкращу чоловічу роль у картині «КрасАта». Його колегами за номінацією стали італієць Эліо Джермано («Наше життя») та французька актриса  Жюльєт Бінош, яка знялася у фільмі іранського режисера Аббаса Кіростами «Завірена копія». 

 

Ігровий фільм «Щастя моє» Сергія Лозниці не здобув нагороди, але змусив говорити про себе кінознавців. Зокрема, в коментарях «Радіо Свобода» російський кінокритик Андрій Плахов назвав його сильним і талановитим: «Як на мене - це дуже цікавий фільм, один із найвагоміших у конкурсній програмі Канського фестивалю, з абсолютно самостійним режисерським поглядом, відверто кажучи, навіть не очікував від Сергія Лозниці, який відомий як документаліст, але достатньо холодний у своєму стилі, такого сильного темпераменту і вміння впоратися з такою складною структурою. Це перша ігрова стрічка (не треба забувати про це!) але для мене вона демонструє абсолютно явний талант режисера, а головне - те, що йому є що сказати!».

 

Як повідомляла «Детектор медіа», цього року вперше в історії України в офіційній програмі фестивалю було заявлено два ігрові фільми. Це картина «Щастя моє» (Україна-Німеччина-Голландія), що разом з 17-ма претендентами змагалася за перемогу у основному конкурсі Канн. Також у програмі спеціальних показів брав участь новий фільм Отара Іоселіані «Шантрапа» (Україна-Франція) з Богданом Ступкою.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY