detector.media
23.05.2010 10:25
«Щастя моє» в Каннах – «як вчинок, як діагноз»
«Щастя моє» в Каннах – «як вчинок, як діагноз»
Закінчується 63-й Канський кінофестиваль, у якому вперше в конкурсній програмі бере участь українська стрічка. «Щастя моє» режисера Сергія Лозниці є спільною продукцією України, Німеччини та Нідерландів. На показі стрічки у Каннах побував директор Української кінофундації Андрій Халпахчі і відомий російський кінокритик Андрій Плахов. Вони розповіли Радіо Свобода про те, як прореагували на «Щастя моє» на фестивалі?

Андрій Халпахчі: «Було два покази. Один пресовий, один офіційний. Увечері на пресовому сприйняли дуже-дуже сприятливо цей фільм, великими оплесками. На офіційному показі думки розділилися. Були російські глядачі, які протестували, але здебільшого фільм сприйнятий дуже-дуже з великою підтримкою. Дуже гарна французька преса - сьогодні в «Ле Монді» вийшла дуже схвальна стаття, до того - в «Ліберасьон». І принципово, все ж таки - російська еліта сприйняла цей фільм як вчинок, як діагноз і як попередження для нас усіх.



А ось якими враженнями від фільму поділився один із представників російської еліти - відомий кінокритик Андрій Плахов: «Як на мене - це дуже цікавий фільм, один із найвагоміших у конкурсній програмі Канського фестивалю, з абсолютно самостійним режисерським поглядом, відверто кажучи, навіть не очікував від Сергія Лозниці, який відомий як документаліст, але достатньо холодний у своєму стилі, такого сильного темпераменту і вміння впоратися з такою складною структурою. Це перша ігрова стрічка (не треба забувати про це!) але для мене вона демонструє абсолютно явний талант режисера, а головне - те, що йому є що сказати!».



Чи має фільм якісь шанси на перемогу? - запитало Радіо Свобода в Андрія Халпахчі.

«Я впевнений, що має шанси, - каже він. - По-перше, це в конкурсі єдиний дебют, який позначається «Золотою камерою». Є багато фільмів дуже видатних режисерів, таких як Рашид Бушаред, який вже отримав «Золоту пальмову гілку», як Майк Лі, як Кен Лоудж, тому змагання досить потужне. І дуже важко щось передбачити... Але я розмовляв із багатьма журналістами, спеціалістами - дуже багато вже фестивалів просять включити цей фільм у конкурс (в тому числі у новому фестивалі у Вологді, в Росії цей фільм буде показаний у конкурсі). І я гадаю, що у цього фільму ще велике майбутнє попереду. А тут - тримаємо кулаки і вболіваємо за нашого режисера».



«Це один із сильних фільмів фестивалю»



А ось прогноз кінокритика Андрія Плахова: «Склад журі дуже своєрідний. Мені взагалі в останні роки склади журі кінофестивалів дуже не подобаються - в Каннах, у Берліні... майже всюди на великих фестивалях. Бо, зазвичай, у цих журі переважають актори, чи акторки, медійні обличчя, люди, які мають дуже вузький погляд на кінематограф... Очолює журі Тім Бертон - людина, про яку ми мало що знаємо, можемо судити про його смаки тільки по його фільмах... В усякому разі зрозуміло, що зібралися дуже різні люди... і яким буде їхній вердикт - зовсім не можливо передбачити. Я гадаю, що фільм Лозниці об'єктивно... (а я теж не можу бути абсолютно об'єктивним), але, спостерігаючи за конкурсом, я роблю висновок, що це один із сильних фільмів фестивалю. Однак це зовсім не означає, що він може претендувати на приз, а тим більше, що він його отримає».



Коли буде відомо про результати? - поцікавилося Радіо Свобода у директора Української кінофундації Андрія Халпахчі. «Результати будуть оголошені в неділю на церемонії закриття. До того - як відомо - журі закривають, і рішення до офіційної церемонії нагородження не розголошуються, - каже він. - Але ми ще чекаємо - в суботу мають бути нагороди Міжнародної асоціації кінокритиків, екуменічне журі, ці нагороди мають вже бути оголошені в суботу.

 

Людмила Ваннек, «Радіо Свобода»

 

Фото - «Радіо Свобода»

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY