detector.media
21.05.2010 10:14
«Медіадіагноз 2010: вірус цензури»: «Власники – це великий бізнес, який ніколи не свариться з владою»
«Детектор медіа» інформує про перебіг дискусії «Медіадіагноз 2010: вірус цензури», яка у ці хвилини триває в Києво-Могилянській академії. Виступили Сергій Андрушко, Віталій Гайдукевич, Наталя Лигачова

У Києво-Могилянській академії розпочалася зустріч представників медіагалузі, присвячена боротьбі з цензурою в Україні.

 

Обговорюються проблеми інформаційного простору, антицензурні заяви журналістів «1+1» та СТБ,  планується проведення установчих зборів Громадського руху «Стоп цензурі!». 

 

У залі близько 200 учасників. Серед присутніх Вахтанг Кіпіані, Віталій Гайдукевич, Віталій Портніков, Сергій Лещенко, Мустафа Найєм, Соня Кошкіна, Святослав Цеголко, Юлія Банкова, Сергій Андрушко, Наталка Соколенко, Жан Новосельцев, Тарас Петрів, Ілона Довгань, Андрій Куликов, Діана Дуцик, Єгор Соболєв та багато інших.

 

Якщо в останні роки головною проблемою медіа була джинса, тобто прихована реклама, яка набула промислового характеру, то нині до неї додалися інші негативні тенденції. Про це під час дискусії «Медіадіагноз 2010: вірус цензури» заявила шеф-редактор «Детектор медіа» Наталія Лигачова, посилаючись на моніторинги «Детектор медіа» та Інституту масової інформації.

 

«Ми бачимо спроби замовчувати деякі теми, замовчувати факти, з новин майже зникає критика чинної влади, опозиція все більше представляється слабкою», - зазначила вона.

 

За словами Наталії Лигачової, можна точно казати про замовчування трьох фактів:

 

- більшість каналів не повідомили у новинах, що під час ратифікації угоди про Чорноморський флот у сесійній залі Верховної Ради зареєструвалися всього 211 депутатів, чого не достатньо для ухвалення рішень;

 

- тільки СТБ розповів, що в день ратифікації угоди про Чорноморський флот ДАІ насправді не пускала громадян до Києва, щоб вони не брали участь в акціях протесту;

 

- жоден канал не навів інформацію, яка фігурувала в публікаціях «Української правди» та «Дзеркала тижня», щодо зв`язку фірм, найнятих для аудиту уряду Тимошенко з олігархами Пінчуком та Ахметовим, лояльними до влади. 

 

Ведучий ТСН «1+1» Віталій Гайдукевич наголосив, що нині на контент новин впливають як влада (хоча прямих доказів цього наразі немає) і власники. «Власники - це великий бізнес, який ніколи не свариться з владою. І новини стають їхніми заручниками. Ми не можемо сказати, що ініціатор впливу - це Банкова. Немає доказів, бо змінилася схема впливу, коли джерелом цензури є власник». Також, за його словами, відбувається переформатування новин під констатацію фактів.

 

За словами Віталія Гайдукевича, перед випуском ТСН о 19.30 17 травня на сервері «1+1» вже було змонтоване відео падіння вінка на Віктора Януковича. Однак в ефірі показали розкадровки. Генеральний директор каналу Олександр Ткаченко пояснив це своїми власними міркуваннями.

 

Журналіст СТБ Сергій Андрушко навів декілька прикладів цензури на СТБ. Приміром, Наталія Соколенко робила матеріал про корупцію, з нього вилучили інформацію про те, що дочку Людмили Денисової призначили на керівну посаду в органах державної влади.

 

Інший приклад: прес-служба СБУ відмовляє каналу СТБ у відповідях на запити, зокрема, скільки грошей заплатили за святкування дня народження СБУ.

 

За словами Сергія Андрушка, після антицензурних виступів «1+1» і СТБ, редакція «Вікон-новин» відчула покращення ситуації зі свободою слова. «У нас в останні два тижні працювати стало значно простіше!», - наголосив він.

 

Зустріч представників медіагалузі, присвячена боротьбі з цензурою в Україні проходить у цей час у приміщенні Києво-Могилянської академії. На зустрічі відбувається обговорення проблем інформаційного простору України (дискусія «Медіадіагноз: вірус цензури»), заяв журналістів «1+1», СТБ та інших, які заявили про цензуру та тиск,  а також заплановане проведення установчих зборів Громадського руху «Стоп цензурі!»

 

Під час зустрічі заплановано оприлюднення вимог журналістів на захист свободи слова до влади та медіавласників, а також створення координаційного органу громадського Руху «Стоп цензурі!».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY