detector.media
Наталія Данькова
09.05.2010 09:55
Олексій Мустафін: «Я головний редактор, не заважайте працювати і мені»
Олексій Мустафін: «Я головний редактор, не заважайте працювати і мені»
Заступник голови правління СТБ з інформаційного мовлення пояснює причини переформатування «Вікон»

Як вже повідомляла ТК, на СТБ нещодавно була запроваджена нова інформаційна концепція програми «Вікна-новини». Це викликало низку застережень у колективу проекту, які  у відкритому листі заявили про впровадження системної цензури на каналі. У свою чергу заступник голови правління СТБ з інформаційного мовлення Олексій Мустафін заперечив те, що переформатування новин пов'язане з політичним тиском на редакцію.

 

В інтерв'ю ТК Олексій Мустафін розказав про причини та суть  переформатування «Вікон», аудиторію новин та прокоментував зауваження журналістів СТБ щодо нової концепції.

 

- Пане Олексію, чим зумовлена необхідність переформатування «Вікон»?

- «Вікна» є частиною великого каналу під назвою СТБ. З огляду на показники, на СТБ добре йдуть проекти на кшталт «Україна має талант», «Танцюють всі», незабаром запуститься «Х-фактор». Тому і розвиток «Вікон» має узгоджуватись з цими тенденціями у розвитку каналу. Головний мотив переформатування новин полягає у тому, що ми хочемо, щоб «Вікна» працювали для  тієї ж аудиторії, що й інші проекти.

 

Але є й додаткові мотиви. Ми аналізуємо роботу «Вікон» і бачимо позитивні та негативні тенденції. На мій погляд, нині в новинах занадто багато уваги приділяється чотирьом темам. Це глобальна та національна економіка, політика, катастрофи та кримінальна тема. Мені здається, що зараз є перекіс у бік цих складових, їм приділяється занадто багато уваги українськими ЗМІ. Тому в затвердженій концепції переформатування «Вікон» ми зменшуємо увагу до цих питань. Звичайно, є резонансні події, які впливають на життя людей, і, безумовно, до таких подій у цих напрямках  наш інтерес збережеться: приміром, ми будемо знімати сюжети про велику катастрофу чи повінь у країні, або резонансний злочин, або важливу політичну подію як-то укладення чи ратифікація угод між Україною та Росією. Тобто, ті політичні теми, які ми вважаємо за необхідне висвітлювати, будуть в ефірі, можливо, у меншому обсязі, але з суворим дотриманням журналістських стандартів: зокрема, балансу, повноти та точності інформації. У новому форматі новин буде встановлено чіткіші вимоги для дотримання цих принципів.

 

- Тобто, на сьогодні, на вашу думку, висвітлення політичних тем у «Вікнах» не давало змогу глядачам отримати повноцінну картинку про ту чи іншу подію?

- На мою думку, іноді глядач отримував забагато дрібної інформації, що певною мірою заважало отримати повноцінну картину. Я не вважаю це свідомою маніпуляцією, але й не можу сказати, що ми повністю безгрішні й що у нас було суворе дотримання балансу в усіх сюжетах. На жаль. Тому не хотілося б, щоб це перетворювалось на якусь тенденцію. Все-таки ми маємо більш прискіпливо та професійно підходити до підготовки сюжетів. Для досконалості, як відомо, немає меж.

 

- Олексію, якщо зменшується відсоток політичних тем, то натомість до чого збільшиться увага?

- Я думаю, що це відбудеться за рахунок всіх інших тем. Наше завдання йти від глядача. Ми не дуже активно висвітлювали теми, пов'язані  з наукою, культурою, соціальним життям. Мені, як журналісту, хотілося б, щоб ми більше уваги приділяли громадянським ініціативам.

 

- Ви говорите про те, що зараз основною причиною переформатування «Вікон» є орієнтація їх роботи на аудиторію інших успішних проектів. Але, з іншого боку, на сьогодні, наприклад, випуск «Вікон», який стоїть між двома частинами «Україна має талант» у п'ятницю, має найвищі показники (інколи рекордні), і частка новин у цьому слоті зростає. Тобто, виходить, що аудиторія талант-шоу каналу так само є і аудиторією «Вікон».

- Давайте не будемо перебільшувати успіх «Вікон» у п'ятницю. Адже це також  успіх продукту, що стоїть до і після них. До того ж, у п'ятницю наш випуск має досить специфічне наповнення: у нас є включення з шоу, більше уваги приділяється анонсам нових проектів СТБ.  І, знаєте, я б не хотів, щоб переформатування «Вікон» сприймалось, як завершення одного проекту і початок іншого. Це зміна в межах загальної концепції, спрямована на вдосконалення формату. У нас навіть команда журналістів підбиралась якраз під певну концепцію новин. І моє завдання як головного редактора при зміні чи модернізації формату використати саме цих людей, їх навички, і зробити оновлену версію кращою за попередню.

 

- Пане Олексію, а можете ви назвати конкретну аудиторію, на яку зараз орієнтуються «Вікна» (наприклад, за віковим показником та статтю)?

- Звичайно, певною мірою тут є характеристики за віком та статтю, але є і орієнтація на певний узагальнений образ. Я бачу нашого глядача людиною, якій цікаве життя в усіх його проявах, вона вмикає телевізор, щоб дізнатись щось нове і цікаве, ця людина не є мізантропом або такою, що не пропускає жодної політичної новини. Саме  з цим пов'язане зміщення акцентів. Ми побачили, що насправді, коли ситуація є, умовно кажучи, мирною (немає таких сплесків як вибори чи історія з угодами з Росією), то інтерес аудиторії до політичних новин падає. А для нашої аудиторії - це взагалі є критичним питанням.

 

- Чи задоволені ви на сьогодні показниками «Вікон»?

- Не дуже задоволений. Я вважаю, що вони могли б бути кращими. У нас свого часу була дуже гарна динаміка, але зараз вона не є такою, як хотілося б. Можливо, це було пов'язано з виборами. Щоб не виглядати заангажованими і бути рівновіддаленими, ми, чесно зізнаюсь, трохи зменшували якісь гострі кути. Але ось нинішнє переформатування не означає, що ми взагалі відмовляємось від політики або робимо її висвітлення менш гострим. Я би хотів, щоб, навпаки, висвітлення тем політики у «Вікнах» було гострішим і водночас глибшим. Тому що насправді в українських теленовинах у висвітленні політичних тем с багато поверхового. На те, що по залу літають димові шашки, звертають увагу всі, а як це стосується безпосередньо глядача - не каже майже ніхто.

 

- Могли б ви прокоментувати ті моменти, на які звертав увагу колективу «Вікон» у своєму листі? Перше - «розповідати про політичні теми «одним рядком» і уникати розлогих матеріалів»...

- Це певною мірою умовна норма, оскільки політичні конфлікти мають досліджуватись зусібіч і до того ж містити думки експертів. Тут ідеться тільки про зменшення відсоткової присутності політики в новинах, а не зведення інформації про політику до одного рядка в буквальному розумінні.

 

- «Відмовлятися від традиційних журналістських розслідувань»

- Є така формула. В Україні дуже часто бувають розслідування заради розслідувань або підміна діяльності правоохоронних органів. Завдання журналіста не висувати звинувачення та доводити їх, а інформувати та підтверджувати цю інформацію - це певною мірою схожі процеси, але й відмінні. Тому ми б хотіли, щоб в новині передовсім висвітлювалися ті аспекти, які стосуються життя конкретних людей. Тобто якщо ми говоримо про тендерні процедури, то важливо не тільки і не стільки викрити конкретних осіб, але й при цьому показати, до яких наслідків для звичайних громадян подібні проблеми призводять. Наприклад, був момент коли внаслідок укладення тендерних процедур місцеві органи влади не могли проводити жодних закупівель, і це напряму било по інтересам  звичайних громадян. Тобто у цьому пункті йдеться про те, щоб наблизити журналістські розслідування до інтересів глядачів.

 

- «Уникати іронії»...

- Новини на СТБ без іронії - це не «Вікна». Звичайно ж, тут не йдеться про уникання іронії взагалі. Але інколи буває іронія заради іронії, і цього хотілося б позбутись. Принаймні, я не бачу в цьому сенсу. Іронія потрібна, коли вона допомагає відчути атмосферу події. А всі засоби, які допомагають глядачеві зрозуміти те, що відбувається, ми використовуватимемо, і я це максимально заохочуватиму. Але мушу визнати, що іноді іронізування буває занадто штучним, і замість того, щоб пояснити щось глядачу,  ми перетворюємо натяки на своєрідні інтелектуальні вправи, загадки для глядача. Це, на мою думку, занадто.

 

- «Не висвітлювати теми про майно та витрати політиків»

- Власне, ми вже кілька років не робимо матеріалів про маєтки наших політиків і високопосадовців у Конча-Заспі чи Межигір'ї. Це принципова позиція. Тому що я вважаю, що ці теми складно висвітлювати так, щоб не виникло підозри у подвійних стандартах.

 

- Ви тільки що казали про те, що журналісти не мають підмінювати функцію правоохоронних органів. Але, з іншого боку, як бути з функцією громадського контролю, яку мають виконувати ЗМІ?

- Функцію контролю з журналістів ніхто не знімає. Але, знову ж таки, завдання журналіста інформувати, а не займатись діяльністю, як-то кажуть мовою СТБ, нишпорок. Є і така журналістика. Але це інший жанр, і в ньому «Вікна» працювати не будуть. Знову ж таки - це не означає, що подібних розслідувань не може бути. Вони можуть бути в інших виданнях. Так само є такий жанр, як журналістика думок. Але для цього є, приміром, газета «Дзеркало тижня» чи «Український тиждень». І  для мене було б дивно, якби у «Вікнах» з'явився матеріал з авторською точкою зору. Це важлива робота та жанр, але це не жанр новин.

 

- Чи затверджена нова концепція?

- Так, затверджена. Я вважаю, що це добре. Краще,  щоб правила були сформовані, так би мовити, на березі. А раз правила є,  то їх треба дотримуватись і працювати. Якщо, наприклад, мене як журналіста не влаштовує той чи інший редактор чи газета, я починаю шукати іншу роботу. Замовником матеріалу виступає ЗМІ, а не автор. Вирішувати голосуванням, яка тема цікава, а яка ні для телеканала - ми точно не будемо. Звичайно, я завжди готовий вислухати точку зору журналістів і відкритий для обговорення. Але і в головного редактора є свої функції. І якщо журналіст каже: «Я журналіст, не заважайте мені працювати», то я можу сказати: «Я головний редактор, не заважайте працювати і мені».

 

Фото - Сергій Бечко

 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY