detector.media
05.05.2010 12:08
Томенко бачить в коригуванні новин на ТБ загрозу для свободи слова

Віце-спікер Микола Томенко, коментуючи результати всеукраїнського антирейтингу «Вороги преси - 2009» в ефірі 5 каналу, зазначив, що головною  проблемою нинішніх ЗМІ є позиція не політиків, а власників медіапростору, пише «Українська правда». «Головною  проблемою нинішніх ЗМІ є позиція власників медіапростору, а не політики. На жаль, цей аналіз занадто поверхневий, оскільки політики впливають на засоби масової інформації, але визначають їхню щоденну діяльність власники, а реалізують - менеджери», - сказав він.

 

Ще більшою загрозою для свободи слова Томенко назвав монополізацію телерадіопростору, як приклад привівши ситуацію з так званим пулом каналу «Інтер», де дев'ять каналів знаходяться під впливом родини голови СБУ Валерія Хорошковського.

 

«Також очевидно, що в Україні відновлена система коригування змісту новин. Це легко перевірити, особливо переглядаючи підсумкові теленовини, де порядковість та зміст повідомлень чітко визначені. Це справжня небезпека свободи слова», - наголосив віце-спікер.

 

Коментуючи заяву народного депутата Олени Бондаренко (фракція Партії регіонів), поширену прес-службою партії, про те, що «журналісти мають нести відповідальність за публікацію "безвідповідальних заяв політиків"», Томенко назвав її «як мінімум дивною».

 

«А найголовніше, що вона немає нічого спільного з чинним законодавством, згідно з яким політики та посадовці повинні нести відповідальність за свої заяви, а ЗМІ повинні опікуватися об'єктивністю і збалансованістю представлення різних точок зору у ЗМІ», - підкреслив він.

 

Водночас, на думку Томенка, таке повідомлення прес-служби Партії регіонів «не може не непокоїти і, очевидно, його треба розглядати як "жовту картку" для тих медіа, які залишають можливість представникам опозиції висловлювати свою позицію».

 

Підсумовуючи, заступник голови парламенту сказав, що «такі заяви суперечать і духу, і букві законів, що регулюють діяльність ЗМІ в Україні».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY