detector.media
29.04.2010 14:30
Герман запросила в Україну генсека «Репортерів без кордонів»

Заступник глави адміністрації Президента України Ганна Герман відповіла на відкритий лист міжнародної організації «Репортерів без кордонів» до Віктора Януковича щодо порушень прав журналістів в Україні.

 

У тексті свого звернення пані Герман дякує організації за «скрупульозну увагу до проблем» які для неї «є надзвичайно близькими» і запрошує генерального секретаря Жана-Франсуа Жюйара відвідати Україну.

 

«Хочу особливо підкреслити, що Президент України Віктор Янукович глибоко розуміє і підтримує процес подальшого розвитку свободи слова в Україні. Саме зусиллями Президента робиться зараз багато для того, щоб Перший національний телеканал проводив підготовку для того, щоб у близькій перспективі стати Громадським. Президент також підтримує ідею створення Громадського радіо», - зазначила Ганна Герман.

 

Щодо вказаного у листі «Репортерів без кордонів» факту недопущення чималої кількості журналістів до прес-конференції за участі президентів України і Росії, що відбулася 21 квітня у Харкові, вона пояснила:

 

«У форматах міжнародних зустрічей, на прес-конференціях, в яких бере участь не лише Глава нашої держави, але і керівники інших держав, бувають обмеження в кількості журналістів, які можуть розміститися в залі, де відбувається подія.   Приклад з Харковом тут є дуже показовим. Дія відбувалася у залі, де Президенти Росії та України підписували міждержавні угоди. Зала в приміщенні Харківської облдержадміністрації була розрахована на те, що можна було розмістити усього 142 журналісти. Таким чином, 79 місць було віддано українським журналістам і 63 - російським».

 

Як писала ТК, тоді спілкуванням глав держав представники медіа слідкували з окремого приміщення і не мали можливості поставити запитання.

 

«Присутність півтораста журналістів дає підстави говорити про досить широке представництво медій на цьому заході, - відзначила заступник глави адміністрації Президента. -   Прес-секретар Харківської облдержадміністрації також дала можливість побувати на цій конференції   тележурналістам та представникам західних інформаційних агентств а також українських агентств. При цьому не змогли потрапити на прес-конференцію усі бажаючі журналісти. Це прикро, мені щиро жаль, що так сталося , але таке буває і в інших країнах старих демократій, коли до Президента не всі бажаючі журналісти мають змогу потрапити. До слова, кореспондент «Франс-прес» була на даній прес-конференції».

 

Резюмуючи, пані Герман зазначила, що не може оцінювати харківську ситуацію, як таку, що має щось спільного з жорсткою оцінкою про нібито утиски свободи слова в Україні.

 

У жорсткості вона звинуватила опозицію:

 

«Звичайно, українській опозиції хотілося б, щоб нова влада чинила тиск на пресу. Звичайно, опозиція видає бажане за дійсне і намагається перекручувати факти і подавати їх через журналістів, які тісно співпрацюють з опозиційними штабами, до відома "Репортерів без кордонів"».

 

З вовним текстом листа Ганни Герман можна ознайомитися тут.

 

Як повідомляла ТК, напередодні, 28 квітня, представники «Репортерів без кордонів» спрямували відкритого листа до Віктора Януковича. У зверненні за підписом Жана-Франсуа Жюйара, вони висловили занепокоєння щодо різниці між висловленими твердженнями главою держави під час виступу на Парламентській асамблеї Ради Європи і реальною ситуацією зі свободою слова в Україні.

 

«Детектор медіа»

 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY