detector.media
28.04.2010 21:00
«Репортери без кордонів» звернулися з відкритим листом до Януковича

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» звернулася з відкритим листом до президента України Віктора Януковича.

 

У тексті за підписом генерального секретаря Жана-Франсуа Жюйара представники організації висловлюють занепокоєння щодо різниці між висловленими твердженнями главою держави під час виступу на Парламентській асамблеї Ради Європи і реальною ситуацією зі свободою слова в Україні.

 

Зокрема, тоді глава держави пообіцяв «надалі зміцнювати демократію» і висловив переконання, що «саме вільні незалежні ЗМІ повинні забезпечити безперешкодний доступ суспільства до інформації, сприяти справжнім дискусіям щодо розвитку країни, жорстко контролювати владу».

 

В якості прикладів, що ілюструють відмінність від заявлених цінностей та, натомість, фактів грубих порушеннь прав журналістів, представники «Репортерів без кордонів» наводять наступні.

 

Зокрема, це недопущення чималої кількості журналістів до прес-конференції за участі президентів України і Росії, що відбулася 21 квітня у Харкові. За спілкуванням глав держав представники медіа слідкували з окремого приміщення і не мали можливості поставити запитання.

 

«Прес-конференція передбачає і постановку запитань, і обмін думками. Ці місії прес-конференція у Харкові не виконала. Який сенс у проведенні прес-конференції, якщо більшість журналістів не мали змоги брати в ній участь?», - запитує Жан-Франсуа Жюйар.

 

Представники міжнародної організації також нагадують, що через заступника глави адміністрації Президента України Ганну Герман пан Янукович обіцяв зустрітися з журналістами, які постраждали у  Львові, зокрема, представників газети «Експрес». Ішлося також про створення комісії щодо розслідування порушень прав журналістів.

 

«Ці дві дуже позитивні ініціативи на жаль не мають сенсу, якщо вони завершені таким інцидентом», - йдеться в заяві.

 

«Ми були заспокоєні Вашими твердженнями, інтерпретуючи їх як знак визнання і укріплення захисту свободи українських ЗМІ. Ми сподівалися побачити підтвердження покращення ситуації у сфері медіа, зрушення щодо жахливої ситуації з доступом до інформації. Нам хотілося б думати, що йдеться про ваші тверді починання, а не лише про декларації намірів»,- зазначають представники «Репортерів без кордонів».

 

Вони підкреслюють: «Ми сподіваємося, що нинішній уряд забезпечить всі необхідні гарантії того, що журналісти зможуть працювати у спосіб, прийнятний для демократичної країни, тим паче, що Україна входить до складу Ради Європи і є учасницею Євпопейської конференції з прав людини. Хотылося б нагадати вам про важливість різноманітності медіа і ставлення до журналістів у відповідності до закону».

 

З повним текстом відкритого листа можна ознайомитися тут.

 

«Детектор медіа»

 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY