detector.media
Павло Кнур
, для «Детектор медіа»
19.04.2010 07:44
«Єслі ти не маєш поняття, то плати бабкі!»
«Єслі ти не маєш поняття, то плати бабкі!»
Нове музично-розважальне шоу каналу «Інтер» «Під знаком Зодіаку» демонстративно створено за принципом «піпл схаває»

Сучасний контент «Інтера» являє дику суміш прекрасного та жахливого у кошмарних та абсолютно непридатних до споживання пропорціях. Якщо топ-менеджмент каналу подекуди закуповує вдалі формати або зарубіжні художні та документальні фільмі, то з власним виробництвом, за рідкісним винятком, у команди одного з найрейтинговіших вітчизняних каналів чомусь не складається. Не берусь оцінювати інформаційні та пізнавальні програми, але, по-моєму, прописка на «Інтері» милих хлопців із «95-го кварталу» не йде на користь ані каналу, ані професійним розважальникам. Створюючи радісну тележуйку на кшталт «За двома зайцями» або «Козаків», продакшн колишніх кавеенщиків працює за принципом «побільше зірок під будь-яким соусом». Бюджети дозволяють домовитися з Андрієм Данилком та Лаймою Вайкуле - супер, наші «схавають», а як це подати - діло десяте. За браком власних ідей найбільш ходова тема - переробки класичних сюжетів. Але ось 10 квітня вийшов в ефір новий «шедевр» спільного виробництва телеканалу «Інтер» та «Студії Квартал 95» - музично-розважальне шоу «Під знаком Зодіаку».

 

Довго не думаючи в національний палац «Україна» було загнано телевізійних завсідників, без яких ані в Росії, ані в Україні жодне свято не обходиться. На пересічного громадянина їхні прізвища діють як удав на кролика. Прочитає людина на стовпі в будь-якій комбінації «ВІА ГРА, ПРЕСНЯКОВ, ЛОЛІТА» або ще щось із цього синонімічного ряду - і все, гаплик, останню сорочку продасть, аби лиш поглянути на улюблених артистів. А що вони вже там вироблятимуть - співатимуть наживо чи під фонограму, гратимуть у карти чи просто весело посміхатимуться - не важливо! Цей принцип «95-й квартал» засвоїв дуже добре, тому ні з ідеєю, ані з оформленням нового шоу сильно не парився.

 

Щоб сильно не заморочуватись і гарантовано отримувати «баблішко» щомісяця, зірок вирішили об'єднати за зодіакальним принципом. Між іншим, зйомки програми тривають у «Палаці Україна», що дає подвійний ґешефт: масовку збирати не потрібно, вона сама охоче заплатить по 250 гривень за місце.

 

Щоправда, продюсери програми не врахували прикрого нюансу: в Палаці не було де розмістити екрани з суфлерами - Юрію Стоянову та Степану Казаніну доводилося читати текст із листочка. Відчувалося, що хлопцям дико некомфортно, але вони мужньо читали вголос жарти і навіть гумово посміхалися. Наскільки Юрій Стоянов блискуче перевтілювався і смішив у ранніх випусках «Городка», настільки ж немічний вигляд він мав у смокінгу ведучого цього шоу. Що ж до більш юного гумориста Казаніна, то тут явно дався взнаки нелегкий переліт із аргентинських зйомок БУМу, через який хлопець, напевно, просто не встиг оклигати.

 

Оформлення сцени в стилі божевільної еклектики оновленого Олександром Омельченком Майдану (претензійний кіч із обов'язковою позолотою) навіювало асоціації з бенкетом варварів на римських руїнах. У цьому обрамленні на початку програми почав витанцьовувати балет, солістка тримала в руках знак Овна (народженим саме під цим знаком Зодіаку було присвячено прем'єрний випуск шоу), покритий фарбою-серебрянкою. По закінченні танцювального номеру ведучі поблажливо пояснили присутнім: «Ми слушалі болеро»! На цьому моменті мені вже стало страшно. Мозок розривало риторичними питаннями: «Ну чому так? Чому їм не соромно? Для кого вони це роблять?!».

 

Звісно, на подібних телевізійних шоу такі артисти виступають виключно «під плюс», по-іншому ніяк! Мабуть, учасників програми з гурту «Чай вдвоем» неправильно проінформували, і хлопці спробували заспівати під «мінусову» фонограму. Вийшло, м'яко кажучи, не дуже. А може, один із солістів просто перестарався, піднявши 10 разів гирю?

 

З кожним виходом чергового артиста мені ставало все сумніше, настрій падав стрімко, як корабельна щогла у 9-бальний шторм. Тим часом натягнуто посміхалася Гайтана, коли огрядний даішник дарував їй жезла, хмурився й Віктор Бронюк при вигляді бідона кефіру з причепом у вигляді 20-секундного продакт-плейсменту. Артисти мінялися, ведучі напружувалися, зал вдумливо вдивлявся в глибину сцени...Там, на заднику, час від часу з'являлись обличчя численних Овнів, які не змогли долучитися до соратників по Зодіаку: Гарік Кричевський, Ілля Рєзнік, Ірина Білик, Лоліта та інші. Всі ці люди пропонували нам усний переказ знаменитого гімну з альбому Хвоста й «Аукцыона» «Чайник вина»: «Мы всех лучше, мы всех краше, всех умнее и скромнее всех, превосходим в совершенстве всевозможные хвалы! Наконец-то всем на радость мы теперь нашли слова такие, те, что точно отвечают положению вещей!». Респект монтажерам і постпродакшну «Інтера» - торси знаменитостей помістили на синенький фон із намальованими по колу знаками Зодіаку, рівень виконання цієї нарізки відсилав до перших випусків програми «Утренняя почта» або ж ранніх кліпів Алли Борисівни. Іноді на тому ж фоні двоє «квартальщиків» щосили намагалися виголошувати несмішні жарти.

 

Я сумніваюсь, що хтось із причетних до створення «Під знаком Зодіаку» прочитає цю статтю, а навіть якщо і прочитає, то зробить адекватні висновки. Навіщо? Схема ж працює! Глядачі викуплять усі місця в «Палаці Україна», рекламодавці проплатять рекламні блоки, канал матиме чим заповнити свій ефір. Навіщо старатись, оригінальничати, якщо і так усе працює? А якщо комусь там щось не подобається - не дивися! Ну що, хіба не так? Кінець кінцем, для кожного продукту знайдеться своя аудиторія. А для подібних шоу в нас аудиторія велетенська. Як казав один мій однокурсник студентам із району: «Єслі ти не маєш поняття, то плати бабкі!».

 

Фото - www.inter.ua

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY