detector.media
Мар'яна Закусило
09.04.2010 09:50
DVB-еволюція
DVB-еволюція
На міжнародній конференції в Києві «Цифрові системи поширення мультимедійного контенту: проблеми і рішення» фахівці обговорювали перспективи нових стандартів цифрового телебачення DVB-SH і DVB-T2

Київський експеримент DVB-SH

 

За словами старшого менеджера з розвитку бізнесу Alcatel-Lucent в країнах СНД Олександра Кіліна, близько 15 років тому з'явилися європейські стандарти цифрового телебачення першого покоління, а п'ять років тому розпочався поступ 2G.

 

Рік

Стандарт

 

1994

DVB-C

Кабельне мовлення

 

DVB-S

Супутникове мовлення

1995

DVB-T

Наземне ефірне мовлення

2004

DVB-S2

Супутникове мовлення

 

DVB-H

Наземне ефірне мовлення для портативних пристроїв

2007

DVB-SH

Супутникове мовлення для портативних пристроїв

2008

DVB-T2

Наземне ефірне мовлення

2009

DVB-C2

Кабельне мовлення

 

Пан Кілін детально зупинився на стандарті DVB-SH, який є гібридом наземного і супутникового телебачення та мобільних і фіксованих каналів. Такі мережі у 2009 році розгорнуті в Колумбії та Франції (у Парижі).

 

Якщо порівнювати DVB-SH і DVB-T2, то вони доповнюють один одного, а не контрастують. Перший стандарт оптимізований для мобільного телебачення і має більшу глибину переривання сигналу - до 10 секунд, тобто придатний для супутникового прийому. Натомість DVB-T2 оптимізований для телебачення високої чіткості (HDTV).

 

У березні 2010 року компанія Alcatel-Lucent провела порівняльні випробовування стандартів DVB-H і DVB-SH у Києві. На будівлі висотою 65 метрів на вулиці Еспланадній була встановлена передавальна антена. Спеціальний попередньо записаний контент відправлявся на існуючий DVB-H-передавач з інтегрованим DVB-SH-модулятором (потужність - 100 Вт). Мовлення здійснювалося на 49 ТВК (на якій мовить пакет каналів провайдера ТРК «Етер»). Телевізійний сигнал ловили дві антени, встановлені на легковий автомобіль, а пристрій в авто фіксував переривання цього сигналу (однак його можна ловити і на мобільні 3G-телефони вартістю близько 150 євро виробництва Sagem).

 

Результати випробовування - карта покриття телевізійним сигналом (зеленим виділений маршрут автомобіля, де сигнал ловився, червоним - де втрачався)

 

DVB-H

 

 

DVB-SH

 

 

Як наголосив Олександр Кілін, експеримент показав, що в стандарту DVB-SH у 2,2 разу більша площа покриття сигналом. Окрім цього, DVB-SH має широкий діапазон частот, у якому може впроваджуватися - від 400 МГц до 3 ГГц.

 

Проте учасники конференції звернули увагу на те, що європейські країни вже почали визнавати DVB-H неперспективним стандартом, і це може чекати й на DVB-SH. Приміром, наприкінці березня 2010 року швейцарський оператор Swisscom оголосив, що відмовився від DVB-H і натомість прийняв рішення розвивати мобільне телебачення в інших стандартах - SPA, UMTS, Edge. Згідно із заявою оператора, це пов'язано з відсутністю пристроїв, які підтримують DVB-H.

 

За словами Олександра Кіліна, також проблема полягає у вартості побудови мережі. «DVB-H виявився занадто дорогим для операторів. А DVB-SH знижує обсяг інвестицій у розгортання мережі», - запевнив він.

 

Утім, як відомо, в Україні Нацрада з питань телебачення і радіомовлення своїм рішенням виділила шостий загальнонаціональний мультиплекс (МХ-6) під стандарт DVB-H і визначила його провайдером ТРК «Етер». І хоча мережа компанією так і не побудована, Нацрада результати перевірки провайдера взяла до відома, відзначивши, що «роботи ведуться». А в Києві, де за іншою ліцензією ТРК «Етер» є провайдером мультиплексу стандарту DVB-H на 49 ТВК, за даними Нацради, навіть ведуться експериментальні роботи.

 

Чи потрібен DVB-T2 Україні?

 

Британські мовники Бі-бі-сі, ITV, Channel 4 і Five погодилися з регулятором - Офісом комунікацій - перевести один мультиплекс у стандарт другого покоління для впровадження телеканалів високої чіткості (HDTV). І наприкінці 2009 року Велика Британія почала впроваджувати DVB-T2.

 

У DVB-T2 є свої очевидні переваги. Насамперед стандарт має на 30% вищу пропускну здатність, а також більш ефективну систему корекції помилок і більшу гнучкість у системах кодування, що означає ширший вибір послуг. Як відомо, DVB-T дає змогу мультиплексування в один пакет до 10 телеканалів. За словами начальника відділу служби радіомовлення УДЦР Олександра Бондаренка, з DVB-T2 кількість каналів у мультиплексі зростає до 16.

 

Порівняння DVB-T і DVB-T2

 

 

 

DVB-T

DVB-T2

FEC

CC + RS

½, 2/3, ¾, 5/6, 7/8

LPDC + BCH

½, 3/5, 2/3, ¾, 4/5, 5/6

Модуляція

QPSK, 16QAM, 64QAM

QPSK, 16QAM, 64QAM, 256QAM

Захисний інтервал

¼, 1/8, 1/16, 1/32

¼, 19/256, 1/8, 19/128, 1/16, 1/32, 1/128

Розмірність FFT

2k, 8k

1k, 2k, 4k, 8k, 16k, 32k

Розподілені пілот-сигнали

8%

1%, 2%, 4%, 8%

Постійні пілот-сигнали

2,6%

0,35%

 

 

На думку фахівця Українського науково-дослідного інституту радіо і телебачення Олени Баришнікової, DVB-T2 є прогресивнішою системою, однак без ґрунтовного маркетингового дослідження не можна визначити, чи варто працювати в ній в Україні. Позаяк УНДІРТ готовий забезпечити нормативну базу для впровадження DVB-T2.

 

«Стандарт сирий, я б утримався від його впровадження. У Британії тільки зараз почалися практичні дослідження. Тож років п'ять, гадаю, слід зачекати», - зазначає технічний директор компанії «Гамма-консалтинг» Володимир Некрасов. А головний інженер ДП «Укркосмос» Іван Горбач додає, що в Україні невирішеним залишається питання забезпечення соціально незахищених верств населення DVB-T-приставками. Тож як можна говорити про перехід на новіший стандарт, якщо відповідні пристрої лише розробляються, а їхня ціна вочевидь буде дорожчою за наявні?

 

Проте їхні опоненти переконані, що не варто перейматися ціною пристроїв, адже технології стрімко розвиваються й дешевшають. А через п'ять років, коли відбуватиметься вимкнення аналогового телесигналу в Україні, тюнери, що підтримують стандарт другого покоління, будуть загальнодоступними.

 

Інженер компанії Irdeto Олександр Ковальський вважає, що все вирішиться ринковими механізмами і якщо оператори будуть зацікавлені в DVB-T2, вони нададуть споживачам необхідне обладнання. «Треба, щоб у законодавстві була передбачена можливість розвитку цього стандарту, а далі дозвольте ринку вирішувати», - каже він.

 

Окрім цього, як підкреслив директор з розвитку нових продуктів компанії «Воля» Валерій Салямов, хоча сет-топ-бокси DVB-T2 дорожчі, зате потрібні менш потужні передавачі для поширення сигналу (тобто зменшується негативний вплив на довкілля), а ту саму кількість мовників можна вмістити в меншу кількість мультиплексів. «Тобто частину частотного ресурсу можна, наприклад, продати. Тож слід враховувати й комерційний бік питання», - вважає він.

 

Однак Україна поки що прийняла рішення розвивати стандарт DVB-T. І на цій ниві ще практично нічого не зроблено. Якщо згадати, скільки часу було згаяно ваганнями Нацради, як стискати сигнал - в MPEG-2 чи в MPEG-4, то зрозумілим стає, що державні органи краще не залучати до технічної дискусії, а спонукати їх до дій. Тож як резонно зауважив начальник відділу супутникових технологій Концерну РРТ Олександр Богданов, прийде час - дійдемо й ми до другого покоління. А поки що давайте нарешті зрушимо з місця DVB-T.

 

Фото - www.osp.ru

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY