detector.media
31.03.2010 09:35
Експерти: роздрібна торгівля пресою повернулася до докризових обсягів

За кількістю проданих видань роздрібна торгівля пресою повернулася до показників жовтня 2008 року, а за розміром гривневої виручки перевищила ці показники у 1,5-2 рази. Таку інформацію 30 березня озвучила директор зі стратегічного маркетингу Media Invest Group Наталя Бойко на 3-му засіданні Газетного клубу (спільний проект УАВПП та MacHOUSE).

 

Пані Бойко спирається на дані групи компаній «Твоя преса», однієї з найбільших мереж розповсюдження преси.

 

За її словами, збільшення грошових обсягів торгівлі дозволяє українським видавцям переорієнтуватися на нову модель доходу, у якій суттєва роль відводиться продажам накладу, а не рекламі. «У 2010 році доходи від роздрібної торгівлі стануть значним джерелом у структурі доходів практично всіх ВД – навіть тих, хто традиційно не займався активними роздрібними продажами», - вважає Наталія Бойко, додаючи, що вже достатньо прикладів успішних видань, зорієнтованих на доходи від накладу. Зокрема, кілька таких проектів має Український медіахолдинг. Минулого року та на початку 2010-го було запущено цілу низку нових суто роздрібних проектів.

 

У глобальній практиці картина наразі виглядає так: зі $350 млрд, зароблених пресою минулого року, приблизно $180 млрд дала реклама, $170 – наклад та ліцензування контенту.

 

 

 

Дані компанії «Твоя преса»

 

Що стосується рекламних доходів, то, як показали результати перших місяців року, очікувати на повернення докризових обсягів ще не варто.

 

2009 року найменшого падіння реклами зазнали жіночі журнали, найбільшого – автомобільні. Перелік топ-20 видань виглядав так:

 

 

За даними компанії «Моніторинг ЗМІ». Січень-вересень 2009 року до відповідного періоду 2008 року. За прайсовими цінами (без урахування знижок), у млн грн.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY