detector.media
20.03.2010 12:31
Давид Жванія: В інститутах журналістики нічого не вчать

Народний депутат Давид Жванія вважає, що в інститутах журналістики не дають знань. Про це він заявив в ефірі програми «Велика політика з Євгеном Кисельовим» 19 березня.

 

«Я сьогодні в прямому ефірі скажу: що таке факультет журналістики, хто-небудь знає? От журналісти можуть мені пояснити, що це таке?», - поцікавився він у ведучого програми.

 

«Я не знаю, я ніколи не вчився на факультеті журналістики,  я історик за освітою», - відповів Євген Кисельов.

 

«От чи можна стати поетом? Не можна, поети народжуються. Це спадок Радянського Союзу. Журналіст - це людина, яка пише. Він може бути геологом, археологом, фізиком. А чого вчать в Інституті журналістики? Нічого. Тому що такої науки не існує. Треба відходити від Радянського Союзу і створювати систему, яка називається життя», - заявив Давид Жванія.

 

Перед тим, як зробити таку заяву, він говорив про те, що в Європі освіту розглядають як практичну річ, оскільки людина йде здобувати освіту, щоб згодом отримати роботу. В Україні, за словами пана Жванії, 70% населення працюють не за спеціальністю, тому що в нас неякісна освіта.

 

«Знаєте, що відбувається? Це жах. От у нас є філософський факультет - це база однієї з базових наук у світі. Іде спір: математика чи філософія. А в нас немає такого факультету. У нас філософія і політологія. Тобто ми не можемо використовувати філософів, державі не потрібні філософи. Тому причепили політологію, яка є складовою, щоб якусь практичність дати», - сказав він.

 

Давид Жванія наголосив, що українська освітня база не переглядалася з часів Радянського Союзу. І ми тільки шукаємо справедливі системи вступу до вишів, натомість ніхто не займається якістю освіти.

 

«Треба чітко задекларувати, що ми гарантуємо всім безкоштовну середню освіту. Середня освіта має бути рівнем вища, не на тому рівні, як зараз. Це справедливо. Друге - визначити, які базові науки є пріоритетними, що таке взагалі наука. І що таке вища освіта і яку систему освіти треба давати», - підкреслив він, навівши негативний приклад Інституту журналістики.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY