detector.media
03.03.2010 11:31
Нацрада: Російської мови в ефірі стало ще більше

Юрій Плаксюк, заступник голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення та виконуючий обов'язки голови, навів факти збільшення обсягів російськомовних програм в ефірі телерадіоорганізацій.

 

Згідно з текстом заяви, розісланої прес-службою Нацради, моніторинги регуліторного органу свідчать, що ТК «Авеста», м. Комсомольськ Донецької обл., за ліцензією має мовити 100-відсотково українською, однак фактично українська становить лише 37% її ефіру; ТРК «Заказ», м. Артемівськ Донецької обл., за ліцензією - 75% українська, фактично - 56%. Збільшено обсяг російськомовних передач і в ефірі телекомпаній Луганської області, таких як  ТРК «Акцент», ТРК „ЛиК-ТБ"  та ін.

 

Міська ТРК «Севастополь» із проліцензованих 50% мовлення українською транслює в ефір понад 60% програм  мовами національних меншин.

 

В Автономній Республіці Крим  загалом низка місцевих компаній здійснює мовлення з порушенням умов власних ліцензій. Так, ТРК «Артекс» фактично вживає в ефірі російську мову майже 80%, телерадіокомпанія «Чорноморська» - фактично має в ефірі майже 70%  російськомовних програм і передач.

 

Також пан Плаксюк нагадав, що на Національну раду законом покладено функції  нагляду за дотриманням телерадіоорганізаціями вимог законодавства України «щодо вживання мов при здійсненні телерадіомовлення» (стаття 10 закону «Про телебачення і радіомовлення»).

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY