detector.media
02.03.2010 17:32
GFK вимірюватиме рейтинги ОДТРК з квітня 2010 року

Із квітня 2010 року компанія GFK Ukraine розпочне вимірювання телеперегляду програм обласних державних телерадіокомпаній в єдиній телевізійній панелі. Про це повідомив в. о. голови Державного комітету телебачення та радіомовлення Олег Наливайко на підсумковій колегії, яка відбулася 2 березня.

 

Відтепер, оцінюючи роботу ОДТРК, Держкомтелерадіо застосовуватиме два критерії: рейтинг та ефективне використання бюджетних коштів. На думку Наливайка, це дасть змогу реально оцінити роботу обласних телерадіомовників. Як відомо, сьогодні в панелі GFK Ukraine з державних мовників представлений Перший національний канал.

 

Ця ініціатива Держкомтелерадіо сподобалася не всім представникам державних ТРК. Зокрема президент НТКУ Василь Ілащук звинуватив комерційні телеканали в тому, що вони «проплачують» свої рейтинги в GFK. «Ми провели розвідку боєм, знайшли людей, які працюють в GFK, і запитали, в чому полягає проблема. Нам відповіли, хто платить, той і замовляє музику. Нам порадили: або заходьте в нашу сім'ю офіційно - це буде дуже дорого коштувати, або можна ще платити неофіційно, хабарами, тоді ми вас іноді  підтягнемо до 4-5 місця», - сказав Ілащук. Він вважає, що працювати в цій системі смішно, і поцікавився, хіба вони допустять до «цього пирога» Перший національний і ОДТРК.

 

Як доказ Ілащук навів приклад: трансляція заключних матчів Чемпіонату Європи з футболу 2008 року на Першому мала рейтинг у 12 разів нижчий, ніж мильної опери на «1+1». «Скажіть, хіба це об'єктивне вимірювання?», - запитав президент НТКУ.

 

Про неефективність вимірювання GFK державних мовників говорили й інші учасники колегії, зокрема президент НРКУ Віктор Набруско.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY