detector.media
10.02.2010 11:04
ІМІ: У кримській пресі замовних матеріалів стало менше

Найбільшим покупцем інформації без грифу «реклама» стала газета «Крымское время». Загалом у кримських ЗМІ було виявлено 86 матеріалів з ознаками прихованої реклами та 6 матеріалів неналежно марковані. Такі результати моніторингу дотримання журналістських стандартів у кримській пресі, який провела громадська організація «Інформаційний прес- центр», за підтримки Інституту Масової Інформації.

 

 

Моніторились наступні видання: «Крымская правда» , «Крымское время» , «Первая крымская», «События», «Голос Крыма», «Кафа» , «Крымская газета».

 

 

Група експертів у складі викладачів факультету журналістики Таврійського Національного університету ім. В.І. Вернадського Вікторії Кондратської та Ольги Володченко, кореспондентки «Інтерфакс-Україна» Валентини Карайваної визначила, що інформація без грифу «реклама» (або нечітко маркована) була у газетах:

 

«Кафа» - 0

 

«Крымская газета» - 10

 

«Крымская правда» - 8 ( 3- нечітко марковани)

 

«Крымское время» - 28

 

«Первая крымская» - 20

 

«События»» - 18 (2 -нечітко марковани)

 

«Голос Крыма» - 2 (1 -нечітко маркована)

 

 політичної «джинси» без маркування - 64

 

комерційної «джинси» без маркування - 16

 

політичних матеріалів з умовним маркуванням - 3

 

комерційних матеріалів з умовним маркуванням - 3 .

 

Серед замовників реклами лідерують:

 

Політична «джинса»:

 

Ю.Тімошенко - 29 матеріалів

 

Партия «Союз» - 14 матеріалів

 

В.Янукович - 8 матеріалів.

 

В.Литвин - 7 матеріалів.

 

Комерційної реклами більше всіх замовляли продавці БАДів.

 

 

Експерти відзначили:

 

«У цьому місяці 86 матеріалів відносяться до "джинси". Але слід враховувати, що приблизно третина місяця видання взагалі не виходили. Крім того, після першого туру кандидатів у президенти лишилося всього два.

 

Як і раніше є велика кількість антирекламних матеріалів, що представляють негативний образ кандидатів у президенти, що свідчить про те, що політичні штаби кандидатів у президенти вважають такий спосіб подачі інформації досить діючим.

 

Менше стало комерційної реклами - усього 16. Серед замовників комерційної «джинси» лідирують БАДи.

 

За результатами моніторингу за січень, крім газети "Кафа", яку можна назвати зразком дотримання журналістських стандартів, можна відзначити й газету "Голос Криму". У цьому місяці ми відзначили всього лише дві публікації, одна з яких "слабомаркована"».

 

З повним висновком експертів можна ознайомитися тут.

 

Моніторинг здійснюється в рамках проекту «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян» за підтримки громадської організації Internews Network «У-Медіа» .

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY