detector.media
«Телекритика»
29.01.2010 14:54
Жан Новосельцев: «Я, напевне, поставлю питання про анулювання рішення етичної комісії»
Жан Новосельцев: «Я, напевне, поставлю питання про анулювання рішення етичної комісії»
Журналіст не погоджується із висновками Комісії з журналістської етики, яка висловила йому громадський осуд за використання чужого відео

Як відомо, Комісія з журналістської етики засудила дії кореспондента каналу «1+1» Жана Новосельцева та оголосила йому громадський осуд. Суть звинувачень комісії - подача журналістом в ефір неперевіреної інформації та використання незаконних методів отримання інформації. Сам журналіст з аргументами комісії не погоджується.

 

Оскільки ця ситуація викликала подальшу дискусію у форумі ТК, то ми запропонували Жану і нашим читачам перенести спілкування у чат. Пропонуємо ваші увазі повну версію чат-конференції.

 

- Доброго дня, я Жан і я готовий відповідати!

 

- Жан, а можливо таке, що цим сюжетом ти наступив на якийсь болючий правоохоронний мозоль, який ти залишив у Харкові ще з часів АТНу?

- В Харкові теми свавілля в правоохоронних органах я підіймав лічені рази. Все було, як кажуть, тихо і мирно. Не встиг натерти «болючих мозолів».

 

- Скажіть, будь ласка, який найкращий університет журналістики в Україні і як потрапити на провідні канали України в якості журналіста.

- Ви, напевне, звернули увагу на те, що в мене не спеціальна освіта. Особисто я з цього приводу не переймаюсь, адже багато хто з колег, які закінчили журфаки, зовсім не задоволені тим рівнем освіти. Все приходить із досвідом.

 

- Жан, вы слышали что-либо о комиссии по этике ГП (под прикрытием прокурорских фондов, к примеру, покупаются виллы в Баден-Бадене и т. д.), комиссии по судейской этике (хотя бы дело судьи-сеятеля Зварыча), комиссии по этике МВД (тут вообще кони не валялись в их беспределе)? Вам не кажется, что комиссия по журналистской этике в вашем случае выполнила некий заказ, покрывая этот беспредел смешным поводом о происхождении видео в вашем сюжете? Может, вам действительно стоит обратиться к зарубежным коллегам за помощью, ибо этот случай может стать началом превращения этой комиссии в инструмент грязных игр силовых структур в нашей стране?

- Після того, як вийде друга частина циклу «Не бізнесової історії» (ТСН), я, напевне, поставлю питання про анулювання рішення етичної комісії. Потім звернуся до колег-європейців, нехай зроблять висновки :).

 

 

 

- Еще вопрос. Как вы думаете, что сделала бы эта комиссия с Бернстайном и Вудвордом, которые работали исключительно блокнотом и ручкой, а их свидетели не оставляли им свои отпечатки пальцев под показаниями? Что сделала бы эта комиссия с журналистами «Билд» в истории с министром МВД Луценко собственно, а не с его сыном? Что сделала бы эта комиссия с французскими журналистами, раскопавшими скандал с Clearsteam? И еще: может ли быть замешан в этой истории менеджмент вашего канала - вы им вообще удобны? :)

- Скажу так: в рядах вітчизняних правоохоронців є свої «глибокі глотки»... Зустрічне питання, а що б з такою етичною комісією зробили там? ;)

 

- Ви вважаєте, що галузеві професійні комісії з етичних питань, наприклад, лікаря чи вчителя, не потрібні? Обґрунтуйте свою відповідь.

- Я за будь-які комісію, якщо вона справді шукатиме істину.

 

- Скажіть, як закінчилась ота історія, коли вас нібито охороняв спецпідрозділ і ви зверталися по захист в міліцію й СБУ, якщо не помиляюсь.

- Чому «нібито»? Майже три місяці я прокидався вдома й одразу бачив перед собою двох кремезних альфівців. З ними ходив на роботу, по крамницях і навіть у гості :). А як закінчилось? Разом із моїм терпінням - написав заяву до СБУ з проханням зняти охорону.

 

- Скажіть, а нормальна людина стане переховуватися у лісі з дитиною? Це ж не про один день ідеться, а про тривалий час... Мені самій, як журналісту, що пише на аналогічні теми, іноді наші герої здаються повними неадекватами.

- По-перше, наскільки я зрозумів, у лісі Філатов перебував тимчасово. По-друге, думаю, це ненормально - жити з родиною у спартанських умовах, але ж, як говорив утікач, його переслідують і намагаються вбити. Краще стати Тарзаном, ніж трупом.

 

- Що ви думаєте про журналістів, які працюють у регіонах, у місцевих, наприклад, каналах, і чи дивитись ви їхні сюжети?

- Упевнений, що колегам не в столиці працювати важче -- в регіонах, як правило, місцева влада, правоохоронці і нерідко злочинці зростаються корінням - рука руку миє. Як зробити повноцінне розслідування, коли сюжет вийде, а тобі там залишатися жити? В областях вистачає талановитих репортерів, просто я рідко дивлюся телевізор :).

 

- Жан, дайте пораду, як добиватися коментарів від неадекватного прес-секретаря Генпрокуратури Юрія Бойченка, в якого все через запити.

- Щодо ГПУ, то найкраще приходити на їхні колегії: отримаєте повну залу неговірких, але потенційно готових до спілкування прокурорів. А щодо запитів, то без них нікуди. Все ж таки пораджу полювати не на прес-секретарів, а на об'єкт скандалу.

 

- І взагалі: розкажіть, у яких правоохоронних структурах, на ваш погляд, адекватні начальники прес-служб. Із ким у вас гарні стосунки, а з ким взагалі не спілкуєтеся? Чи ви з прес-службами ніколи й не працювали?

- З прес-службами лише на самому початку моєї діяльності були, скажімо так, непорозуміння. На сьогодні, напевне, вони змирилися. Принаймні вважаю, що добрі стосунки в мене з прес-службою СБУ, МВС Києва й області. І пам'ятайте: неадекватних прес-секретарів не буває - робота в них така :).

 

 

 

- Як сприйняли ситуацію в редакції? Колеги на твоєму боці?

- Колеги підтримують, правда, між собою називають мене «засуджений». Майже всі радили не звертати уваги на рішення комісії.

 

- НЕК начал с книг Ульяненко, КЖЭ с Новосельцева и Ильиных. Сколько надо времени на слияние этих двух комиссий в одну? Какой бюджет им выделят коррумпированные менты, зварычи, прокуроры? Кто из комиссии инициировал эту лабуду? Почему они молчали и молчат о джангировых, пиховшеках, киселевых, долгановых и им подобных? Как по-твоему, Жан?

- Ця тема варта окремого розслідування. Подивимось, що вони прийматимуть далі і встановимо істину :).

 

- Читаю вопросы и понимаю: Жан, вы святой, вы гений, вы неподкупны, умны, остры, глубоки и широки. Вы эталон, вы ангел, Жан. Вопрос следующий: Жаном вас назвали в честь благородного каторжника Вальжана или гения Маре? И не жмет ли вам нимб и не мешает ли моральному и интеллектуальному совершенству ваша очевидная физическая красота?

- Насправді все банальніше - у бабці під час війни був коханець, француз Жан :), а мамі подобався актор Жан Маре - порадились удвох і вирішили.. До 14 років я мріяв, щоб мене звали Миколою :).

 

- Жан, я надеюсь, вы не собираетесь бросать работу? Ведь осуждение комиссии по этике - это даже больше чем комплимент, это признание вашей неординарности, а значит - отличный стимул продолжать работу. Вы согласны?

- Дякую, було б смішно кинути роботу через неадекватне рішення дивної комісії, яку, по суті, представляти громадськість ніхто не уповноважував.

 

- А вы знали Поповича в то время, когда еще проживали в Харькове? Это не может быть сведением счетов хм... за ваши материалы еще на том, местном ТВ? Новая серия угроз не началась?

- Погроз не було, Поповича в Харкові не знав і не перетинався у справах.

 

- Жан, а як реагують ваші рідні та близькі на те, що ви ворушите ментівське гніздо?

- Чесно - вони в шоці. Але цей душевний стан, як показала практика, не тримається більше двох-трьох місяців - змирилися і пишаються.

 

 

 

- Жан, дружище, судя по грамотности твоего письма, ты не признаешь никогда правильности решения комиссии и не поймешь, почему она была права, не поймешь, как надо работать журналистом и соблюдать требования кодекса журналистской этики. Ты не считаешь, что ты позор журналистики и тебе стоит сменить профессию и уйти в пиар или рекламу? Не будет ли так честнее?

- Цікаво, що такі критики ніколи не показують власного обличчя. Я залишаюсь працювати заради тебе :) і твоїх друзів - катів у погонахJ).

 

- Что для вас является табу в журналистике? Чем вы для себя объясняете такой низкий уровень новостного продукта в Украине?

- На своєму шляху я зустрічав багато по-справжньому професійних журналістів і редакторів. Мої тексти в Харкові часто переписувалися повністю, щоб отримати власний стиль доводилося прислухатися і робити висновки. До речі, для мене видання пана Мостового, ДТ (члена комісії), завжди було взірцем журналістської роботи.

 

- Как руководство канала относится к твоим сюжетам? Слышал, что ваш директор даже хотел уволить вас из-за «Жести мундира».

- Про звільнення питання не стояло. Як ставляться? Вимірюють рейтинг :).

 

- Вибач, що запитую в іншому контексті, та все ж: наскільки складно репортерові з регіонів «зачепитися» у столиці? Чи варте воно того? Дякую.

- З власного досвіду скажу - нескладно. Головне - бажання постійно навчатися.

 

- Хто, на вашу думку, має входити до Комісії з журналістської етики, щоб її рекомендації були авторитетними для всіх вітчизняних журналістів? Чи є для вас авторитетними журналісти, які входять до комісії, що розглядала ваше питання?

- На мою думку, склад комісії достатньо авторитетний, просто повторюю: ці досвідчені люди чомусь спочатку ставили дивні запитання на кшталт: «Жане, якщо нам буде потрібно когось облити брудом - ми можемо до вас звертатись?», а потім прийняли ще більш дивне рішення.

 

 

 

 

 

- Дякую, було цікаво, до побачення :).

 

Довідка ТК:

Жан Новосельцев народився в 1980 році в  Харкові. Закінчив педагогічний університет ім. Г.Сковороди, потім Академію харчування за спеціальністю менеджер зовнішньоекономічної діяльності. У журналістику прийшов  2002-го  року - починав на Харківському обласному телебаченні, потім  перейшов на харківський АТН. 2004-го Жана Новосельцева  запросили на загальноукраїнський канал НТН. З 2006 року працює на «1+1».

 

Фото Яни Новосьолової

 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY