detector.media
28.01.2010 08:02
Про мораль та піар
Про мораль та піар
Лист – відповідь прес-служби Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі організаторам акції «АнтиНек: ні цензурі!»

Як писала ТК, 15 січня відбулася акція «АнтиНек: ні цензурі!», ініціаторами якої виступив журнал культурного опору «ШО» та відомі українські письменники Сергій Жадан, Юрій Андрухович, Андрій Бондар і Лесь Подерв'янський. Організатори позиціонували подію як заклик до  «цілої серії громадських заходів різного формату, спрямованих на скасування моральної цензури в Україні». З-поміж інших вимог у своєму зверненні вони наголошували й на тому, що необхідно «переглянути підходи до правової ситуації в питаннях суспільної моралі». Детальніше про саму акцію читайте в тексті Андрія Кокотюхи «Моральна комісія прикривається нашими дітьми», нині ж пропонуємо вашій увазі лист - відповідь  прес-служби Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі організаторам акції «АнтиНЕК».

 

 

 

Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі названа «Детектор медіаю» головним ньюзмейкером України. І це означає, що Національна комісія крок за кроком наближається до своєї мети: суспільство заговорило про сферу захисту суспільної моралі.

 

Дійсно, така слава була неочікувана. Як неочікуваним стало для нас і те, що жорсткій критиці з боку деяких суб'єктів буде піддана покладена на нас державою основна функція - функція захисту. Суто захисту інформаційного простору від протиправних посягань. І жодної, підкреслюємо, жодної цензури. Для тих, хто називає себе юристами, а Закон України «Про захист суспільної моралі» - антиконституційним, наводимо статтю 45-1 Закону України «Про інформацію» у якій сказано, що цензура як  вимога,  спрямована до засобу масової інформації, журналіста,  головного редактора,  організації, що здійснює випуск засобу   масової  інформації,  його  засновника  (співзасновника), видавця,  розповсюджувача,  попередньо узгоджувати інформацію,  що поширюється, заборонена. Національна комісія проводить дослідження виключно оприлюдненої продукції.

 

Під час проведення акції «АнтиНЕК» її активіст Сергій Тримбач на запитання: «Чому ж Національна комісія - цензори, якщо ви, Прокатна комісія при Міністерстві культури, забороняєте фільми до їх виходу на екрани?», відповів: «Ви знаєте, ми заборонили кілька сотень фільмів, та майже всі вони - суцільна порнографія». Прокатна комісія при Міністерстві культури заборонила півтори тисячі фільмів. То хто після цього у країні займається цензурою і переглядом порнографії?

 

Антиконституційним визнали наші опоненти Закон України «Про захист суспільної моралі». Цікаво, а що вони скажуть про двадцять вісім нормативно-правових актів, серед яких національні закони і ратифіковані Україною конвенції, норми яких записані в одіозному для опонентів Національної комісії законі? Чомусь стаття 46 Закону України «Про інформацію» не викликала особливого занепокоєння. Наведемо її зміст: «Інформація не може бути використана для закликів до повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, пропаганди війни, насильства, жорстокості,  розпалювання  расової, національної,  релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання  на права і свободи людини». Чи не це записано у статті 2 Закону України "Про захист суспільної моралі"»?

 

Проте наші опоненти продовжують наполягати на своєму, але вони не назвали жодного юридичного факту. Як відомо, не встановлений юридичний факт не є правомочним. Тобто, все сказане на адресу Національної комісії - позбавлене юридичного підґрунтя, а відтак - і сенсу.

 

Тому закономірно постає запитання: навіщо організовувати подібну акцію, знаходити спонсорів, скликати ЗМІ? Відповідь на нього знайти просто - справжня мета цієї акції - нагадати про себе: засвітитися перед об'єктивами телекамер і викликати до своєї творчості хоч якийсь інтерес. І оскільки інтерес суспільства до комісії набагато більший, аніж до усіх учасників акції разом узятих, вони вирішили зробити собі піар.

 

Що ж, у демократичній державі кожна думка має право на існування. Проте ми сподіваємось, що більшість українських громадян усвідомлюють важливість і актуальність діяльності Національної комісії для Української держави!

 

Прес-служба Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY