detector.media
«Телекритика»
20.01.2010 16:17
Олег Покальчук: «Останній кандидат у президенти, за якого я голосував, був В’ячеслав Чорновіл»
Олег Покальчук: «Останній кандидат у президенти, за якого я голосував, був В’ячеслав Чорновіл»
Соціальний психолог та політтехнолог передрікає журналістам судові розбірки при будь-якому виборі українців у другому турі

Читачі ТК поспілкувалися у чаті з Олегом Покальчуком, соціальним психологом, політтехнологом, автором «Детектор медіа», якому, зокрема належить низка портретних текстів про учасників нинішньої виборчої кампанії, на тему: «Роль ЗМІ у першому турі президентських виборів в Україні».

 

 

- Вітаю читачів «Детектор медіа» - Христос хрестився!

 

 

- Пане Олеже, ви на сторінках «Детектор медіа» опублікували кілька портретів наших політиків. Останні дні передвиборної кампанії та сам перший тур виборів не внесли якихось нових штрихів у змальовані вами образи? А як би ви схарактеризували поведінку Ющенка, Януковича та Тимошенко після першого туру?

- Поведінка Ющенка ніяк не зміниться - в цьому він вигідно відрізняється від політиків як людина, але продовжує провальну лінію свого менеджменту. Тимошенко буде шукати винних і обов'язково знайде, але це триватиме практично до весни. Янукович буде просити Москву, щоб вона, не дай Боже, не поздоровила в першому турі. Статті, які я писав, були статтями лише на вигляд - я ставив певний експеримент, про наслідки якого розповів на ТК.

 

 

- І чому це хтось вважає, що образи цих героїв мали б змінитися? Якими були -  такими й залишилися...

- Я взагалі не вважаю, що люди змінюються. Але вони можуть демонструвати різну поведінку залежно від обставин. В першу чергу, на це впливають проблеми виживання - особистого, фінансового, політичного.

 

- Чи емігруватимете, якщо на виборах переможе Янукович?

- При Брежневі не емігрував, і при Януковичі якось проживу :).

 

- Публікацій на яку тему українській журналістиці не вистачає найбільше?

- Журналістських розслідувань, які справді були б розслідуваннями, а не джинсою. При ситуації, коли існує проблема навіть зі знанням правопису, говорити про якісь жанрові пріоритети в цілому трошки зарано. Втім, я кажу про тексти, оскільки телебачення сьогодні взагалі перебуває за межею добра і зла в сенсі якості.

 

- Чи починаєте свій день з ранкової газети? Які ЗМІ вам сьогодні більш цікаві - ТБ, радіо, преса чи товсті журнали про культуру/літературу?

- Я починаю свій день з інтернету - практично не користуюся іншими носіями. До «живих» ЗМІ я би відніс різноманітні живі журнали і коментарі до цікавих статей. В них значно більше для мене як для психолога інформації про сучасну моду на інформаційні тренди, життєві уподобання людей та взагалі про клімат у суспільстві.

 

 

- Олеже, що ви думаєте про грузинську тему під час виборів? Бо мені здалося, що це чистої води технологія... От у вас є розуміння щодо того, нащо грузини сюди приїздили в такій кількості, чому ЦВК не зареєструвала навіть тих, у кого були в порядку документи?...

- Це схоже на якусь дивну комедію з переодяганням, оскільки «грузини на боці Тимошенко проти Ющенка» - це якийсь політичний постмодерн. Схоже на дзеркальне відображення теми «Найманці з УНСО в Північній Осетії».

 

- По грузинам: так к Юле их привязал кто? Регионалы. А кто сам с умом - видел, как грузин защищала Ставнийчук из секретариата Ющенка...

- Я не Мальчиш Кибальчиш и защищать мифических или фактических грузинских наблюдателей не вижу никакого повода. Как и обвинять их.

 

- Як ви оцінили телегенічність Тігіпка? Він грамотно, на ваш погляд, побудував кампанію? Хто був найграмотнішим з кандидатів?

- Тігіпко - дуже цікавий персонаж. У мене з ним пов'язані особисті позитивні спогади. Колись у 90-х він збирався робити телеканал, і ми з покійним Сашком Кривенком зібрали під це діло команду. З того нічого не вийшло, але Тігіпко розрахувався з людьми за вимушене очікування, що за мірками 90-х було нечуваним гуманізмом. Він, мабуть, і сам про це не пам'ятає, бо зробив це абсолютно тихо і безпонтово. Тому я не можу бути цілком об'єктивним у його оцінці. Він дещо недопрацював із гнучкістю власного образу, бо ідея завоювати серця жінок старше 35 років не вичерпує всіх його електоральних можливостей. Крім того, фізично здоровим і багатим людям, які цього не приховують, завжди заздрять.

 

 

- Вы как психолог можете спрогнозировать поведение сторонников Яценюка и Тигипко во втором туре? Кому, в первую очередь, по-вашему, прежде всего перетекут их голоса?

- Ліберальний електорат Яценюка частково може перейти до Тимошенко. Прибічники Тігіпка - трохи інша історія. Це прототип середнього класу, якому набила оскомину поточна політична клоунада. Думаю, в масі своїй вони не підуть на другий тур. Якщо Тігіпко продемонструє прагнення до альянсу з кимось із переможців - тим більше не підуть. Принаймні, мої знайомі, які за нього голосували, збираються повестись саме так.

 

- Как бы вы оценили роль медиа в создании образа Тигипко? Ведь вся его кампания прошла исключительно в СМИ! И не кажется ли вам, что это опасно - голосовать за фактически виртуальные образы политиков? Вы поддерживаете мнение некоторых юристов о необходимости запретить платную политическую рекламу хотя бы на ТВ?

- Политическая реклама все равно останется платной. Разница лишь в том, что кто-то избежит налогообложения. Поэтому любые попытки ограничить текущее положение дел слабенькими подзаконными актами столкнется в итоге с судебной формулировкой: «Відсутній механізм для виконання судового рішення». Роль медиа оцениваю не очень высоко, потому что присутствие не является качественным показателем. Транслировался один и тот же месседж, и если бы не темы Молдовы (Тігіпко родом з Молдови - ред.) или другие нестандартные предложения кандидатов, то результат мог бы быть иным.

 

 

- А какой именно месседж транслировался - вы говорите, что один и тот же - во время кампании?

- Образ политического мачо.

 

 

- На які ж кроки проблеми виживання, які вочевидь стоять зараз як перед Тимошенко, так і перед Януковичем, можуть простимулювати цих кандидатів?

- У Януковича немає проблеми виживання. Тимошенко буде затягувати час, щоб розчинити ефект поразки в наступній виборчій кампанії.

 

- Як ви оцінюєте передвиборну історію з тим, що Гайдай нафоткав своїх співробітників на агітаційні білборди Ющенка?

- Ніяк не оцінюю. Однаково ці люди голосували за Ющенка. Ви, напевне, з конкуруючої організації? Я думав, про це вже всі забули.

 

- Та яка тут конкуруюча організація (це про ті самі борди Гайдая)... Просто вважаю, що це лажа - знайти референтну групу в межах одного офісу. А ви вважаєте, що це нормально? Між іншим, до самого Сергія я ставлюся дуже добре...

- Я вважаю, що нормально. Здається, не існує документу, який би регламентував діяльність піар-агенцій? Отже, це справа смаку.

 

 

- Які, на ваш погляд, буде задіяно рекламно-мобілізаційні ходи перед другим туром? От мені навіть цікаво: як мене Тимошенко примусить проголосувати за себе, яку кнопку натисне - можете спрогнозувати? (Бо за Януковича я ж усе одно не проголосую - рука не встане, соррі)...

- Ви можете навіть собі зв'язати руки - якщо Юля дуже захоче, то ви двічі за неї проголосуєте, і буде документальне підтвердження і судове рішення.

 

- Екзит-поли - улюблена тема для обговорення після першого туру. Що ви думаєте, багато екзит-полів - це добре чи погано? Чи були вони маніпулятивні? Що сталося з Національним екзит-полом?

- Я психолог, а не соціолог. Багато екзит-полів завжди краще, ніж один. В екзит-полах зазвичай враховуються лише міські виборці, тому результат може «гуляти», але бажано сперечатися про ефективність різних методик, а не пліткувати про те, в чому я сам участі не брав.

 

- Чего ожидать журналистам при Юле и Янеке? Как психолог, изучивший эти психологические типы, спрогнозируйте - нас замочат в сортире или в судах?

- В судах. Если не будете слушаться :). Но это произойдет не сразу, и, может быть, придут очередные внеочередные выборы. Хотя кто-то может получить по шее уже в феврале, не исключаю.

 

 

- Скільки років треба Україні, щоб люди в ній нарешті почали обирати ефективних менеджерів на державні високі посади, а демократичні інструменти слугували суспільству, а не олігархам, які їх приватизували? В Радянському Союзі, згадайте, теж все було окей з формальними ознаками демократичної системи...

- Ще років 20. Плюс одне покоління.

 

- А що найголовніше має змінитися у психології людей?

- Заміна егоїзму індивідуалізмом.

 

- Який політичний ролик вам найбільше сподобався під час цієї кампанії? А який був, з вашої точки зору, найбільш невдалий? Те ж саме - про образи кандидатів, будь ласка... Який з них був зроблений правильно? А з яким найбільше нахомутали технологи?

- У мене немає телевізора, це правда.

 

- А радио у вас есть? А в интернете что вас зацепило по-хорошему в кампаниях кандидатов? Кто из них грамотно работал с инетом? И почему вы так считаете?

- Радио у меня есть в телефоне. Меня по определению ничего не может цеплять, поскольку часть моей работы - советовать людям, как не быть зацепленными всем этим политическим психозом. В интернете я заметил две составляющих - джинсу и баннерную рекламу. И то и другое выглядело крайне нелепо. Третий фактор - тролли, работающие комментаторами заметок, вызывали в основном рвотный рефлекс. Каждая интернет-кампания - чем интенсивнее она велась, тем сильнее порождала темы для пародирования и фотожабного издевательства. Я считаю, в этом смысле кампании всех политиков в интернете очень оздоровили украинское общество.

 

 

- Як вам ексцес із Ляшком в останньому «Шустер live»? Грабовський написав на «Детектор медіа», що журналісти мали підтримати Олега Ляшка у його прагненні висловитися, а натомість підтримали президента. Якби ви були тоді в студії - якою б була ваша позиція?

- Я ніяк не міг би бути тоді в студії. Останній кандидат у президенти, за якого я голосував, був В'ячеслав Чорновіл. Тому я впродовж кампанії постійно відмовлявся від подібних запрошень. Не думаю, що Ляшко вартий такої уваги Грабовського. До того ж я не люблю лібералів, які починають присвічувати сірниками під час пожежі.

 

- Про що вам хочеться написати статтю у ЗМІ після першого туру виборів?

- Щоб люди не ходили на другий тур виборів. Однаково надурять. Коли явка буде на межі 50%, тоді, можливо, політики з більшою повагою будуть ставитися до своїх виборців.

 

- Дайте характеристику поведению СМИ во время этой избирательной кампании, пожалуйста. Что-то поменялось после 2007-го?

- Ничего не изменилось. После 2004-го я заметил разницу, а сейчас нет. Впрочем, гонорары сильно упали :(.

 

- А кто вам симпатичнее - Шустер или Киселев? Жду от вас остроумных диагнозов, а в том числе хотелось бы пару слов о профессионализме обоих и об эффективности... Поясню: у Киселева эффективнее появляться, потому что это Киселев, или потому что он на «Интере»?

- Я человек гетеросексуальной ориентации :). А к телеведущим политических ток-шоу отношусь с одинаковой иронией и сочувствием.

 

 

- На ваш погляд, чи мали вплив на результати голосування скандали з педофілії, свинячого грипу, ймовірної фальсифікації виборів тощо?

- Мали. Педофільський скандал сильно вдарив по Тимошенко, але відбулася інтерференція - взаємне накладення негативів справи Лозінського і педофілів. Свинячий грип також перетворився на бридку комедію з дуже сумнівним підтекстом. А от фальсифікації, думаю, нікого не лякали. І так всі знають, що вони будуть, справа лише в пропорціях.

 

- Поступово література переходить з паперових світів до електронних бібліотек. Чи плануєте свої твори видавати в інтернеті?

- Якщо говорити про твори публіцистичного і наукового формату, то я і так це роблю постійно. Книжковий формат пов'язаний з проблемою захисту копірайту, тому спочатку надаю перевагу паперовим виданням. Але практикую друк розділів ще не виданого - для апробації.

 

- З яким номером ви б виступили в шоу «Україна має талант»?

- З талантом гінця, який приносить сумні новини :(. В рамках психологічних консультацій мені доводиться говорити людям про те, чим і ким вони є насправді. Далі вони самі з цим мають щось робити - або не робити. Але ніхто не хоче дізнаватися, що король голий, а принцеса ходить у туалет. Тому за старою традицією гінців, які приносять погані звістки, страчують. Я з вашого дозволу ще трохи почекаю.

 

- До побачення! Бажаю всім постійним читачам «Детектор медіа» поменше перейматися політичними пристрастями, оскільки в реальності вони ніяк не вплинуть стан справ у країні. Україна має 103 млрд зовнішнього валового боргу і 39 млрд внутрішнього банківського. Президент, за Конституцією, не має ніяких серйозних повноважень, більшості в парламенті у нього не буде, тому сприйміть це не з драматизмом, який вам нав'язують матеріально зацікавлені особи, а з розумінням, співчуттям і гумором. А психічне здоров'я ніякий кандидат у президенти вам не поверне. Зрештою, як і викинутого в смітник за нього голосу :).

 

 

Довідка:

 

Олег Покальчук - соціальний психолог. Народився в Луцьку. Отримав біологічну, літературну та психологічну освіту в Київському державному університеті; Московському літературному інституті; Інституті літератури; Канадському інституті українських студій; Інституті соціальної і політичної психології АПНУ.

 

Автор наукових статей та методологічних праць на тему соціальних страхів, політичного лідерства, політичної еліти. Консультант провідних  українських політиків.

 

До вересня 2006 року - головний спеціаліст прес-служби Кабінету Міністрів України. Любить карате, мотоцикли та жінок.

 

 

Фото Яни Новосьолової

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY