detector.media
10.12.2009 17:31
Новий виток плівок Мельниченка
Новий виток плівок Мельниченка
У розпал виборчої кампанії обливання брудом основних претендентів на президентське крісло будується не лише на інноваційних технологіях а-ля «справа педофілів» або «хатинка в Межигір’ї» - політики не гребують застосовувати і перевірені в боях знаряддя

 

На авансцені знову майор Мельниченко.

 

Шостого грудня на програмі «Золота булава» на Першому Національному телеканалі екс-майор держохорони Микола Мельниченко звинуватив спікера Володимира Литвина і екс-президента Леоніда Кучму в безпосередній причетності до справи Ґонґадзе, більш того - назвав Литвина замовником вбивства журналіста.

 

Обурені «литвинівці» відреагували швидко - вже у вівторок прес-секретар спікера Ольга Чорна повідомила Ліга.net, що «не так давно товариш Мельниченко намагався «вийти» на передвиборний штаб Литвина з тим, щоб попросити компенсацію за його мовчання. Звичайно ж, йому відмовили. І як наслідок - новий сплеск його викриттів». Буквально через кілька годин Мельниченко заявив, що звертатиметься в Генпрокуратуру з вимогою допитати Чорну щодо цих звинувачень і за необхідності вимагатиме очної ставки.

 

Скандал розгорявся. Ось тільки головним винуватцем «спроб компрометації в ЗМІ лідера партії Володимира Литвина» виявився не екс-майор держохорони, а чинний глава держави. На терміново скликаній прес-конференції заступник голови Блоку Литвина в парламенті Олег Зарубінський заявив: «Прихід Ющенка до влади став наслідком низки подій, організованих за підтримки іноземних держав, зокрема автокатастрофи, в якій загинув В'ячеслав Чорновіл, вбивства Ґонґадзе, продажу до Іраку систем «Кольчуга», отруєння Ющенка - з метою розчистити політичний простір для Ющенка, змалювавши його опонентів як людей, що втратили людяність і ознаки моральності»

 

У коментарі «Главреду» Олег Олександрович сказав, що «коментувати заяви Мельниченка - лише піднімати його рейтинг. Ця істота - штатний шантажист і державний зрадник. У звинуваченнях Литвина зацікавлений той, хто п'ять років на посту Президента розвалював країну».

 

Прихильники Віктора Ющенка з цим категорично не згодні. «Заява Народної партії - негідна політика Голови Верховної Ради України, спроба відвернути увагу від тих звинувачень, які пролунали», - прокоментував заяви Зарубінського член депутатської групи «За Україну!» Андрій Парубій.

 

Чи став майор Мельниченко знаряддям у війні кандидатів у президенти - Литвина і Ющенка, запитали ми у експертів. Голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко вважає, що за заявами Мельниченка ніхто з топ-політиків не стоїть. «Я не схильний розвивати якісь конспірологічні теорії. Мельниченко робить свої заяви лише для того, щоб про нього не забували», - вважає політолог. А ось директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко переконаний, що Мельниченко «співає під дудку» Секретаріату Президента. «В бій пішла важка артилерія - на Литвина чинять тиск з Секретаріату, аби він зняв свою кандидатуру», - говорить Небоженко.

 

Що стосується Мельниченка, то в коментарі «Главреду» він зізнався, що «сам не чекав такого резонансу від своєї заяви». До речі, заява про причетність Литвина і Кучми до вбивства Ґонґадзе - єдині слова, сказані Мельниченком за півторагодинний ефір програми «Золота булава», з якого все і почалося. «Перед ефіром мені сказали, що я можу говорити все, що визнаю за потрібне, і про кого завгодно», - говорить майор.

 

Не виключено, що до виборів на адресу Литвина буде зроблено ще один «постріл», пов'язаний зі справою Ґонґадзе, - оприлюднення результатів фоноскопічної експертизи плівок Мельниченка, які зараз знаходяться в Генпрокуратурі. «Відмазки» ГПУ, чому це не зроблено досі, стають дедалі комічніші: «результати прислали, але вони англійською мовою», «результати ще перекладають», «результати переклали, але з помилками» і так далі.

 

Якщо Литвин і надалі атакуватиме чинного Президента, «помилки в перекладі» можуть нарешті виправити, і країна дізнається про главу парламенту багато нового. Втім, як і про інших кандидатів.

 

Мілан Лєліч, журнал «Главред»

 

Фото - «Главред»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY