detector.media
«Телекритика»
10.12.2009 16:29
Олена Фроляк: «Глядачеві подобається дивитися про те, хто кого з’їв»
Олена Фроляк: «Глядачеві подобається дивитися про те, хто кого з’їв»
Головний редактор інформаційної служби ICTV – про «неідеальне телебачення неідеальної країни»

На ТК відбувся чат з головним редактором інформаційної служби телеканалу ICTV Оленою Фроляк на тему: «Якість інформаційних програм ICTV під час виборчої кампанії».

 

 

Пропонуємо вашій увазі повну версію чату.

 


- Привіт всі читачам Детектор медіа, всім телевізійникам, медійникам! Намагатимусь відповідати на ваші запитання щиро, а від вас чекатиму цікавих, а не провокаційних запитань.

 

- Добрый день, Елена. Скажите, предлагали ли Вам за деньги в своих материалах/выступлениях поддержать ту или иную политическую силу? Не нужно имен, конечно, просто інтересно, насколько это распространенное сейчас явление. Спасибо!

- Ні. Мені поки не пропонували, а якби й пропонували, то відмовилася б. У мене гарна робота і зарплата, а в «політичні ігри» я не граю.

 

 

 

- Як ви оголошували новину про сміливу акцію громадянського протесту українських патріотів з руйнації пам'ятника комуністичному катові на Бессарабці? Вам насправді його настільки шкода? Ви знаєте, що Ленін був одним з найголовніших ідеологів комуністичного терору, зокрема запровадження політичних репресій, створення концтаборів, організації Голодоморів - всього того лиха, яке сповна відчула на собі Україна. Пам'ятники Леніну в Україні - це збочення і наруга над пам'яттю жертв комуністичного терору. Ви це усвідомлюєте?

- Мені дійсно його шкода, як цінну пам'ятку архітектури. Була така сторінка в нашій історії, і нікуди від цього не дінешся. Якщо цей пам'ятник так комусь ріже око - нехай парламент чи міська влада ухвалить рішення про його знесення, ми ж так поспішаємо в Європу, давайте цивілізовано прощатися з нашим минулим, не вдаючись до вандалізму.

 

 

- Олено, які загальні тенденції розвитку інформаційного телебачення в Україні? Що зараз хоче дивитися глядач - аналітику, фактаж, можливо, надається перевага певній тематиці новин? Дякую!

- Загальні тенденції дуже сумні, глядачеві подобається дивитися про те, хто кого з'їв, зґвалтував, вбив чи зарізав, рейтинги цих програм просто зашкалюють. Але я думаю, що і це мине. Я вже колись казала, що всупереч таким вподобанням глядачів, ми все одно висвітлюватимемо теми, які стосуються якості життя українців - освіта, здоров'я, сім'я, відпочинок. Тому я особисто ініціювала маленькі «п'ятихвилинки радості» у вигляді добрих новин, які виходять в ефір щоп'ятниці. Це історії звичайних людей, які чогось досягли в житті, мають справу свого життя, вміють жити насиченим і продуктивним життям.

 

- Як ви оцінюєте нинішній кадровий стан медіапростору?

- Давайте судити за результатами. Українське телебачення, на жаль, поки не стало цікавим, пізнавальним, дотепним і рейтинговим, ми дуже часто й досі, у кого є можливість переключаємо телевізор на супутник і дивимось або російські канали, або канали Discovery. Але я вірю в майбутнє цікавого українського телебачення і в його сильний кадровий потенціал. А сьогодні маємо таке неідеальне телебачення неідеальної країни. Напевно, винні в цьому не тільки ті, хто працює на ТБ.

 

- Олено, кого з українських ведучих новин ви назвали б професіоналом? Є такі, хто імпонує вам особисто? Які риси роблять ведучого цікавим глядачеві? Дякую!

- У нас багато професійних ведучих, мій особистий ідеал - російська ведуча Тетяна Міткова. З українських ведучих новин виділю Аллу Мазур, Іванну Коберник, Володю Павлюка, Віталія Ковача.

 

- Якщо б існував рейтинг телеведучих новин, то у цьому списку, на вашу думку, Фроляк була б у його першій половині чи другій? Чи можливо в середині?

- Мені якось незручно саму себе ставити в рейтинг, але гадаю, точно була б у першій половині, і точно не в хвості. J

 

- Олено, чому ви (як керівник інформаційної служби) вважаєте, що виборчі обіцянки та агітаційні виступи кандидатів у президенти є важливими новинами, які повинні висвітлюватись? Обґрунтуйте, будь ласка, свій підхід.

- Ви знаєте, я щойно повернулась від мами з Івано-Франківщини. В людей на вустах тільки вибори і розмови про кандидатів. Нам хочеться людям допомогти зробити вибір, але перегинати палицю не слід. І якщо в країні грип чи народилася рекордна шеститисячна дитина в одному з київських пологових будинків - це перша новина, і ніякі кандидати з нею не зможуть конкурувати. Принаймні у нас.

 

 

 

- Олено, розкажіть, будь ласка, про причини звільнення вашої колишньої колеги Іванни Коберник. Чому вона пішла з каналу минулого року, і як ви до цього поставились?

- Чесно, мені жаль, що від нас пішла Іванка, вона професійна ведуча, принципова та ініціативна журналістка. Таких зараз в ньюзрумах бракує. Я не знаю всіх деталей і причин звільнення, але мені здається, попри все інше, Іванка втомилась від новин і їй хотілось іншої журналістської історії, яку вона успішно втілює на каналі «Україна».

 

- Олено, чи можливо сьогодні повторити вашу кар'єру - стрибнути з маленького регіонального каналу на центральне ТБ? І що для цього треба? Чи нині це вже марна справа пробувати?

- Все можливо!!! Потрібні бажання, терпіння і знання. Ставте перед собою великі цілі і досягайте їх. Колись я думала, що в Києві «тільки святі горшки ліплять»... Не зупиняйтесь і не опускайте рук, коли перед вами закриються одні двері, обов'язково відкриються інші.

 

- А ви колись працювали журналістом, робили репортажі так би мовити «своїми руками», чи вас одразу посадили в кадр?

- Спочатку я працювала на Івано-Франківському телебаченні журналістом і ведучою. До Києва мене запросили ведучою, та якщо ви уважно стежили за моєю кар'єрою, то мали б знати, що я не раз виїжджала у відрядження, робила репортажі, цілі серіали. Навіть зараз, коли у мене дуже щільний графік, я не лінуюся і роблю матеріали для «Фактів» і «Добрих новин». З останніх -  сюжети про гастролі симфонічного оркестру до Швейцарії та Ліхтенштейну, буквально у перших числах Нового року в «Добрих новинах» вийде мій матеріал про маму шістьох дітей, жінку, яка успішно веде свій бізнес і встигає жити активним життям. Повірте, найцікавіше, що зі мною відбувалось протягом цих багатьох телероків - сталося саме на зйомках та у відрядженнях. Тому сьогодні молодим ведучим я кажу: «Не лінуйтеся і не думайте тільки про те, як ви виглядаєте. Перо ведучого теж точиться у полі».

 

- Олено, чим ви поясните майже постійне (донедавна) лідерство ICTV у антирейтингах за кількістю замовних матеріалів? Моніторинг неадекватний, чи критерії неправильні, чи вас «замовили»?

- Сьогодні всі матеріали рекламного характеру йдуть після «шапки» новин, а це вже не моя парафія. Та глядачеві й тим, хто за цією історією пильно стежить байдуже: сюжет в тілі новин чи після них, тому так і виходить...

 

- Як вам працювалося з Дмитрієм Кисельовим? Чи ви підписували в 2004-му цидулу про недовіру цій людині? Всі кажуть, що він - профі, але при цьому не дуже високо оцінюють його людські риси. А ви що думаєте?

- Дмитра Кисельова дуже поважаю і ціную, у нас немає журналістів його рівня. Він багатьох наших журналістів навчив бути образними, писати лаконічно, гостро. Він завжди вчив нас бути глибокими і не банальними, його слова і сьогодні в ньюзрумі всі цитують, наприклад, «соблюдайте пропорции мира», чи «делайте новости так, чтобы в этой стране хотелось жить». Та, на жаль, багато журналістів так його і не зрозуміли, і не зуміли оцінити, але це на їх совісті.

 

- Скажите, Елена, вам никогда не хотелось послать все это к чёртовой матери?

- Іноді хочеться, але я відразу думаю, що окрім журналістики я нічого не вмію робити. Щоправда, граю на фортепіано, але не настільки професійно, щоб заробляти гроші. Тому в такі моменти згадую, що ця професія дала мені багато можливостей, я світ завдяки їй побачила, тому відганяю такі думки, і вони проходять.

 

- Олено, скажіть, скільки разів вас переманювали на інші канали? І куди саме - в межах холдингу чи деінде?

- Ви знаєте, якщо чесно, переманювали не дуже часто, і не в межах холдингу. Мені здається, я вже так нерозривно пов'язана з цією помаранчевою зіркою, що нікому й на гадку не спадає мене переманювати.

 

 

 

- Якщо у холдингу StarLightMedia буде створено офіційний пост президента, і його, що закономірно, займе Олександр Богуцький, хто, на вашу думку, стане гендиректором ICTV - ви чи Оксана Соколова?

- Думаю, це чоловіча посада, хоча Ірина Лисенко блискуче з нею справляється. Не знаю, я думаю, з такими обов'язками впорався би Олександр Семирядченко.

 

- Якби вам запропонували знятись у соціальній рекламі презервативів від фонду «Антиснід», ви б погодились?

- Не впевнена щодо презервативів, але в соціальній рекламі заради збереження життя знялася б і не задумуючись.

 

- Чому, на вашу думку, рейтинг ICTV вже кілька років не росте, тоді як товариші з холдингу наростили за цей час чи не вдвічі більші показники? Вами жертвують на користь інших каналів групи?

- Мені здається ICTV часто боїться ризикувати та експериментувати, а без ризику немає нових і свіжих проектів, тому частково ви маєте рацію щодо жертви. Новини тримають стабільний рейтинг, але він був би більший, якби перед ними і після них в ефірі були міцні рейтингові тили.

 

- Ви голосуватимете за Тимошенко?

- Мені так хочеться сказати, за кого я голосуватиму, але я не можу цього зробити в силу своєї посади і професії.

 

- Елена, у вас есть блог? Если да, то дайте ссылочку, будьте добры. Если нет, то почему?

- Блога у меня нет, я вообще противник виртуального общения, но жизнь двигается вперед и блог - вещь полезная. Нужно собраться с мыслями и завести. Только боюсь мой блог будет скучать за мной. Честно - не хватает времени.

 

- Коли і як ви стажувалися на американському телеканалі CNN і що воно вам дало? В чому різниця між Оленою Фроляк до стажування і після? Чим вирізняються «Факти» ІСТV від новин СNN? Чи у всьому вони відповідають СNN-івським стандартам, якщо про такі можна говорити?

- Це було так давно, що смішно порівнювати мене до і після CNN. Але я вам скажу, в Америці нас вчили відповідати за свої слова і вчинки, бо ця професія тримається на відповідальності, знаннях, людяності та професійності.

 

- Кого з колег-інформаційників ви поважаєте? Розставте за рівнем професіоналізму: Наталя Катеринчук, Максим Шиленко, Олексій Мустафін, Володимир Мжельсьский, Михайло Шаманов, Володимир Павлюк, В'ячеслав Піховшек, Андрій Куликов. Олено, сподіваюся, ви не уникатимете цього питання:))

- Не буду складати такого рейтингу, бо не з усіма професійно перетиналася. Із названих вами, точно великі професіонали Андрій Куликов, Олексій Мустафін, Володимир Мжельський.

 

 

 

 

 

- Не хочете складати рейтинг, то хоч напишіть професіонала номер один, для вас. Це ж суб'єктивно, чого ви боїтеся?

 - Леонід Парфьонов!

 

- Чи не могли б ви нагадати когось з всесвітньо відомих політиків і громадських діячів, окрім президентів України та ЄК, в кого ви брали інтерв'ю?

- Домінік Строс Кан, Джордж Сорос (на форумі Ялтинської європейської стратегії в Давосі), Жозе Мануель Баррозо, чинний премєр Росії Володомир Путін, у Південній Африці на саміті Землі спілкувалася з міністром фінансів Зімбабве, даруйте, але його ім'я не пам'ятаю.

 

- Які телепрограми вам подобаються, чи встигаєте якісь подивитися? Які програми по ТБ дивляться ваші діти?

- Мені дуже подобається все, що показує канал Discovery подорожі, високі технології, висока кухня, традиції народів, я велика прихильниця пізнавального телебачення. Дуже люблю всі кіноканали «НТВ-плюс», там цілодобово якісне кіно.

 

- Чи бувають у вас конфлікти з Богуцьким? Якщо так, то через що?

- З Богуцьким дуже важко посваритися, він кожний конфлікт вміє дуже симпатично приборкати, але напружені робочі моменти бувають. Він поважає людей, які мають свою думку. Але я рішення все одно приймаю, покладаючись на свою.

 

 

 

- А скільки на «Фактах» працює журналістів? У вас на каналі є профспілка?

- 14 журналістів працює в нашій службі, профспілки немає.

 

- Скажіть, будь ласка у вас є вакантні місця репортера у «Фактах»?

- Поки що немає.

 

Довідка ТК:

 

Олена Фроляк народилася в Івано-Франківську, де й починала свою телевізійну кар'єру.

 

З 2000 року вела програму «Факти» на телеканалі ICTV.

 

Неодноразово вела передвиборні марафони, висвітлювала офіційні візити глав держав, брала інтерв'ю у президентів України, Європейської комісії, всесвітньовідомих політиків та громадських діячів.

 

2002 та 2007 років отримала премію «Телетріумф» як найкраща ведуча року, 2003-го стала заслуженим журналістом України, 2009-го нагороджена орденом княгині Ольги III ступеня.

 

Стажувалася на американському телеканалі CNN.

 

У вересні 2008 року стала головним редактором інформаційної служби ICTV.

 

Одружена, виховує доньку Наталю та сина Антона.

 

 

Фото Яни Новосьолової

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY