detector.media
«Телекритика»
11.11.2009 14:41
Проект «Моніторинг ролі ЗМІ та політичної реклами у виборчому процесі-2009-2010 »: критерії
Проект «Моніторинг ролі ЗМІ та політичної реклами у виборчому  процесі-2009-2010 »: критерії
«Детектор медіа» розпочинає проект в рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа». Матеріали цього проекту будуть розміщуватися у рубриці «Спецпроекти ТК».

Як відомо, одна з поширених виборчих технологій - це підміна  учасниками  перегонів відкритих дискусій та інформування про власні реальні програми дій голим піаром  та популістськими заявами. Внаслідок цього виборці не отримують важливої для їхнього усвідомленого вибору інформації, а ЗМІ із засобів масової інформації перетворюються на інструменти прямої та непрямої реклами.  

 

Також суттєвим чинником виборчих перегонів є відповідність  реальних фінансових витрат на вибори офіційно оголошеному виборчому фонду кандидатів. Адже якщо кандидат бреше в цьому - він також легко може брехати і в іншому, а наявність тіньового фінансування виборів ставить у нерівні умови кандидатів, підриває економіку країни, сприяє масштабному розповсюдженню замовних матеріалів у ЗМІ тощо.  Відповідно до ст. 3 Закону України «Про вибори Президента України», кандидатам в президенти для фінансування передвиборної агітації заборонено використовувати інші кошти, крім коштів Державного бюджету та коштів власних виборчих фондів. Відповідно до ст. 43 цього ж закону, дані  про розміри виборчих  фондів та фінансові звіти про використання  їх  коштів мають бути опубліковані в газетах «Голос України» та «Урядовий кур'єр» не пізніше як на  вісімнадцятий день після дня виборів. Отже, на підставі даних цього звіту можливе порівняння офіційно проголошених витрат - фактично сплаченим коштам на  рекламу. 

 

Отже, метою виборчого  проекту «Детектор медіа»  є:

 

1. Моніторинг  публічних заяв, рекламних меседжів кандидатів у президенти з точки зору їх відповідності до їхніх реальних дій, прогнозованих потенціалів, а також - з точки зору відповідності до реального стану справ  в Україні. Кожну брехню кандидатів у президенти «Детектор медіа» викриє та зробить надбанням громадськості. Читайте на ТК щотижня статті відомого аналітика, політичного оглядача Володимира Золоторьова.

 

2. Моніторинг прямої політичної реклами кожного з кандидатів на телеканалах, у друкованій пресі, на зовнішніх носіях з точки зору відповідності суми коштів, реально витрачених на рекламу, коштам власних виборчих фондів та коштам Державного бюджету. В рамках цього моніторингу «Детектор медіа» планує щотижня публікувати звіти щодо витрат на рекламу всіх головних учасників виборчих перегонів. В підсумку, після публікації офіційних звітів щодо витрат на рекламу під час президентських перегонів 2009-2010, ми порівняємо їх з сумою фактично витрачених рекламних коштів.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY