detector.media
02.12.2009 11:53
Україна: свободи під загрозою?
Україна: свободи під загрозою?
Надзвичайний і Повноважний Посол Великої Британії Лі Тернер – про зміни з часів Помаранчевої революції

Чи відбудеться наступ на свободу слова в Україні після президентських виборів? Якою б була реакція, якби це відбулося? Ці запитання постали під час посольського обіду з українськими медіа-експертами.

 

Деякі українці думають, що за п'ять років з часів Помаранчевої революції відбувся прогрес у сфері політичної свободи та свободи слова, але політичний неспокій заважав реформуванню державного управління та економіки. Гіпотетично, говорять вони, новий президент може вирішити, що було б непогано врізати деякі свободи, зокрема, свободу слова, аби навести лад в країні. Але подивіться на інші країни регіону, говорять вони.

 

За обідом відбувається жвава дискусія. Моє враження - багатополярні українські засоби масової інформації варті захоплення. Але експерти зауважують проблеми, зокрема, «джинсу», або висвітлення у ЗМІ, яке замовляють та оплачують політичні партії. Деякі ЗМІ відмовляються приймати «джинсу», інші відкрито говорять про те, що ця практика є важливою для їхнього бухгалтерського балансу. Інша проблема - зосередження власності ЗМІ. Експерти погоджуються, що не зважаючи на це, ситуація із свободою слова в Україні є кращою, аніж будь-де у СНД. «Проблема полягає у тому, що ми хочемо бути такими, як і решта Європи,» - говорить один із гостей.

 

Так як же щодо того наступу на права і свободи? Гарні новини: наші експерти вважають, що для нового президента було б важко утиснути свободи в Україні, навіть якщо б він або вона цього захотіли. Частково цьому є історичне підґрунтя: на противагу, можливо, деяким іншим країнам регіону, в Україні відсутня традиція суспільної підтримки «сильної руки» (навпаки: особливість українців відображає відоме прислів'я «Де два українці, там три гетьмани»). Друга причина полягає у тому, що на теренах України є багато великих міст, а тому будь-якому одному центру влади важко домінувати. І останнє, наші медіа-експерти говорять, що хоча роки після помаранчевої революції принесли менше реформ, ніж очікувалось, ці роки були сприятливим ґрунтом для розквіту громадянських прав. Ніхто не буде миритися із будь-якими спробами утисків. І жоден президент навіть і не буде намагатися так чинити.

 

Для мене це добра новина. Важливо, щоб так і було. Унікальна «торгова пропозиція» України як країни, полягає в її сповненій енергією демократії та свободі слова. Якщо вони опиняться під загрозою, усі відносини України із зовнішнім світом, включаючи відносини із Великою Британією та ЄС, також опиняться під загрозою.

 

P.S. Є пропозиція для медіамагнатів, які це читають. Якщо ваша газета або телевізійний канал не приймають «джинсу», чому б не створити лого «Джинса? Ні, дякуємо» та постійно його демонструвати? Таким чином клієнти б знали справжню вартість того, що ви публікуєте. І можливо б це надихнуло інших наслідувати ваш приклад. 

 

Запис опубліковано в блозі Лі Тернера на сайті офіційного Посольства Великої Британії в Україні

 

Фото - ukinukraine.fco.gov.uk

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY