detector.media
01.12.2009 13:12
iVOX: Користувачі інтернету підтримують «громадянську журналістику»

Більшість українських інтернет-користувачів прихильно ставляться до «громадянської журналістики»: 60,2% її підтримують, оскільки вважають, що вона необхідна для демократичного суспільства. Про це свідчать результати опитування «Інтернет-тренди в Україні: Традиційні vs нові медіа» компанії iVOX Ukraine.

 

 

За даними iVOX Ukraine, 62,4% респондентів щоденно відвідують сайти інтернет-ЗМІ (декілька разів на тиждень - 22,4%, рідше одного разу на тиждень - 6,8%, декілька разів на місяць - 5,4%, ніколи не відвідують 3,0%).

 

Головною причиною, чому вони не відвідують сайти інтернет-ЗМІ опитані називають те, що їх влаштовують традиційні ЗМІ.

 

 

Найчастіше респонденти відвідують інтернет-ЗМІ новинного характеру - 69% (тематичні, спеціалізовані сайти - 16,2%, розважальні - 4,9%, спортивні - 4,5%, інтернет-радіо - 2,8%, інше - 2,5%).

 

Крім інтернет-ЗМІ опитані користуються іншими джерелами інформації в ЗМІ.

 

 

Як показало дослідження, тільки 35,4% респондентів вважають, що інтернет-ЗМІ можуть повністю замінити традиційні (64,6% так не вважають).

 

Друковані ЗМІ регулярно читають 36,2% українських інтернет-користувачів (час від часу - 46,8%, не читають 17%). Цікаво, що 59,0% споживачів не купують друковані видання, які мають свою інтернет-версію (однак 41,0% все ж купують їх).

 

Якщо порівнювати традиційні та інтернет-ЗМІ, то однаково об'єктивними їх називають 23,5% опитаних, а однаково необ'єктивними - 35,3%. До думки, що інтернет-видання більш об'єктивні, схиляються 31,8% і лише 9,5% - що об'єктивнішими є традиційні ЗМІ.

 

Найважливішою характеристикою ЗМІ для користувачів залишається об'єктивність і незаангажованість інформації. У коментарях до запитання «Чого не вистачає друкованим ЗМІ / інтернет-ЗМІ?» найчастішою відповіддю була також «Об'єктивність».

 

 

Водночас 63,8% користувачів вважають, що інтернет-ЗМІ не повинні суворо регулюватися державними органами (36,2% - що повинні).

 

Дослідження «Інтернет-тренди в Україні: Традиційні vs нові медіа» було проведене методом онлайн-інтерв'ю з використанням панелі iVOX 16-23 листопада 2009 року. Вибірка дослідження становить 1000 анкет, структура вибірки відповідає структурі інтернет-користувачів України за такими параметрами як стать, вік і регіон проживання. Похибка дослідження становить +/-3%.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY