detector.media
25.11.2009 20:00
Нацрада затвердила склад Незалежної експертної ради, включивши до нього Катерину Котенко

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 25 листопада ухвалила рішення про затвердження складу Незалежної експертної ради з питань діяльності телерадіоорганізацій під час виборів.

 

До складу ради увійшли 22 експерти, запропоновані громадськістю та затверджені Національною радою. Рішення про затвердження складу експертної ради після його підписання буде надіслане до ЦВК та оприлюднене на сайті Нацради.

 

Перед голосуванням з'ясувалося, що є два проекти додатків до рішення Нацради, у яких міститься перелік експертів. В одному - 26 прізвищ, в іншому - 21: з нього були виключені юрист Асоціації мережевих мовників Леся Тарновецька, радник-консультант Центру громадських ініціатив «Інформаційне суспільство» Андрій Соломаха (співзасновник ТОВ «Перший альтернативний телеканал А1»), виконавчий директор Індустріального телевізійного комітету Катерина Котенко, заступник голови Держкомтелерадіо Володимир Горобцов і режисер монтажу телеканалу «Гамма» Ігор Молошенко.

 

«Я пропоную менше втручатися в роботу громадськості і включити всіх, хто долучився до цієї роботи. Буде великий скандал, якщо Нацрада виключить представників цих організацій», - наполягала член Національної ради Тетяна Лебедєва.

 

Утім, члени Нацради ще на погоджувальній раді домовилися про виключення цих п'яти осіб, оскільки вони представляють інтереси індустрії або мовників. Однак сьогодні на засіданні постало питання про необхідність включення кандидатури Катерини Котенко, яка була членом Незалежної експертної ради під час двох попередніх парламентських виборів і брала активну участь у створенні ради нині.

 

Категорично проти Катерини Котенко виступив член Нацради Віталій Шевченко: «Якщо це незалежна рада, то до неї входять експерти, не пов'язані з кандидатами і не пов'язані з телерадіоорганізаціями. ІТК - це типова лобістська організація. Катерина Котенко отримує там зарплату від телерадіоорганізацій. Про яку незалежність ідеться?».

 

На запитання Тетяни Лебедєвої, що змінилося з часу попередніх виборів, на яких пані Котенко входила до складу експертної ради, а згодом Віталій Федорович нагороджував її грамотою за плідну роботу, пан Шевченко відповів: «Громадська рада (при Нацраді) пересварилася між собою, ще й самовільно спробувала створити експертну раду, не включивши туди багатьох людей».

 

Натомість в. о. голови Нацради Андрій Мирошніченко зауважив, що це були не самовільні дії: Нацрада сама запропонувала громадській раді створити експертну раду. Він наголосив, що слід подякувати громадськості за активність.

 

Протилежну обом сторонам дискусії точку зору висловив член Нацради Віктор Понеділко.  Він не бачить сенсу в експертній раді, оскільки порушення під час виборів за новим законодавством розглядає тільки суд і пан Понеділко сумнівається, чи буде суд звертатися до громадськості.

 

Зрештою, члени Нацради прийняли за основу проект рішення з додатком про 21 члена експертної ради. Далі вони відхилили пропозицію Ігоря Куруса вилучити з назви організації слова «незалежна» й «експертна», а п'ятьма голосами (Шевченко і Курус - «проти») підтримали пропозицію Тетяни Мокріді долучити до експертів Катерину Котенко та проголосували такий варіант у цілому.

 

На брифінгу Віталій Шевченко закликав ІТК відкликати свого представника зі складу експертної ради і «не компрометувати хорошу ідею». «Інакше всі хороші рішення (я не сумніваюся, що цей орган здатен працювати добре і виконати свою роль під час виборів) можна буде ставити під сумнів через те, що в його складі працювали відверті лобісти», - заявив він.

 

Катерина Котенко в коментарі ТК сказала, що не відкликатиме свою кандидатуру. «Я готова відкликати свою кандидатуру з посади секретаря, тому що це швидше бюрократична робота і, якщо будуть інші кандидатури, із задоволенням проголосую. Наступного тижня буде засідання ІТК, але не думаю, що буде виноситися на порядок денний моє відкликання, бо не бачу причин, чому це треба робити».

 

За її словами, їй не до кінця зрозуміла мотивація Віталія Шевченка, адже до експертної ради увійшли представники Української асоціації видавців періодичної преси і Незалежної асоціації телерадіомовників, які також представляють інтереси індустрії. «ІТК - це об'єднання телеканалів і моє завдання захищати їхні інтереси, це правда. Але я думаю, що можу бути незалежним експертом. У 2007 році в нас не було жодних претензій до різних точок зору в експертній раді. Важливість такого органу якраз у тому, щоб були різні думки. Я все-таки думаю, що позиція Віталія Шевченка пов'язана з давніми суперечками між ІТК і Нацрадою. Я вдячна тим членам Нацради, які не виключили нашу організацію, бо розуміють, що тоді може постати питання і про виключення інших організацій», - підкреслила вона.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY