detector.media
Мар'яна Закусило
17.11.2009 12:06
Супутникова конкуренція
Супутникова конкуренція
ТК вивчала пропозиції Viasat, «Поверхность+», «НТВ+» і «Триколор» напередодні комерційного старту нової супутникової платформи Digital Fly Ukraine

«Детектор медіа» вивчила пропозиції супутникових платформ Viasat, «Поверхность+», «НТВ+» і «Триколор» та з'ясувала, на чому вони роблять акценти у своїх промо-акціях.

 

Viasat

Компанія «Віжн ТБ» (ТМ Viasat) почала роботу на українському ринку у квітні 2008 року і стала першим провайдером супутникового телебачення, проліцензованим Національною радою з питань телебачення і радіомовлення (залишається поки єдиним ліцензіатом-провайдером).

 

Платформа Viasat у своєму переліку має найбільшу кількість українських телеканалів - 22 на платформі та з десяток тих, що містяться у вільному доступі на найпопулярніших серед українських мовників супутниках Sirius 4 і AMOS 3, на які можна налаштувати антену (Viasat базується на Sirius 4).

 

Viasat укомплектував канали в три пакети: «Сімейний» (41 канал, абонплата - 59 гривень на місяць), «Престижний» (66 каналів, 168 грн) і «Бізнес» (27 каналів, 200 грн). Додатково платформа рекламує доступ до понад 100 некодованих телеканалів на супутниках Sirius 4, AMOS 3 і Hot Bird, серед яких українські 5 канал, «Глас» і «Тиса», російські «РТР-Планета» і «Первый канал. Всемирная сеть» тощо. До речі, офіційно на платформі не присутній жоден з основних російських каналів - нішеві не рахуємо.

 

У Viasat постійно діють акційні пропозиції. Найостанніша з них дійсна із 6 жовтня по 31 грудня. Компанія пропонує стати абонентами Viasat, обрати пакет «Престижний» і платити цілий рік абонплату 99 гривень на місяць (на 69 гривень дешевше стандартної ціни), а за супутникову антену та цифровий ресивер - 1 гривню. При цьому компанія в промо не наголошує на тому, що абонентові слід іще заплатити 399 гривень за встановлення обладнання і 199 гривень за активацію картки доступу.

 

Таким чином, підключення до Viasat коштує абонентові:

 

«Сімейний» - 1557 гривень (699 - за обладнання, 600 - за встановлення, 199 - за активацію, 59 - аванс абонплати за місяць);

 

«Престижний» - 698 гривень за акцією (1 - за обладнання, 399 - за встановлення, 199 - за активацію, 99 - аванс абонплати за місяць) проти стандартних 1666 гривень;

 

«Бізнес» - 1641 (699 - за обладнання, 600 - за встановлення, 142 - за активацію, 200 - аванс абонплати за місяць).

 

«Поверхность+»

 

Група компаній «Поверхность» офіційно оголосила про запуск власної супутникової платформи «Поверхность+» через місяць після старту Viasat - у травні 2008 року. Платформа розмістилася на тому самому супутнику, що й «НТВ+», - Eutelsat W4. Своїм козирем визначила потужний пакет спортивних каналів, а також HD-канали.

 

Нині «Поверхность+» пропонує в одному пакеті 63 канали, серед яких 4 - у форматі HD, а також п'ять власних спортивних каналів: «Спорт 1», «Спорт 2», «Спорт 3», «Спорт 4» і Спорт HD. Недоліком пропозиції «Поверхності» є відсутність варіацій у пакетуванні каналів, а також відсутність російських каналів, заради яких нині на супутник переходять абоненти кабельного телебачення.

 

Абонентна плата у «Поверхность+» становить 120 гривень на місяць. Для активації послуги необхідно сплатити первинний платіж 300 грн, який включає в себе: 60 грн - вартість активації карти умовного доступу, 240 гривень - абонентська плата за два місяці. Вартість ресивера Poverkhnost Plus HS 5001 IR - 2200 гривень. Окремі умови компанія висуває бізнес-клієнтам для придбання прав публічного показу.

 

Отож, підключення до «Поверхность+» без «тарілки» коштує 2500 гривень. Додатково слід встановити антену, що коштуватиме в середньому 850 гривень.

 

«НТВ+»

«НТВ+» офіційно присутня на українському ринку з кінця 2005 року. Партнером російської супутникової платформи в Україні є компанія «Нові телевізійні технології», що входить до групи компаній «НТВ-Україна».

 

У «НТВ+» найбільший вибір комбінацій пакетів і, відповідно, тарифів, але найменше українських каналів у пропозиції - всього три: 5 канал, НТН і ICTV. Найдешевша комплектація каналів - «НТВ Плюс-Україна» - коштує 35,43 гривень на місяць. Вона містить 28 каналів, у тому числі «НТВ-Мир», «РТР-Планета», «Первый канал. Всемирная сеть», Eurosport, Animal Planet, Discovery Channel, українські НТН і ICTV.

 

Ціна пакету «Базовий-Україна» становить 139,5 гривень на місяць (50 каналів), «Базовий розширений-Україна» - 195,3 грн (71 канал). Комбінація «Базового» з усіма додатковим (спорт, VIP-кіно, нічний, HD) - 418,5 грн (64 канали). Комбінація «Розширеного» з усіма додатковими - 474,3 грн (85 каналів). Комплектувати основні пакети з додатковими можна як завгодно. Окремо «НТВ+» пропонує співпрацю корпоративним клієнтам - без права публічного показу та з таким правом.

 

Утім, у «НТВ+» найдорожче на українському ринку обладнання - ресивер Thomson HD коштує 3200 грн (без антени). На відміну від Viasat, «НТВ+» у новій промо-кампанії акцентує на знижці на підключенні. З 1 жовтня компанія знизила ціну на активацію карти до 167,4 грн, авансовий платіж - 669,6 грн. При підключенні економ-пакету «НТВ Плюс-Україна» активація карти коштує 167,4 грн, авансовий платіж - 71,15 грн.

 

Отож, підключення до «НТВ+» без «тарілки» коштує 4037 гривень, до пакету «НТВ Плюс-Україна» - 3439 гривень.

 

«Триколор»

«Триколор» - російська цифрова платформа, яка нелегально присутня на українському ринку. За даними кримських кабельних операторів, протягом останнього часу до «Триколору» активно підключаються їхні абоненти. Кабельники пов'язують це з тим, що Національна рада визнала популярні російські телеканали «РТР-планета», «Первый канал. Всемирная сеть» та інші неадаптованими, а кабельні оператори змушені їх вимикати, тож абоненти шукають російських каналів деінде - і знаходять дешевий «Триколор».

 

Платформа принципово містить лише російські телеканали. Їхня загальна кількість - 34, вони розфасовані у 6 пакетів. Пакет «Базовий» є безкоштовним і містить «основні федеральні телеканали»: «Инфоканал», «Первый», «Россия», НТВ, «Культура», ТНТ, «Спорт», «Вести», «Петербург», «Рен-ТВ», «Бибигон», CTC, «Союз». Передплата найдорожчого пакету «Триколору» «Оптимум» коштує 600 рублів на рік (167,4 гривень).

 

Оскільки компанія де-юре не присутня на українському ринку, то промо-активності тут не веде. В інтернет-магазині можна замовити встановлення обладнання під пакет «Триколор-Оптимум», що з доставкою коштує 2430 гривень.

 

Основні присутні в Україні платформи та їхні пропозиції

 

 

Viasat

Поверхность+

НТВ+

Триколор

Базовий супутник

Sirius 4

Eutelsat W4

Eutelsat W4

Eutelsat W4

Загальна кількість каналів

67

63

85

34 - тільки російські

Кількість пакетів

3

1

3 основних і 5 додаткових

6

Власні канали

6:

Viasat History,

Viasat Explorer,

Viasat Sport,

TV1000,

TV1000 Русское кино,

TV1000 Action,

 

5:

Спорт 1

Спорт 2

Спорт 3

Спорт 4

Спорт HD

12:

НТВ-Мир,

Наше кино,

Премьера,

Киноклуб,

Кинохит,

Наше новое кино,

Киносоюз,

Кино-плюс,

Спорт Союз,

Теннис,

Наш Футбол,

HD Кино

_____

HD-канали

_____

4:

Спорт HD

Eurosport HD

Nat Geo HD

HD 2

2:

HD Life

HD Кино

_____

Українські канали

22:

Перший Національний, ТРК Ера,

1+1,

ICTV,

Новий канал,

СTБ,

TET,

24,

Кіно,

M1,

M2,

Куй ТБ,

UBC,

Рада,

UBR,

MTV Україна,

OTV,

Star TV,

КРТ,

ТОНІС,

ОК

Футбол

18:

Перший Національний,

ТРК Україна,

1+1,

ICTV,

Новий канал,

СТБ,

Сіті,

ТРК Київ,

ТЕТ,

ТВі,

ЧП.Info,

24,

Кіно,

Перший автомобільний,

Меню-ТБ,

М1,

М2,

Biz-TV

3:

5 канал,

НТН,

ICTV

_____

Основні російські канали

_____

_____

НТВ-Мир,

РТР-Планета,

ПКВС

Первый,

Россия,

НТВ,

ТНТ

Рен-ТВ

СТС

(неміжнародні версії)

FTA-канали, які можна прийняти із супутника

5 канал,

Глас,

Тиса,

К1,

К2,

Сіті,

Ентер-фільм,

Ентер-м'юзік,

НТН,

Бабай-ТБ,

Гумор-ТБ,

Music Box UA,

Real Estate TV,

РТР-Планета,

ПКВС,

Вести-планета

та ін.

A-One,

BIZ TV,

Bridge TV,

ТВ3,

Эксперт ТВ,

ЧП.info,

Шансон ТВ,

ТНВ,

7ТВ,

Перший автомобільний,

TOP SHOP ТV

A-One,

BIZ TV,

Bridge TV,

ТВ3,

Эксперт ТВ,

ЧП.info,

Шансон ТВ,

ТНВ,

7ТВ,

Перший автомобільний,

TOP SHOP ТV

A-One,

BIZ TV,

Bridge TV,

ТВ3,

Эксперт ТВ,

ЧП.info,

Шансон ТВ,

ТНВ,

7ТВ,

Перший автомобільний,

TOP SHOP ТV

 

Якщо порівняти український ринок з польським, то поляки відрізняються більшим патріотизмом - там у пакетах пропонується до 72 польських каналів - та більшою затребуваністю новітніх технологій цифрового супутникового телебачення. Українські платформи поки не пропонують послуги інтерактивного телебачення Video-on-Demand (відео на замовлення) і Pay-per-View (перегляд програм у запису), а пропозиція HD-каналів (телебачення високої чіткості) не достатньо широка. Зауважимо, що Video-on-Demand своїм клієнтам пропонує хіба що кабельний провайдер «Воля» в Києві.

 

До кінця року в Україні має стартувати нова супутникова платформа Digital Fly Ukraine (ТМ MYtv), яка планує заповнити ці прогалини ринку. З офіційних релізів компанії відомо, що вона запропонує абонентам близько 80 телеканалів різної тематики, в тому числі канали високої чіткості (HD), а також послуги інтерактивного телебачення Video-on-Demand і Pay-per-View.

 

За інформацією газети «КоммерсантЪ», коштуватиме повний пакет програм MYtv близько 22 доларів (180 гривень). Нова платформа вийде на ринок з дорогим обладнанням - для прийому її програм необхідні DVBS-2 MPEG-4 HD-рекодери, середня ціна яких становить 400 доларів (нині найдорожчий ресивер застосовують в Україні абоненти «НТВ+» вартістю 3200 гривень). Відтак, очевидно, що Digital Fly Ukraine націлилася на преміум-сегмент абонентів - тих, хто хоче отримати нові послуги і готовий за них платити. Наявні в Україні супутникові провайдери поки займаються іншим - намагаються привчити українських абонентів супутникового телебачення хоча б платити за нього, а не йти за оголошеннями «супутникове ТБ без абонплати».

 

Базовим супутником Digital Fly Ukraine обрала Thor 6, нещодавно виведений на орбіту на позицію 1º західної довготи. Він замінить Thor 3, на якому в жовтні почалося тестове мовлення Digital Fly Ukraine. У листопаді компанія підписала угоду з провайдером супутникових сервісів Intelsat, якому належать 10 транспондерів на Thor 6. Нині в пакеті Digital Fly Ukraine тестуються канали «1+1», Перший дiловий, «РТР-Планета», Euronews, Maxxi-TV і Новий канал. Які канали становитимуть базу для пакету MYtv поки невідомо.

 

На форумі профільного інтернет-видання Sat-digest уже пов'язали нещодавній перехід усіх телеканалів групи «Інтер» на супутник AMOS 3 із тим, що вони з'являться на новій платформі Digital Fly Ukraine. AMOS 3 і Digital Fly Ukraine пов'язані хіба що країною-засновницею. Як відомо, супутники AMOS належать ізраїльській корпорації Spacecom, а за платформою Digital Fly Ukraine, за інформацією джерел ТК, стоять також ізраїльські компанії. Якби новій платформі вдалося те, що не вдавалося поки жодному гравцю ринку, і вона підписала б угоду з групою «Інтер», то MYtv здобула б унікальний контент.

 

Тимчасом, у піар-службі групи «Інтер» ТК сказали, що їхні телеканали на даний момент не мають договорів про передачу прав на ретрансляцію ні з однією з DTH-платформ в Україні. Непоступливість «Інтера» на ринку завжди пояснювали планами холдингу про власну платформу. І зараз «Інтер» не відмовляється від такої ідеї. «Медіагрупа не виключає можливість створення власної супутникової платформи платного телебачення. На сьогоднішній день на супутнику  AMOS 3 телеканали медіагрупи знаходяться в тестовому режимі до оформлення всіх необхідних документів», - пояснили ТК.

 

Фото - tsn.ua

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY