detector.media
11.11.2009 19:43
Нацрада хоче контролювати експертну раду з питань діяльності мас-медіа під час виборів?

11 листопада Національна рада з питань телебачення та радіомовлення повторно прийняла рішення про ініціювання створення експертної ради з питань діяльності телерадіоорганізацій під час виборів, яка надаватиме фахові висновки щодо агітаційних виборчих матеріалів та спірних ситуацій у разі їх виникнення між суб'єктами виборчого процесу.

 

Як вже повідомляла ТК, аналогічне рішення було прийняте на засіданні 28 жовтня. А 5 листопада Незалежна експертна рада оголосила про початок своєї роботи. До її складу увійшли 18 експертів сфери медіа, права та виборів. Очолює раду секретар НСЖУ, президент Асоціації медіаюристів Тетяна Котюжинська, секретар - керівник Індустріального телевізійного комітету Катерина Котенко.

 

Однак член Нацради Віталій Шевченко на сьогоднішньому засіданні наголосив, що Національна рада не ініціювала створення цього органу.

 

«І я цікавився в ЦВК, вони теж про це нічого не знають. Якщо ми хочемо мати такий  результативний дорадчий орган, який буде авторитетним для двох регуляторних органів і рішення якого не ставитимуться під сумнів, то, очевидно, що Нацрада та ЦВК мають ініціювати це створення, а не чекати, поки в громадському порядку виникатиме один, другий орган. Необхідне формальне рішення, яке поставить все на свої місця», - наголосив пан Шевченко.

 

Також, за його словами, склад створеної ради  «варто брати як базовий», але з урахуванням інших пропозицій від громадських організацій.

 

«Вже дехто перепитував, як створювався той орган, про який повідомляла "Детектор медіа", оскільки громадськість не знала про те, що він створюється, і не могла запропонувати себе до цього складу», - сказав Шевченко.

 

Перший заступник голови Нацради Андрій Мірошниченко також наголосив, що про  створення Незалежної експертної ради дізнався з повідомлення «Детектор медіа».

 

«Тому, якщо ми  два тижні тому ініціювали своїм рішенням її створення, а далі я  читаю про її створення на сайті, мене це трошки дивує. Якщо є ініціатива, всі прекрасно знають, що у нас двері відкриті», - зазначив Мирошніченко.

 

Також він додав, що перелік членів, які увійшли до ради ні в кого «не викликає питань», суперечливою може бути хіба що участь представників ІТК.

 

«По великому рахунку - це лобістька, а не громадська організація. Але ця дискусія триває завжди», - зауважив пан Мирошніченко.

 

Тим часом голова  Незалежної експертної ради Тетяна Котюжинська у коментарях ТК, зазначила, що сьогоднішнє рішення Нацради прийняте через непорозуміння.

 

«Нацрада вже приймала таке саме рішення, і на його підставі була створена експертна рада. Тому я думаю, що найближчим часом це непорозуміння буде розібрано і  буде  цілком спокійна співпраця експертної ради та Нацради», - сказала пані Котюжинська.

 

За її словами рада створювалась з ініціативи громадської ради при Нацраді, яка визначила, що є потреба у створенні такої ради, і запропонувала Національній раді розглянути питання,  вирішити його позитивно, і звернутись до ЦВК.

 

«Експертна рада є громадською, тому Нацрада та ЦВК не можуть жодним чином впливати на склад цієї ради, її рішення та дії. Але відповідно до положень, Нацрада та ЦВК погоджуються надсилати запити на розгляд і враховувати висновки та рекомендації», -  сказала Тетяна  Котюжинська.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY