detector.media
22.10.2009 11:56
За авторське право на олімпійського ведмедика НТВ пропонують заплатити 20 мільйонів рублів
За авторське право на олімпійського ведмедика НТВ пропонують заплатити 20 мільйонів рублів

У Росії автор олімпійського ведмедика художник Віктор Чижиков позивається до телекомпанії НТВ. Про це повідомляє видання «Коммерсантъ».

 

Перше засідання Прєснєнського районного суду Москви відбулося напередодні, 21 жовтня. Автора символу московської Олімпіади-80 звинувачує телеканал у незаконному використанні зображення ведмедика у циклі передач «Русские не сдаются».

 

Зокрема художник обурений появою ведмежати в одному кадрі зі стриптизерками, «сільськими дурниками» та злочинцями. У якості компенсації він вимагає 15 мільйонів рублів за порушення своїх авторських прав та ще 5 мільйонів за моральні збитки. У гривневому еквіваленті на 22 жовтня 2009 року загальна сума становить майже 5 з половиною мільйонів.

 

 

 

У свою чергу НТВ наполягає на тому, що у програмі фігурує об`єкт, автором якого не є пан Чіжиков.

 

Представник пана Чіжикова Лариса Нєскорженкова пояснює, що художник звернувся до НТВ вже після перших випусків програми. Однак йому відповіли: «Доведіть, що Ви є автором». Пані Нєскорженкова каже, що  сам художник давав дозвіл на використання свого талісману лише комітету Олімпіади-80 терміном на чотири роки.  

 

Юристи НТВ стоять на тому, що права художника канал не порушує, оскільки використовує не його твір, а власне зображення. Представники телеканалу «Комерсанту» у коментарях відмовили.

 

Олімпійське ведмежа, що запам'яталося польотами над Лужниками, протягом тривалого часу зберігали у сховищі Олімпійського комітету СРСР. 1980 року одна з німецьких компаній пропонувала продати його за за 100 тисяч марок, що на той момент становило близько 33 тисячі доларів США, однак радянський уряд їй відмовив. Через кілька років ведмежа з`їли пацюки.

 

«Детектор медіа»

 

Фото - Наталія Логінова, «Коммерсантъ», www.ntv.ru

 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY