detector.media
21.10.2009 15:36
Премію імені В’ячеслава Чорновола отримав фільм Закарпатської ОДТРК про Карпатську Україну

Премію імені В'ячеслава Чорновола за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики 2009 року присудили Закарпатській обласній державній телерадіокомпанії. Про це повідомляє відділ зв'язків з громадськістю та ЗМІ Держкомтелерадіо.

 

Цю відзнаку телекомпанія отримає за фільм «Гіркота солодкої землі», що присвячена 70-річчю Карпатської України. Над його створенням працював авторський колектив: Дмитро Кешель, Мелінда Янкович, Олександра Талабіра, Наталія Штефуца.

 

«По-перше, авторський колектив звернувся до теми, яку досі майже ніхто не порушував, а по-друге, втілив цю тему на екрані на досить високому професійному рівні, незважаючи на те, що обласні ОДТРК у порівнянні з загальнонаціональними мовниками мають гірші фінансові та технічні можливості», - відзначають представники Комітету з премії імені В'ячеслава Чорновола.

 

У серпні цього року про діяльність ЗОДТРК не раз писали українські ЗМІ. Увагу медіа спричинив скандал з приводу звільнення оператора Віталія Глаголи, автора резонансного інтерв`ю з мером Ужгорода Сергієм Ратушняком. Законність цього звільнення вивчала Закарпатська обласна прокуратура.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», у серпні співробітник ЗОДТРК Віталій Глагола отримав наказ про звільнення. Це сталося після того як кілька українських телеканів показали відзнятий паном Глаголою матеріал, в якому мер Ужгорода намагався встановити національність народного депутата Арсенія Яценюка. Генеральний директор ЗОДТРК Євген Шишков наполягав, що політичного або іншого підтексту в цьому кадровому переміщенні не було.

 

Рішення про номінантів Комітет з премії імені В'ячеслава Чорновола ухвалив 20 жовтня. Загалом на розгляд надійшло 29 творів. Зокрема, члени комітету з премії відзначили серію нарисів про історію і сьогодення сіл Вінницької області (газета «Гайсинський вісник») та науково-публіцистичний фільм «Дорога В'ячеслава Чорновола» Національної телекомпанії України.

 

Премія імені В'ячеслава Чорновола заснована Кабінетом Міністрів України 2003 року і складає зараз 2 тисячі гривень. Премія присуджується за нові оригінальні публіцистичні твори у галузі інформаційної діяльності, що сприяють утвердженню історичної пам'яті народу, його національної свідомості та самобутності, спрямовані на державотворення і демократизацію українського суспільства.

 

З метою заохочення авторів публіцистичних творів, підвищення статусу Премії Уряд ухвалив рішення про збільшення грошової частини премії з 2-ох до 5-ти тисяч. Отже, починаючи з 2010 року, лауреати Премії отримуватимуть відповідно до прийнятої Урядом постанови від 22 липня 2009 р. № 755 грошову винагороду у сумі 5 тисяч грн.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY