detector.media
16.10.2009 18:38
Проти кабельного оператора «Норма-центр» порушено кримінальну справу

14 жовтня працівники миколаївського кабельного оператора ТОВ «МСП ТК „Норма-Центр"» заявили миколаївській обласній інтернет-газеті «Новости», що на їхній головній станції співробітники управління Служби безпеки України в Миколаївській області провели обшук та опечатали приміщення.

 

Як відомо, 29 вересня Національна рада з питань телебачення та радіомовлення відкликала ліцензію «Норма-центр». Тоді регуляторний орган скасував своє рішення від 16.06.2009 № 1101 про видачу ліцензії провайдера програмної послуги ТОВ «МСП ТК „Норма-Центр"» у зв'язку з несплатою ліцензійного збору. Також Нацрада звернулася до правоохоронних органів та Державної податкової адміністрації щодо безліцензійної діяльності компанії.

 

В. о. голови Нацради Андрій Мирошніченко повідомив ТК, що регуляторний орган про своє рішення стосовно «Норма-центр» інформував Генеральну прокуратуру України - як орган, який здійснює загальний нагляд. «До СБУ ми не зверталися. Чи дії СБУ є наслідками нашого звернення до прокуратури, чи ні - вже не є нашою компетенцією», - уточнив він.

 

Тимчасом анонімні співробітники «Норма-центр» у коментарях «Новостям» пов'язали дії СБУ з інформацією про те, що компанія нібито транслює заборонені російські канали, зокрема пакет «НТВ-плюс».

 

Уже 15 жовтня з офіційною заявою виступили адвокат телекомпанії «Норма-Центр» Олександр Арбатський і в. о. директора Віталій Бичко. Адвокат заявив, що обшуків було декілька і всі вони незаконні. «Перший обшук проводився 8 жовтня під приводом огляду місця події, всупереч вимогам ст. 177 КПК України, без санкції прокурора - ними були зламані двоє дверей. Оскільки не було санкції на обшук, то можна говорити, що він проводився незаконно», - сказав він «Новостям».

 

«У понеділок, 12 жовтня, керівництвом підприємства були подані скарги на незаконний обшук у прокуратуру області та СБУ, а 13 жовтня був проведений ще один обшук. У постанові на обшук вказано, що в матеріалах кримінальної справи №91, порушеної за ч. 1 ст. 361 КК України, у ході досудового слідства встановлені факти незаконної трансляції телепрограм НТВ Плюс у кабельній мережі», - додав Олександр Арбатський.

 

Водночас Віталій Бичко розповів журналістам, що після обшуку телекомпанія втратила можливість транслювати російські канали «РТР-Планета» і «Первый канал. Всемирная сеть». Він пов'язує це з тим, що співробітники СБУ вилучили карти доступу, надані компанії за угодою з ТОВ «Торсат». «Жодних документів за результатами обшуку надано не було, чергового з приміщення вигнали, приміщення опечатали», - цитують «Новости» слова пана Бичка.

 

Як пояснили в прес-групі УСБУ в Миколаївській області, за зверненнями громадян управління здійснило перевірку інформації про несанкціоноване втручання в роботу мереж електрозв'язку з боку ТОВ «МСП ТК "Норма-Центр"». «Перевірка встановила, що співробітники цієї телекомпанії, не маючи ліцензії провайдера програмних послуг, а також права доступу до прийому, декодування і трансляції телеканалів, з використанням спеціального обладнання здійснювали несанкціонований прийом і поширення у власній кабельній мережі телепрограм», - повідомляє прес-група. Відтак, 10 жовтня за матеріалами перевірки порушена кримінальна справа за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 361 Кримінального кодексу України («Втручання в роботу електронно-обчислювальних систем»).

 

Також телекомпанія заручилася підтримкою народного депутата Геннадія Задирка, який називає дії щодо «Норма-центр» рейдерським захопленням, пишуть «Новости». Народний депутат звернувся до Генеральної прокуратури України і Служби безпеки України з проханням перевірити законність дій співробітників СБУ. Зокрема він попросив з'ясувати, чи немає законних підстав скасувати постанову про порушення кримінальної справи.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY