detector.media
05.10.2009 13:59
IMI: До числа замовників джинси у пресі додалися Янукович і Тігіпко

42 журналістських матеріали у чотирьох загальнонаціональних виданнях (в газетах «Факти», «Сегодня», «Экономические известия» та в журналі «Корреспондент») містять  грубі порушення  журналістських стандартів та ознаки прихованої реклами. Такий висновок вересневого моніторингу Інституту масової інформації.

 

Це майже вдвічі більше порівняно з минулим місяцем (моніторинг за серпень виявив 28 сумнівних матеріалів). 

 

 «Факти» - 34,

«Сегодня» - 1,

«Экономические известия» - 7,

«Кореспондент» - 0 матеріалів.

 

Перелік дивіться тут .

 

Найчастіше порушувані принципи – збалансованості, відокремлення фактів від коментарів і точності й достовірності використаної інформації.

На предмет дотримання стандартів матеріали оцінювали експерти Тарас Шевченко (Інститут медіа права), Руслан Дейниченко (Могилянська школа журналістики) та Єгор Соболєв (Бюро журналістських розслідувань «Свідомо»). 

 

Також під час дослідження було виявлено 22 матеріали, які були неналежно марковані як рекламні.

           1. «Факти» - 0,

           2. «Сегодня» - 17,

           3. «Экономические известия» - 5,

           4. «Кореспондент» - 0 матеріалів.

 

Список - тут .

 

Нагадаємо, що згідно з законом «Про рекламу» матеріали, які привертають або підтримують інтереси до певної особи або товару, має бути марковано словом «Реклама» або «На правах реклами».

 

Оцінюючи тенденції, які виявляються під час моніторингу, викладач Могилянської школи журналістики Руслан Дейниченко зазначив, що «до традиційних політиків, з якими ми вже пов'язували в попередніх звітах незбалансовані матеріали, таких як Арсеній Яценюк та Юлія Тимошенко приєдналися і інші учасники президентських перегонів, а саме Сергій Тигіпко та Віктор Янукович. Матеріали, присвячені їм, мають ті ж самі вади: відсутність збалансованості та достовірності».

 

Моніторинг здійснюється в рамках проекту «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян» за підтримки громадської організації Internews Network «У-Медіа» . Партнером ІМІ в цьому проекті є «Детектор медіа», що проводить моніторинг дотримання професійних стандартів українськими телеканалами. З методологію моніторингу можна ознайомитися тут.

 

Інститут масової інформації, «Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY