detector.media
28.09.2009 18:40
УГС оскаржує ухвалу суду про заборону «антиреклами» Тимошенко

Адвокат В'ячеслав Якубенко 27 вересня звернувся до Апеляційного суду міста Києва з апеляційною скаргою, якою оскаржує ухвалу Печерського районного суду, що заборонила розміщувати будь-яку недобросовісну рекламу відносно діяльності глави уряду. Про це ТК повідомив виконавчий директор Української гельсінської спілки з прав людини Володимир Яворський.

 

«Ця ухвала (опублікована на сайті УП. - ТК) про забезпечення позову діє до моменту винесення остаточного рішення у справі. Ми її оскаржили, щоб вона призупинила свою дію», - зазначив пан Яворський.

 

Пояснюючи міркування оскарження, В'ячеслав Якубенко сказав ТК, що ухвала Печерського райсуду порушує норми процесуального і матеріального права. Що стосується процесуального права, то в Україні заборонено приймати судові рішення щодо осіб, які не були стороною у справі. В ухвалі Печерського суду заборонено всім фізичним і юридичним особам поширювати недобросовісну рекламу. Але це неможливо, оскільки всі фізичні і юридичні особи не є стороною в цій справі.

 

Що ж до порушення матеріального права, то не враховано норми закону «Про рекламу», у якому встановлено вичерпний перелік державних органів, які можуть визнавати рекламу недобросовісною (спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади у сфері  захисту  прав  споживачів, Антимонопольний комітет України, Національна  рада України з питань телебачення і радіомовлення, Міністерство фінансів України, Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку). «Стосовно реклами Тимошенко такого висновку не було з жодного із зазначених органів», - наголошує пан Якубенко.

 

Крім того, не враховані принципи, закладені в рішеннях Європейського суду з прав людини, які є для українських судів джерелом права. «Як зазначав Європейський суд у справі "Лінгенс проти Австрії", публічні особи повинні враховувати, що їхні дії мають бути відкритими для широкої критики. У даному разі цей принцип був порушений, оскільки Юлія Тимошенко є прем'єр-міністром і вона має бути готова, що про неї буде поширюватися не тільки позитивна інформація», - пояснив правозахисник.

 

Нагадаємо, що 22 вересня Печерський районний суд Києва заборонив медіа та особисто громадянину Петру Підлубному публікувати недобросовісну рекламу про прем'єр-міністра України Юлію Тимошенко за позовом Всеукраїнського об'єднання Батьківщина. Цю ухвалу в Апеляційному суді міста Києва вже оскаржує народний депутат (фракція Партії регіонів) Олена Лукаш.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY