detector.media
29.09.2009 08:00
Уряд США витратив 1,5 млрд доларів на сет-топ-бокси для населення

Уряд США витратив 1,5 млрд доларів на забезпечення населення цифровими перетворювачами сигналу (сет-топ-боксами) при переході на цифрове мовлення. Про це на третьому міжнародному форумі «Цифрове мовлення в Україні» повідомив Джонатан Колледжіо, представник Національної асоціації телерадіомовників (США).

 

У США була розроблена спеціальна купонна програма - як частина закону 2005 року про перехід на цифрове мовлення. Згідно з нею, з державного бюджету виділили 1,5 млрд доларів на 40-доларові купони для всього населення, котрі можна було обміняти на сертифіковані сет-топ-бокси з базовим набором характеристик (без DVD-програвача і спеціальних функцій). На кожне домогосподарство видавали 2 купони, які протягом 90 днів можна було обміняти на устаткування у 28 тисячах магазинів по всій країні.

 

За підсумками купонної програми пропозицією скористалися 55% американців з числа тих, кому вручили купони.

 

Нагадаємо, США остаточно перейшли на цифрове мовлення і вимкнули аналоговий сигнал 12 червня 2009 року.

 

В Україні за орієнтовними розрахунками на соціальні сет-топ-бокси потрібно витратити 20 млн доларів. «У Києві за даними КМДА 21 тис. соціально не захищених домогосподарств. По Україні їх може бути 500 тис. Таким чином, на сет-топ-бокси вартістю 40 доларів потрібно витратити близько 20 млн доларів», - підрахував генеральний продюсер ЗАТ «Телеодин», голова цифрового комітету ІТК Валентин Коваль.

 

Ці витрати, на його думку, можна покрити за рахунок «цифрових» ліцензіатів. «У держави грошей на цифрове мовлення немає, а ми маємо аргументувати ті витрати, які хочемо від неї. Ми хочемо, щоб держава забезпечила коштами УДЦР, щоб прорахувала частоти. А наші гроші за ліцензії були витрачені на закупівлю сет-топ-боксів. У двох мультиплексах за все ми (великі мовники) заплатимо орієнтовно 19 млн доларів», - зазначив він.

 

Третій міжнародний форум «Цифрове мовлення в Україні» пройшов у Києві 25 вересня. Організатори - Незалежна асоціація телерадіомовників та Індустріальний телевізійний комітет за підтримки International Media Support, Ради Європи, USAID, Internews Network.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY