detector.media
28.09.2009 10:08
Україна може ініціювати перегляд «Женеви-2006»

Учасники засідання Ради національної безпеки й оборони України, присвяченого суспільному і цифровому мовленню, вирішили повернутися до аналізу угоди «Женева-2006», а за необхідності – ініціювати її перегляд у частині, що стосується України. Про це повідомив заступник секретаря РНБО Степан Гавриш на третьому міжнародному форумі «Цифрове мовлення в Україні».

 

«Зробити це треба якомога оперативніше, щоби промисловість чітко зрозуміла, яке саме обладнання – передавачі і сет-топ-бокси – буде затребуване на ринку», – додав пан Гавриш, назвавши Женевську угоду найбільш вартісною й технічно складною.

 

Як пояснив ТК генеральний продюсер ЗАТ «Телеодин», голова Цифрового комітету ІТК Валентин Коваль, попередні переговори з координаторами регіональної угоди «Женева-2006» держава вже вела, а перегляд домовленостей можливий стосовно побудови синхронних зон у центрі країни.

 

«У Женеві Україна взяла на себе зобов'язання побудувати синхронні зони в усіх 81 стільниках. Але вже сьогодні зрозуміло, що в регіонах, де немає гір, багатоповерхової забудови і серйозних перешкод (у центрі країни), можна трохи змінити технологію: будувати не синхронні зони, а ставити один потужний передавач на великій висоті, який покриватиме все, що потрібно. Наскільки я розумію з наших зустрічей на РНБО, попередні розмови з людьми, котрі готували правила "Женеви-2006", уже велися, і вони готові спілкуватися на цю тему», – зазначив він. Така технологія, за словами пана Коваля, є трохи дешевшою.

 

Водночас Валентин Коваль під час свого виступу на цифровому форумі висловив стурбованість ідеєю перегляду «Женеви-2006». «Мене налякала історія з переглядом угоди. Якщо ми підемо від побудови снхронних зон, то на це згаємо час, якого ми не маємо», – застеріг він. З ним згоден і генеральний директор НВП «Квант-ефір» Іван Омелянюк, який вважає перегляд Женевської угоди абсудрним.

 

Нагадаємо, що засідання РНБО, присвячене питанням суспільного і цифрового мовлення, відбулося 11 вересня.

 

Третій міжнародний форум «Цифрове мовлення в Україні» пройшов у Києві 25 вересня. Організатори – Незалежна асоціація телерадіомовників та Індустріальний телевізійний комітет за підтримки International Media Support, Ради Європи, USAID, Internews Network.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY