detector.media
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
24.09.2009 13:02
«Сніданок з “1+1”» як дзеркало оптимізації виробництва
«Сніданок з “1+1”» як дзеркало оптимізації виробництва

«Плюсам» і глядачам, незалежно від того, дивляться вони «1+1» чи вже ні, доведеться прийняти очевидний факт: є в історії як згаданого каналу, так і українського телебачення взагалі програми, які не знищить ані кризовий, ані антикризовий менеджмент. Мова про «Сніданок з "1+1"» - його закривали, відкривали, переформатовували, змінювали команду, знову закривали, востаннє - киваючи на так звану кризу. Проте без ранкової програми канал, що веде боротьбу за рейтинги з початком кожного нового сезону, неможливий, як Київ - без Подолу.

 

Чергове перезавантаження «Сніданку», яке відбулося на каналі «1+1» 8 вересня, тільки на перший погляд можна оцінювати виключно за рейтинговими показниками. Бо насправді наповнення програми, яка повернулася в сітку «Плюсів», наштовхує на два висновки, що суперечать один одному.

 

Висновок перший: немає ніякої кризи, інакше «Сніданок» не повернувся би в ефір. Коли проект учергове закривали, це пояснювали зокрема низькими показниками та необхідністю оптимізувати виробництво. «Оптимізація» на українському телебаченні зазвичай означає щось закрити й когось скоротити. Насправді ж «закриття» цієї програми ще жодного разу не вирішило проблем каналу в цілому. Стежте за тонкою логікою: якщо показники ранкової програми під назвою «Сніданок з "1+1"» справді були низькими і через це її закривали, то для чого тепер поновлювати вихід програми зі «скомпрометованою» назвою? Краще запустити на пробу новий проект, чим телеканали, до речі, й займаються, і «Плюси» серед них не виняток. Складається враження, що програму свого часу закрили радше за звичкою, ніж із серйозної необхідності.

 

Висновок другий: на прикладі нинішнього «Сніданку» можна побачити, що саме менеджмент «1+1» розуміє під поняттям «оптимізація виробництва». Маючи формат і хороших, щиро налаштованих на позитив ведучих в особі Лідії Таран та Марічки Падалко, а також звичний час виходу (06.55 - 09.00 по буднях) і, найголовніше, власну історію, сповнену перемог і поразок, проект, тим не менше, не має власного обличчя.

 

Так, Лідія Таран одночасно є учасницею проекту «Танцюю для тебе - 3» й однією з ведучих нового проекту «Я люблю Україну!», котрий стартує 27 вересня. Таким чином, своєю присутністю в «Сніданку» вона щоранку промотує ці програми. Марічка Падалко завантажена менше, по вихідних виходить (чи виходив?) «Маріччин кінозал». Але її роль у нинішньому «Сніданку» теж зводиться здебільшого до представлення сюжетів, котрі або прямо анонсують інші програми каналу (ті ж самі «Танцюю для тебе» чи «Світське життя»), або якимось чином пов'язані з рештою проектів. Наприклад, гуморист дядя Жора розповідає несмішні анекдоти - і тут же, в рекламному анонсі, ми бачимо його серед учасників «Я люблю Україну!»

 

Тим часом, і Лідія Таран, і Марічка Падалко мають, як на мене, хороший потенціал, помножений на невимушену чарівність та досвід роботи. Цих якостей цілком вистачить, щоби зробити «Сніданок» не таким собі збірником мультфільмів, серіалів, рекламних блоків та анонсів, а цілком самодостатнім проектом, запущеним саме під цих ведучих.

 

Поясню цю думку. Свого часу Анна Безулик, Анатолій Єрема, Данило Яневський та інші були зірками саме ранкового ефіру каналу «1+1». Звісно, якщо ранок починається зі «Сніданку», то гості й сюжети, що з'являлися в ефірі, мусили працювати і працювали на канал у цілому, були так чи інакше пов'язані з рештою проектів власного виробництва та кінопоказів. Проте ранкова інформаційно-розважальна програма все ж таки жила своїм окремим життям, не втрачаючи при цьому чуття єдиної родини «сімейного каналу», її робили аж ніяк не за залишковим принципом.

 

Якщо прийняти за істину, що основними конкурентами «Сніданку з "1+1"» є «Ранок з "Інтером"» та «Підйом!» на Новому каналі, можна сказати: «Підйом!» живе своїм галасливим життям дітей-шибеників, яким батьки милостиво дозволяють робити все, що завгодно, аби лиш не крали та хату не палили. Тому цю програму особисто я сприймаю як авторський проект у рамках Нового каналу. «Ранок з "Інтером"» - навпаки, більш респектабельний, гламурний, буржуазний. Його ведучі Володимир Горянський та Ольга Сумська - відомі актори, вони старанно грають написані для них ролі. Але вони змінили Дарину Трегубову та Ліну Нерус - саме ці дві молоді жінки раніше викликали пряму асоціацію конкретно з ранковим ефіром «Інтера».

 

Чи викликає подібну асоціацію команда «Сніданку»? Поки що, на жаль, ні. Чи можна виправити ситуацію? Можна. Адже Лідія Таран і Марічка Падалко, як уже говорилося, мають досить пристойний журналістський досвід. Просто їм, на мою думку, слід дати в ранковій програмі більше часу для того, щоби показати самих себе.

 

Якісь елементи цього проскакують, коли ведучі обігрують або дитячі іграшки, або гербери, або книги чи календарні дати, і ми бачимо: здебільшого вони імпровізують, а не читають по писаному. З огляду на це, найцікавіша частина «Сніданку з "1+1"» для мене - це ранкові гості в студії. Крім учасників проекту «Танцюю для тебе - 3», яких, поза сумнівом, потрібно представити персонально, сюди запрошують просто цікавих людей, не надто розтиражованих телевізором. І ведучі з приходом кожного такого гостя помітно жвавішають: їм вочевидь подобається розмовляти з цікавими людьми. А разом із ними пожвавлюються й глядачі, яким так само подобаються цікаві люди і жваві ведучі.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY